středa 19. června 2024

Zhlédnuto #25 - Fallout, Atlas, Zmenšování, Bionic, Díky další, Volání divočiny

 Ahoj, vítám vás u dnešní filmovo-seriálové směsky. První polovinu června jsem spíše koukala na telku než, že bych četla, takže se mi tu dnes sešlo zase šest titulů. 

Zmenšování 
Proces zvaný celulární miniaturizace vyvinuli norští vědci jako jeden z léků na hrozící přelidnění planety. Malí lidé míň snědí a zaberou míň místa, to dá rozum. A aby do tohoto programu vstupovali lidé houfně a s nadšením, provázejí ho gigantické ekonomické výhody a trvalý pobyt v mini-milionářském ráji Leisureland. Vidina zbohatnutí do programu přivede i Paula Safranka (Matt Damon) a jeho ženu Audrey (Kristen Wiig). Bezdětní čtyřicátníci s nudnou prací a neútulným bytem stejně nevidí lepší životní perspektivu. Po absolvování vstupního pohovoru následuje nutná úprava (všechen tělesný porost a plomby musí pryč) a pak už narkóza a samotná miniaturizace. Když se deseticentimetrový Paul probudí „na druhé straně“, dozví se, že Audrey nakonec vycouvala. Bohatého, ale opuštěného Paula naštěstí nenechají dlouho truchlit jeho noví „přátelé“, srbský playboy Dušan (Christoph Waltz) a jednonohá vietnamská disidentka (Hong Chau). S nimi toho prožije během pár týdnů víc než za celý svůj dosavadní život a uvědomí si, že i v malém světě lze prožít velké věci. (Cinemart)

Film má výborný námět řeknete si po přečtení oficiálního popisu a ostatně ani herecké obsazení by nebylo úplně marné. Kdyby oboje nebylo naprosto promrhané. Film se zaměřuje na tolik velkých problémů, že každý jenom okrajově lízne a víc nerozebere, dokonce ani ústřední téma zmenšování nedostalo dost prostoru. Ve finále to pak působí všechno jako jeden velký chaos a kýč. Zhlédnout se to určitě dá, ale není to nic, co bych potřebovala vidět znovu. 

Fallout
Seriál Fallout vychází z jedné z nejúspěšnějších videoherních sérií všech dob. Vypráví příběh vítězů a poražených ve světě, kde už není skoro nic, o co by se dalo hrát. Změkčilí obyvatelé luxusních protiatomových krytů jsou po 200 letech od apokalypsy nuceni vrátit se do neuvěřitelně složitého, rozkošně bizarního a ukrutně násilného světa, který na ně čeká na povrchu. (Prime Video)

Ano, tenhle seriál nás "donutil" předplatit si alespoň na nějaký čas i Prime Video a rozhodně jsme toho nelitovali. Videohru jsem nikdy nehrála s tím tedy porovnávat nemohu, ale příběh jako takový mě zaujal. Hlavní hrdinka je mladičká naivní Lucy, která vyrostla v jednom z krytů a na radioaktivní nebezpečný drsný povrch se dostává, aby našla svého uneseného otce. Objevuje při tom nemilosrdnou pravdu a překonává různé nástrahy od mutantů po radioaktivitu. Výborný seriál plný cynického humoru, kontrastů s neuvěřitelně hezky vykreslených pozadím, postavami a samotným světem. Budu se hodně těšit na další sérii, která má vyjít v roce 2025 (až!) 

Atlas 
Akční sci-fi film v ústřední roli Jennifer Lopez a slibný námět, kdy umělá inteligence začne redukovat lidstvo a je třeba ji zastavit. Tohle bylo hrozný utrpení - Jennifer na svou roli Atlas nestačí a minimálně než se do příběhu vloží Smith se chová nesnesitelně. Film působí jako laciná výplňovka, ale rozpočet tomu určitě neodpovídá, tohle mělo být vesmírně skvělé a zatím je to jen šílenáááá nuda. Naprosto nevyužitý potenciál, působí to jako by někdo vzal svůj první nápad a nikdy si to po sobě nepřečetl, neprošel, nesnažil se zjistit, co lze udělat lépe. 

Volání divočiny
Nejnovější zpracování příběhu Jacka Londona v hlavní roli s Harrisonem Fordem. Bohužel Buck a jeho psí přátelé jsou pouze digitální a to mě celý film trochu rušilo. Předlohu jsem nečetla a na dobrodrůžo mi tu chybí nějaké nebezpečí, možná je příběh trochu odlehčen pro dětského diváka, ale u takového klasiky je to svým způsobem trochu smutné. Sama bych si film zřejmě nepustila, ale zrovna šel v televizi.

Díky, další
Mladá právnička, která má za sebou bolestný rozchod, skočí po hlavě do chaotického světa moderního randění. A spolehlivou oporou jí přitom budou její nejlepší kamarádi. (Netflix)

Tohle bylo tak strašně chaotický, že jsem chvílema vůbec nechápala sled událostí - nechápala jsem, co bylo před a co bylo po nebo současně. Hrozně mě to mátlo a hlavní hrdinka mi přišla arogantní a ta příběhová linka? Působilo to jako hrozná patlanice. 

Bionic
V dystopické budoucnosti převrátí robotické protézy svět sportu naruby. Dvě soutěživé sestry se utkají ve skoku dalekém, ale vzájemná rivalita je svede na scestí. (Netflix)

Přemýšlím jak špatnou směsku tu dnes mám, když tohle musím označit za druhý nejlepší počin z dnešního výběru. Viděla jsem to dva dny zpátky a už teď si nepamatuju jména postav. Takže ústřední trojici tvoří dvě sestry a bratr - sestry obě soutěžily v skoku do dálky, nicméně Gabi měla jako malá nádor, a tak přišla o nohu a získala protézu. V této budoucnosti už protéza není handicap, naopak díky ní podáváte lepší výkony, jste silnější a lze jí využít i jako zbraň. Proto se rozvíjí i černý trh s bionickými protézami a lidé si doslova řežou končetiny, aby je mohli nelegálně získat. Čipy pro jejich řízení jsou pak kradeny technologickým společnost a ilegálně využívávány. Maria tak přestala být své sestře konkurencí a to se stalo spoustě neprotetických sportovců. Maria se naivně spojí s vůdcem gangu v rámci černého trhu a díky falešné nehodě protézu získá, to ještě netuší co za to bude muset vše obětovat. Nebylo to vyloženě špatné, alespoň vizuálně to působilo dobře a v rámci možností uceleně, ale něco mi tam chybělo. 

Za dnešek si jedničku s hvězdičkou zaslouží jen Fallout za bravurní zpracování. Trojku by dostal Bionic a ostatní počiny by byly na čtyřky a pětky. Snad příště budu mít šťastnější ruku. A co sledujete momentálně vy? Já se těším na novou sérii Sweet Tootha a na druhou část Bridgertonových aktuálně :D Samozřejmě i na Emily in Paris a další Fallout, ale to si ještě počkám. 

Sabča


3 komentáře:

  1. Sabi, děkuji za tvá hodnocení. Viděla jsem jen Atlas a kroutila jsem hlavou na d tím, jestli má JL tohle za potřebí!
    Přeji příjemné dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Z tvého výběru jsem tentokrát neviděla nic, ale ráda si článek přečtu ještě jednou, a pak si třeba něco vyberu.
    Já jsem teď rozkoukala seriál o Franzi Kafkovi - zatím jsem viděla první epizodu. Jsem zvědavá, jaké bude pokračování, protože Kafkovy knihy mám ráda a zajímá mě, jak tahle minisérie pojme jeho život a dílo. 🙂
    Měj se hezky, Sabi.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Sabi, moc krásný wishlist. ♥♥ Super nápad. Pomalý hrnec mě velmi zaujal. Nové kosmetické značky tedy vůbec neznám. ☺♥ Krásný víkend.

    OdpovědětVymazat