neděle 27. září 2015

Selekce | Kierra Cassová | knihodojmy

Ahoj,
dneska se mi recenze nezatoulala, takže po dlouhé době (asi dvou týdnů) ji vydávám včas.
Užijte si ji a já doufám, že se o knížce něco nového dozvíte, protože tato kniha se stala v krátké době velice známou a pro mnohé dívky se stala srdcovkou.

Autor: Kiera Cass
Původní název: The Selection
Edice: The Selection/Selekce
Nakladatelství: CooBoo
Rok českého vydání: 2014

Děj: Celá knížka nás vezme do světa v království Illeya, kde život není vůbec lehký. Lidé jsou rozděleni do kast, které určují majetnost rodiny. První kasta je královská, od Druhé do Čtvrté kasty se lidé mají lépe než ti ostatní. Zkrátka vám už kasta předurčí jakou budete vykonávat práci, jací partneři jsou vám předurčeni, jak budete po celý život žít.
America Singerová, hrdinka celé série, patří do Páté kasty, tedy do kasty, kde jsou lidé umělecky založení a vede se jim trochu hůře. Nikdy neuvažovala o pohádkovém životě v paláci či o pozornosti prince. Vždy měla jasno ohledně své budoucnosti a přepychový život tam nepatřil. Plánovala se provdat za svou tajnou lásku Aspena, příslušníka Šesté kasty, byla připravena se vyrovnat se zlostí své temperamentní, cílevědomé matky, nebo zvládnout zdlouhavé papírování kolem sňatku.
Na co nebyla připravená popisuje tato knížka.
Nikdy nemohla vědět, že královská rodina má prince ve věku na ženění. Princ Maxon tedy vyhlašuje Selekci, soutěž, ve které si musí najít manželku. Jeden dopis přijde i do schránky rodině Singerových. Na nátlak své matky a přání Aspena se America přece jen do Selekce přihlásí. Je v klidu, jelikož si je jistá svou prohrou už ve výběru adeptek. Jenže o pár týdnů později jsou v televizi vyhlášeny Dcery Illey (účastnice soutěže) a jednou z nich je právě America.
Těsně před odjezdem do paláce ji Aspen zlomí srdce a America už si není jistá ničím. Později si musí zvykat na luxusní život v zámku, nevraživost až nenávist ostatních soutěžících (z nichž s je jen pár dívek schopných vlídných slov nebo dokonce přátelství), a pozdější úkoly dvora.
Když se setká s princem Maxonem, stává se jeho přítelkyní, protože netouží po koruně, a princ jí za to poskytuje oporu. Jenže když si uvědomí, že mezi ní a Maxonem přeskočila jiskra, musí se potýkat nejen se zničenými sny, ale i se silami srdce.
Ví, že dříve či později bude muset čelit volbě...


Obálka: Většinou to byla právě obálka, která táhla k přečtení. Když si představíte kolik dívek bylo a z nich byla vybrána jediná - Audrey Hollister, která ztvárnila Americu v krásných šatech na třech obálkách, a které jsme měly možnost závidět tu poctu, že právě ona si na sebe mohla vzít ty pohádkové šaty.
Podle mě se obálka vydařila a dám sem i odkaz na video, jak se obálka pro Selekci tvořila.


Můj názor: Čeho si hodně lidí všimlo je podobnost s knížkou Hunger Games, z čehož si autorka opravdu vzala pár prvků a přetvořila je v něco jiného. Přesto je tahle knížka něco jiného než HG. Jde o princip - HG jsou o boji mezi vybranými, zato Selekce je záležitost kolem princovy budoucí manželky. Ať je to tak či onak, sice je Selekce vlastně něco na způsob HG, ale je to něco úplně jiného, protože to plní dívčí představy a sny.

Knížka je plná faktů o království, pozorujeme zde život chudých lidí, spíš se v první čtvrtině knížky držíme u života hlavní hrdinky, teprve poté se konečně dostáváme do paláce, plného skvostných šperků, překrásných šatů, prostorných komnat a možnosti stýkat se s královskou rodinou a být mediální hvězdou.

35 dívek.
Jeden princ.
Životní šance.

Je to psané především, aby lidé věděli jak těžký a zároveň lehký život je v tom království, a jaké názory na to lidé mají. Já se u čtení moc bavila, protože knížku jsem četla velice rychle a pořád je těžké čekat na tu poslední, protože si z prvních dvou dílů toho tolik nepamatuji. Myslím si, že si to přečtu znovu, jen co mi dojde První, a opravdu vřele tuhle knížku doporučuji, hlavně dívkám, které si chtěly někdy aspoň přečíst o tom jak se z normální, chudé, obyčejné dívky stává jedna z důležitých osob na královském dvoře, jelikož si přece náctileté nemohou dokola číst Popelku.
Jsem ráda, že tato knížka je u mě v knihovně, její obálka společně s druhým dílem vyniká, a znovu opakuji, že knížka se čte rychle, děj upoutá a nadchne.
Jediné co se mi nelíbilo byla, jak jinak, hlavní hrdinka. A myslím si, že nejsem jediná, kdo si to myslí.
Doufám, že se vám recenze líbila a dáte G+ nebo napíšete komentář.


Read books

Sissi

1 komentář: