středa 11. září 2024

Můj český bucket list

 Ahoj, vítám vás u dnešního článku. My sice během letošního léta moc necestovali, ale spíše pracovali na bydlení, nicméně nějaká místa, která bych navštívit chtěla sepsaná mám v rámci naší krásné země. A dneska bych se o tento můj pomyslný cestovní seznam chtěla podělit. 

Kroměříž bych chtěla navštívit pro jejich UNESCO památky čili Arcibiskupský zámek a samozřejmě i jejich přenádherné zahrady, ty lákají k rozjímání už z fotky. Mimo to v létě lze využít platbu lodí po řece Moravě nebo využít k návštěvě nějakou z kulturních akcí. Ostrava láká mě i Kubu od doby, co jsme v ní takřka na půl hodinky zastavili, když jsme jeli pro sedačky do auta z Marketplace. Zejména nás zaujal areál Dolní Vítkovice a rádi bysme na jednu z jejich prohlídek, případně i do kavárny Bolt Café, která je umístěná na vrcholku Bolt Tower a skýtá tak za světla i za tmy nádherný výhled na celé město. Teď už se přesuneme i k nějaké té přírodě a tou je České Švýcarsko, tam mě láká největší přednost Pravčická brána či Edmundova soutěska. Samozřejmě jsem si vědoma, že České Švýcarsko je víc než jen to nejznámější z něj a určitě bych při té příležitosti chtěla zavítat i do podnikové prodejny Nobilis Tilia. Dalším z přírodních cílů je Lipno, tam až snad každý byl, že? No, já ještě ne a ráda bych. Z mainstreamu mě pak láká i zámek Blatná s rozsáhlým parkem s daňky, pávy a momentálně snad mají i alpaky a taktéž Oh Deer kavárnu. 

U tady byly všichni ještě zůstaneme lom Velká Amerika a nedaleký Karlštejn už mi přítel slibuje čtvrtým rokem a zatím to jak vidíte nevyšlo. V jednu dobu, kdo neměl fotku z tohoto lomu jako by nebyl a co si budeme Karlštejn je rozhodně velká ikona naší země, no bohužel je to vidět i na cenách vstupného a celkové vytíženosti. Nedaleko je i levandulová farma, kde můžete za drobný poplatek přes platformu Bez Kempu přespat v autě nebo karavanu. Teď už se přesuneme na okraje naší země nejrpve do Krkonoš, ty já nemám vůbec procestované, byla jsem tam jednou když mi bylo snad 7 lyžovat v Úpě a tím to hasne. Ráda bych viděla Mumlavský vodopád nebo vyšlápla Sněžku - samozřejmě takový západ nebo východ Slunce by vůbec zde nemusel být špatný. 

Poslední dvě místečka nakonec - na hranici se Slovenskem nádherné a jedinečné Bílé Karpaty. Já se přiznám, že jsem je doteď nějak nebrala v potaz, ale co je kamarád zmínil, že bysme tam někdy mohli s partou na dovolenou, tak jsem se na Bílé Karpaty jako CHKO dívala a vypadá to skvěle. A nakonec Karlovy Vary - lázeňské město s krásnou kolonádou, parky, spoustou podniků a nezaměnitelnou atmosférou. Též jsem zde kdysi byla jako dítě, ale už si z toho příliš nepamatuji. 

Kam jste se naposledy podívali vy? A kam byste se u nás v České republice teprve podívat chtěli? Dejte mi vědět do komentářů :)

Sabča


Zdroje obrázků
Ostrava: mapy.cz 
České Švýcarsko: kudyznudy.cz
zámek Blatná: slevomat.cz
lom Velká Amerika: turistickamapa.cz
Mumlavský vodopád: harrachov-info.cz
Sněžka: slevomat.cz
Bílé Karpaty: itras.cz
Karlovy Vary: slevomat.cz
Šablona: Canva, autor: Lona Factory



6 komentářů:

  1. Já byla na Snněžce, v Českém Švýcarsku a u Mumlavského vodopádu. Vše boží, doporučuju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Péťo, díky za komentář :) snad nějaký z cílů během roku vyjde. I když uvidíme jak bude přát s počasím podzim...

      Vymazat
  2. Sabčo, hezké plány :). Já bych ráda do Mikulova, Lednice a Valtic, pak mám v plánu rozhlednu Havran v Českém lese, vrcholky Lužických hor (Luž, Klíč, Hvozd), které jsme loni nezvládli, vodopády Bílé Opavy a Praděd v Jeseníkách a ráda bych znovu i do Beskyd... Uvidím, jestli něco vyjde a držím palce vám, ať se někam z naplánovaných míst podíváte.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Stáni, Lednice je krásná ta se nikdy neomrzí. Snad ti něco z tvých plánů vyjde a vodopády Bílé Opavy rovněž ač je to poněkud náročná trasa, i mým poměrně neopotřebovaným kloubům to dalo zabrat.

      Vymazat
  3. Ahoj Sabi, to je parádní článek plný inspirace 😍 Já nebyla v Ostravě, Kroměříži, v Bílých Karpatech a na Velké Americe. Určitě se chvílemi vrátit do Karlových Varů, tam jsme byli moc krátce a na Blatné jsme nestihli prohlídku, ovšem daňci byli úžasní. Jinak spoustu míst mám na svém vyletnim seznamu, kde jsem ještě nebyla. Nemáme skoro vůbec projete západní Čechy, Jeseníky, Lužické hory, Jizerky, he toho spousty a těch památek... Loket, Křivoklát, chci znovu do Lednice... Je toho mooooc 😀😀😀

    OdpovědětVymazat
  4. Sabi, dost z tvých vysněných míst jsem už navštívila, i když na některé jsme si roky počkala... A stále mám dost těch, které čekají na mém seznamu. Třeba Panenský Týnec, Loosovy domy v Plzni, Mariánská Týnice nebo některé vily v Brně...
    Jezdit je rozhodně kam :o)
    Moc ti přeji, ať se přání plní!
    Helena

    OdpovědětVymazat