neděle 10. března 2024

Zhlédnuto #20 - Duna 2, Moonfall, Kluk spolkne vesmír, Kosmonaut z Čech

 Ahoj, vítám vás po poměrně krátké době u další směsice filmových a seriálových tipů. Tenhle díl se může zdát jako možná trochu vesmírný, ale hned v polovině případů to budou více o vesmíru, který není venku, nýbrž uvnitř nás. 

Zdroje: Duna 2, Moonfall, Kosmonaut z Čech, Kluk spolkne vesmír 

Duna: Část druhá
V začátku musím upřesnit, že knižní předlohu jsem nečetla. První Duna se mi líbila, ale nestihla jsem jí v kině, proto na tuto jsem spěchala hned v den premiéry. V prvním díle se ještě seznamujete s postavami, tady už je to více o ději a nějakém politické mocenském boji. Právě v té političnosti mi Duna přijde lépe zpracovaná než jiné obdobné ságy. Líbí se mi i ten svět a jeho vybudování, vizuálně a herecky se je na co dívat. Duna určitě nezůstane zapomenuta a přidá se na pomyslnou příčku mezi velkofilmy svého žánru. Je na co se dívat, je o co stát, ale musíte to brát tak že děj byl napsán spoustu let dozadu a autor jen těžko mohl ve své době mít s čím tolik porovnávat atd. Za mě pět hvězdiček z pěti a určitě se na to podívám až to bude na HBO ještě jednou v klidu (bez ratolestí cizích lidí, co na tříhodinové scifárně nemají, co dělat) 

Moonfall
Na tenhle apokalyptický snímek jsme narazili úplně náhodou, když ho dávali v televizi. Oficiální popis zní - Neznámá síla vychýlila Měsíc z oběžné dráhy kolem Země. Poslala jej směrem, který bude znamenat konec života, jak jej známe. Do jeho kolize se Zemí zbývají pouhé týdny a ničivé záplavy, tsunami, zemětřesení a požáry jsou jen začátek. Svět stojí na pokraji zničení. Bývalá astronautka, nyní výkonná ředitelka NASA Jo Fowler (Halle Berry), je přesvědčená, že možná zná klíč k záchraně nás všech. Problém je, že jediní dva lidé, kteří jí věří, jsou astronaut Brian Harper (Patrick Wilson) a konspirační teoretik K.C. Houseman (John Bradley). (Bioscop). Já bych to shrnula jako velmi průměrný, avšak ne nudný snímek. Občas to má hluchá místa, ale není jich zas tak moc. Nemusíte u toho ani moc přemýšlet, je to slátanina jak by řekla moje babička. 

Kluk spolkne vesmír
Na první pohled idylický osmdesátkový seriál z pohledu jednoho kluka až na to, že vůbec. Eli a jeho bratr Gus žijou na okraji společnosti obklopení drogami a dysfunkční rodinou, kdy matka fetuje, otčím prodává a otec je těžký alkoholik neschopný se postarat ani sám o sebe. V poměrně svižných sedmi dílech se toho stane hrozně moc, ale současně nemáte vůbec pocit, že by děj nějak chvátal. Eli jako hlavní postava je opravdový, uvěřitelný ač někdy tak správně dětsky otravný, protože do všeho strká nos. Jeho starší bratr Gus oproti tomu působí jako až příliš odtržený od reality nejen díky svým představám, kdy občas vidí útržky toho, co se stane, ale pro mě hlavně tím, že svému mladšímu bráchovi téměř nikdy nepomůže. Když vidím tu barvitost a hutnost scén v seriálu zajímala by mě knižní předloha Trenta Daltona. Velmi zajímavý seriálový počin. 

Kosmonaut z Čech
Po dokoukání výše zmíněného seriálu jsem prostě klikla na tenhle film. Ostatně kdo na něj zvědavý nebyl, že? Film se Sandlerem točený mimo jiné u nás na Šumavě a v Praze dle díla českého autora Jaroslava Kalfaře. Spoustu lidí možná čekalo něco trochu jiného, ale za mě se jedná o neuvěřitelně příjemné osvěžení mezi akčními trháky. Tohle je právě ten melancholický pomalý film o vnitřním vesmíru, ale i o samotě, depresi a možná tak nějak i o neschopnosti nějaké sebereflexe, alespoň v první polovině. Sandler je tu úplně uhrančivý, když si po chvíli odvyknete od toho, že ho znáte takřka jenom z amerických komedií. Celé je to zasazené do retro kulis, kdy těžko říct zda rozpadající se raketa a reklama na každou proprietu má znamenat smutný stav státu a ekonomiky v době děje. Kromě poměrně tedy strohých dialogů a vzpomínek na Lenku, které ale krásně reflektují jak málo se jí hlavní hrdina Jakub Procházka snažil poznat se nám dostává i Jakubových vzpomínek na nelehké dětství. 

Tak co? Vybrali byste si z dnešních tipů něco? Dejte mi vědět do komentářů :)

Sabča


4 komentáře:

  1. Duna se mi taky líbila a na Kosmonauta z Čech jsem taky zvědavá, jak píšeš, kdo by nebyl :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Sabi, já jsem se dneska překonala a sama si stáhla shlédla dva filmy, nepoznávám se normálně. ☺

    OdpovědětVymazat
  3. Neviděla jsem ani jeden film. Na Dunu se chystám, ale nevím nevím no, nějak mě to nezaujalo :-D (Sci-fi moc nemusím). Já teď sleduji reality show - Survivor a Love is Blind.

    http://www.jancahala.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Sabi,
    na Dunu se chystám, ostatní mě vůbec nezaujalo. Já na filmy a seriály nemám moc čas, když doma pracuji u PC, tak se potřebuji soustředit na to, co čtu. Nemluvě u opravování.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat