neděle 14. srpna 2022

Julie Caplinová: Čajovna v Tokiu | Knihodojmy

 Ahoj, vítám vás u dnešního článku o další Caplinové, tentokrát první z asijské země, kterou je Japonsko. Zhltla jsem jí doslova za jedno dopoledne, kdy jsem teda přiznám se ráno nemohla už vůbec nějak znovu usnout. 


Anotace: Popadněte cestovní pas a vydejte se do země mrakodrapů, tradičních chrámů, čajových rituálů a rozkvetlých sakur. Užijte si romantiku s šálkem lahodného čaje a nechte se unášet příběhem, který si vás získá od první stránky.
Fiona je vášnivá fotografka, má cestovatelský blog a už dlouho se touží podívat do Japonska. Když vyhraje čtrnáctidenní cestu do Tokia, má pocit, že se jí splnil sen.

Jenže na místě s hrůzou zjistí, že jejím průvodcem je muž, který jí před deseti lety zlomil srdce – přitažlivý a úspěšný fotograf Gabe.

Čas strávený s Gabem je pro Fionu zpočátku za trest. Fotograf jí dává najevo, jak ho obtěžuje, že se jí musí věnovat. Tři generace místních žen ji ale přijmou mezi sebe a Fiona v jejich domě a rodinné čajovně nachází lásku a vřelost, která jí schází. Užívá si s nimi piknik pod sakurami, poznává pravý japonský čajový obřad. A právě díky nim se jí postupně vrací sebevědomí, které jí dávný incident pořádně pochroumal.

Mezitím k sobě s Gabem při toulkách Tokiem pomalu nacházejí cestu a začíná to mezi nimi znovu jiskřit…

Dojmy: Asi nemusím ani říkat, že jsem byla nadšená. Já vůbec nejsem milovník asijské kuchyně a všeho asijského, skrze jídlo nerada experimentuju a ráda si dávám to samé pořád dokola. To praktikuju všude...Sushi mě nezaujalo ani oblíbené závitky, takže jsem na jakékoliv zkoušení zanevřela. Omlouvám se, ale absolutně nerozeznávám, které jídlo přísluší které zemi. Tahle knížka byla opět přenádhernou oázou klidu, dobrého jídla a radování se z maličkostí. Já vážně nevím, co budu dělat až ty knížky všecky přečtu. Japonsko mě z popisu okouzlilo i jejich přístup k čaji a jídlu obecně, tak třeba někdy....mu dám šanci i v reálném životě a mrknu se tam. Opět mohu jedině doporučovat a mluvit v superlativech, hodnotím 10/10. 

Co vy a asijská kuchyně? Našli jste v ní nějaké své oblíbence? Dejte mi vědět do komentářů :-) 

Sabča

5 komentářů:

  1. Tak já mám docela ráda shushi. Ne že bych po něm bůhví jak prahla, ale občas...
    Moje scóre s Caplinovou je pořád stejné (mám přečtené dvě knížky), ale ráda bych si v knihovně půjčila nějakou další.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky této knize bych ráda prouzkoumala Japonsko, které jsem normálně v "lásce" neměla. Tahle kniha mě také moc bavila :)

    OdpovědětVymazat
  3. Taky se mi Čajovna moc líbila, přestože nijak k východní kultuře netíhnu. Ale četlo se to skvěle a ty popisy míst... miluju :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Sabi,
    já jsem na tom úplně stejně:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Tuto jsem zatím necetla, láká me :)

    OdpovědětVymazat