středa 27. března 2024

Víno od Bodláků podruhé, tentokrát vinařství Omasta

 Ahoj, vítám vás skoro přesně po roce u spolupráce s Vínem od Bodláků, vloni jsme si otestovali dvě vína privátní značky Stará vinice a Chardonnay Starý vrch - recenze zde. Tentokrát jsem si celou čtveřici vybrala od vinařství Omasta v rozptylu od 208 do 230 Kč, nic co by vás zruinovalo. 

Vinařství Omasta sídlí v Horních Bojanovicích na jižní Moravě již od rok 1996. Specializují se na vína lehká a svěží, však výrazně aromatická díky macerování při nízkých teplotách. Zastávají názor, že víno se má pít, a proto jejich víno nejvíce oceníte během prvního roku, my si dnes zkusíme ročníky 2020 a 2022:

OMASTA Kerner, pozdní sběr, polosuché

První na paškál jsem si vzala víno polosuché, sama bych nebyla schopna ochutnat všechna vína v jeden večer, nicméně snažím se okolnosti, co nejvíce přizpůsobit tomu, aby byl názor neovlivněn jinými vlivy. Kerner je odrůda vyšlechtěná v Německu křížením odrůd Trolínské a Ryzlink rýnský. Nechybí jí právě výrazná aromatičnost, ta je až namlsávací. Chuťově je víno velmi vyvážené a svěží s menším zbytkovým cukrem. Víno je to velmi pitelné, bohužel se obávám, že už ho neseženete. U Bodláků je momentálně n e-shopu poslední láhev a jinde jsem ho nenašla. 

OMASTA Hibernal, výběr z hroznů, polosuché

Druhý na řadu přišel Hibernal, ten nejen namlsává svou výraznou a bohatou vůní, ale i chutí. Hibernal je kříženec Rulandského modrého a Malveriny, vyšlechtěný v roce 1948 ve vinařském institutu ve Freiburgu. Pěstuje se v Německu, Rakousku, České republice a na Slovensku. Člověk se stále o víně dozvídá něco nového, že? Tenhle Hibernal je výborný, lehce pikantní s kořeněným dozvukem, netřeba ho obsáhle popisovat, je zkrátka takový jaký má být. 
OMASTA Sylvánské zelené,pozdní sběr

Sylvánské mě zatím zaujalo nejvíce, uvidíme zda ho ještě neporazí Pálava.  Velmi příjemné svěží víno, ideální jak je uvedeno ke studeným obloženým mísám, na něž jsme po vychutnání první skleničky navázali. A jde to víc než dohromady, víno působí velmi lehce akorát pozor přijde vám, že vám vůbec neleze do hlavy, dokud nevstane ze židle.  
OMASTA Pálava, výběr z hroznů, polosladké

O Pálavě jsem se mnohé dozvěděla právě z Vinocastu Filipa Bodláka, níže vám epizodu přiložím. Snad se mi podaří postupně naposlouchat jednotlivé epizody, u Pálavy jsem se rozhodně nenudila ani u podcastu ani u vína. Pálava je u nás velmi populární a také naše česká odrůda - vyšlechtěná u nás, vznikla křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau. Všichni si jí vybavíme jako sladší víno, ale u některých vinařů seženete i suchou. Tahle Pálava dělá čest svému jménu oproti ostatním dnešním vínům má vyšší zbytkový cukr než kyselinky. 

Tímto děkuji za možnost opakované barterové spolupráce po roce a i vám čtenářům mohu doporučit Víno od Bodláků, ať už k nákupu vína pro sebe, tak řešení v rámci gastra nebo firemním vín s vlastní etiketou. 




Jaké víno z dnešního výběru zaujalo vás?  Dejte mi vědět do komentářů :)
Sabča

2 komentáře:

  1. Sabčo, já bych klidně ochutnala všechny . mám ráda polosuchá bílá vína, ale chutná mi i Pálava.

    OdpovědětVymazat
  2. Sabi, pěkný výběr. Od vinařství Omasta jsme měli kdysi polosuchý Hibernal a byl moc dobrý :)

    OdpovědětVymazat