středa 30. září 2015

Do temnoty | Pavel Stehlík | knihodojmy

Ahoj, dneska se chci zmínit o něčem trochu jiném a pár z Vás mi řekne, že jsem se o téhle knížce již zmiňovala, ale článek bohužel spolu s několika dalšími záhadně zmizel do víru nekonečného internetu. Jenomže prostě chci, aby se o téhle knížce více vědělo. Tímhle článkem zároveň otevřu novou sérii, která se bude týkat věcí armádních, válečných sporů a mých názorů na tyhle věci. Snad se Vám článek bude líbit.

Děj: Příběh musí být vždy vyprávěn od začátku a jinak to není ani zde. Děj začíná tedy všemi těmi školami, výcviky a tak dále, ale tím úplně prvním je motivace. Druhou část knihy tvoří samotný Afghánistán. Afghánistán popsaný tak, jak nikde v telce, ale tak jak to prostě doopravdy je. Nejde tu o to uidělat ze sebe největšího borce ( i když pan praporčík borec je :D ), ale o opravdový životní příběh bez jakýchkoliv silných řečí a odborných keců. Poslední, třetí část je zaměřena na boj s nemocí. S kurva těžkou nemocí ! Taky bych řekla, že je tady část takového toho Život není peříčko jestli víte co myslím. Každopádně k ději již nemám slov, ale k názoru jich mám ještě mnoho.

Můj názor na knihu: Musím uznat, že o tom, že bych si knihu přečetla jsme začala uvažovat, až když jí moje nejlepší kamarádka přinesla do školy a kousek z ní přečetla. Nejdřív jsem si musela zvyknout na zajisté velmi neobvyklý styl psaní, ale nakonec je to přece "zpověď " vojáka takže trocha slangu a pár vulgárních slov nikoho nezabijí a opravdu mě dostala jedna velice kritická recenze od Michala Kopťára zajisté velice "sofistikovaného " člověka :D . Teda většího puntíčkáře jsem neviděla, ale posuďte sami (http://www.armyweb.cz/clanek/uprimna-recenze-na-knihu-do-temnoty-od-pavla-stehlika). Teď se vracím k tématu. Velice se mi zamlouvá, že se tu nenachází tuna odborných slovíček, jak už to tak v knihách o jiných krajích bývá. Prostě odlehčená, napínavá a poučná četba bez všech těch nudných věcí. Jak jsem se zmiňovala o telce, tak na podobnné téma najdete celkem super seriál, kterej teda natáčejí "Amíci", ale stojí to za to ( zmínku najdete >>> http://cool.iprima.cz/porady/pyrotechnicka-hlidka-afghanistan-2). Pro ty usedlý lidi tahle knížka fakt není,ale jestli chcete zkusit číst něco jinýho tak je tohle jasná volba, a taky první a jediná kniha, kterou Vám doporučím, protože podobnou nejspíš nenajdete. Není to knížka na jedno odpoledne, ale přitom se čte moc dobře.
Knížka s věnování+záložka+šátek z Afghánistánu, za který stotisíckrát děkuji
Můj názor na autora: K tomuto člověku velice vzhlížím. Neboť byl u nás ve škole a měl tam takovou menší besedu, kde jsme se dozvěděla zase o něco víc tudíž nemohu zaručit, že jsem nehodnotila i část toho, co pan praporčík říkal. Rozhodně je dle mého neuvěřitelně odvážný a dalo by se říct, že to umí s lidma neboť nikdy se nestalo, aby tolik kluků z naší školy o něčem takovém jen uvažovali a spoustu z nich  o vojenské kariéře popřemýšlelo. Vlastně vím o určitých, kteří se proto právě díky němu rozhodli. Potom také skoro celý druhý stupeň holek a část učitelského sboru. Řeknete si, že je to k smíchu, ale tak to opravdu bylo. Prostě nejde lhát, ale všichni jsme z něho byli naprosto na větvi :D . Jenomže, když je někdo chytrý, inteligentní, sympatický, tak to občas může být skoro vražedná kombinace. Prostě a jednoduše k panu praporčíkovi celá škola vzhlížíme. Mít celou armádu takových Stehlíků, tak můžeme být naprosto v klidu ( nemyšleno vůči nikomu jako urážka).

Obálka: Obálka je rozhodně navrhnutá tak, aby zaujala a svůj účel plní. Barvy spolu hezky ladí a podle obalu nevíte, co všechno od té knihy máte vlastně očekávat. Mě se obálka moc líbí.

Carpe Diem !
Sabbi


Žádné komentáře:

Okomentovat