neděle 13. září 2015

Brisingr | Dračí jezdci se znovu vrací... | knihodojmy

Ahoj,
dnes je zde třetí díl Odkazu dračích jezdců z pera Christophera Paoliniho. Aktuálně čtu závěrečný díl, takže by v blízké době měla přijít konečná recenze na tuto sérii. Jinak chystám další článek Me and my books, tentokrát s krátkým úryvkem z mé knihy.
Doufám, že se vám tato recenze bude líbit.

Autor: Christopher Paolini
Původní název: Brisingr
Edice: Inheritance Cycle
Nakladatelství: Fragment
Rok českého vydání: 2009

Děj: Už několik měsíců se Eragon snaží zachránit celou zemi, které pořád vládne krutý a ďábelský Galbatorix. Přitom se to zdá být jako včera, kdy se mu z vejce vyklubala dračice Safira, obnovila tím řád Dračích jezdců a zároveň mladému farmáři uložila nelehký úkol. 
Galbatorix společně s pomocí kdysi Eragonova přítele Murtagha, brání zbytky svého Království před Vardeny, kteří se snaží s hrůzovládou nadobro skoncovat. Eragon musí se Safirou splnit tolik slibů, a další se mu na bedrech hromadí. Bratranci Roranovi pomáhá zachránit Katrinu ze spárů ra'zaků, později musí stát při volbě nového krále trpaslíků po boku svému příteli Orikovi a jeho výcvik s Oromisem a Glaedrem musí pokračovat. Sám dračí jezdec se strachuje o poslední vejce v Galbatorixově pokladně, kterému jistě král zoufale hledá partnera, aby si je, stejně jako červeného draka Trna a jeho jezdce, podrobil. Dalším jeho hlavním cílem je získat nový meč, neboť Zar'roc mu odcizil pokrevní Morzanův syn, právě Murtagh.
Všechny úkoly a sliby se kupí neboť Safira s Eragonem představují velkou naději pro všechny lidské bytosti, trpaslíky i elfy. 
Jak dopadne jejich cesta za vítězstvím?

Obálka: Každý čtenář série si jistě pamatuje všechny obálky, jak jejich barvy, tak i draky na nich vyobrazené. První díl nám představil modrou barvu s dračicí Safirou, druhá, tentokrát rudá obálka nám poukázala podobu Trna, a tentokrát zde máme černou obálku s drakem Glaedrem, Mistrem Eragona a Safiry, partnerem Oromise, a nejstarším přeživším drakem od pádu jezdců. Sama říkám, že Glaedr byl pro třetí díl navržen správně pro svou důležitou roli, která se ukáže až na konci knihy. Znovu se mi obálka velice líbila, barvou a velkým zlatým písmenem, představujícím název knihy.

Můj názor: Ani třetí díl Odkazu dračích jezdců mně nezklamal a velice ráda jsem ho četla, i když zatím z celé série nejdéle. Celá kniha byla poutavě, někdy zdlouhavě, ale přece jen krásně popsána, stejně jako předchozí díly, jenž jsem s velkou oblibou četla.
Prve bych se chtěla vyjádřit k ději. Myslím si, že Christopher Paolini si znovu, nejen na ději všeobecně, ale také na prostředí, nechal záležet. Kromě mírumilovných scén zde byly i reálné biteví vřavy, úmrtní body a okamžiky kdy zlo mělo jistou převahu. Podle mě opravdu tomuto příběhu nic nechybí, takže jsem velice nadšená. 
Postavy - víc se u nich rozvinul charakter a měla jsem možnost víc je poznat. Každý za těch pár měsíců vyspěl, změnil se a dokázal dokonale předvést co v něm je. Zlé a dobré postavy spolu zase bojovaly, aby se konečně ukázalo zdali Alagaesie patří Galbatorixovi nebo je jejím osudem znovu prožít dlouhou éru jezdců. Autor se do tvorby postav vžil, s vášní vypracoval jeich vzhled i jejich osudy a dovolil jim žít svůj vlastní příběh.
Neměla jsem příležitost se u této knihy nudit, protože doplňovala fantastický příběh o dracích, ve kterém by bylo sice nebezpečné, ale přesto velice magické žít. Čtenáři se mohli dozvědět další fakta z minulosti poslechnout si nové příběhy a odkrýt starou, ukrytou pravdu, která každému změnila či změní život. Velice poutavý příběh je dokončen velice tragickou událost a pocitem samoty, jenž ovládla mnohá srdce, dozajista po dlouhou dobu pro ně bude nemožné se vzpamatovat. Obálka vás upoutá, anotace naladí a pak už vaše myšlenky ovládne síla tohoto světa.
Přece jen, i když každá kniha má své mouchy, každý je cítí jinak, každý si o knize může myslet něco jiného, takže nemusím vypisovat to co se mi nelíbilo, hlavní je, že to dokážu přiznat.
Knížku vřele doporučuji milovníkům fantasy a obdivovatelům draků, kteří chtějí slyšet nebo si aspoň přečíst něco velice krásného, a když ano tato kniha je pro ně ideálním odreagováním, i když se vám lidé budou divit proč někam taháte tuhle bichli :)

Read books
Sissi 

Žádné komentáře:

Okomentovat