úterý 22. září 2015

Loď mezi hvězdami | Beth Revisová | knihodojmy

Zdravím všechny čtenáře našeho blogu,
tahle recenze měla vyjít v neděli, jenže záhadně zmizela...
Takže vychází dnes :)
Užijte si ji!
Autor: Beth Revisová
Původní název: Across the Universe
Edice: Across the Universe/Loď mezi hvězdami
Nakladatelství: CooBoo
Rok českého vydání: 2012

Děj: Jaké je plout nekonečným vesmírem za účelem osídlení nově objevené planety?

Tahle otázka se stala podstatným začátkem dobrodružství, kterému se Amy Martinová, obyčejná dívka ze Země, stala hlavní postavou.
Sedmnáctiletá Amy se společně se svými rodiči nalodí na vesmírné plavidlo Universum (trefně pojmenovaném po vesmíru) a je připravena přečkat dlouhých 300 let zmražená v kryo boxu až do doby, kdy se vrchol lidského snažení dostane na planetu, velice podobné té naší a vykazující podobné až stejné podmínky pro život. Na rozdíl od svého otce, člena armády, a matky, genetické inženýrky, je Amy postradatelná - to znamená, že neoplývá žádnými schopnostmi potřebnými pro kolonizaci nové planety, ale přesto na lodi může zůstat a být svědkem začátku nového života.
Jenže to by nebyla kniha, aby se něco nestalo. Dívka je rozmražena o 50 let dříve, a protože probuzení neproběhlo normálně, Amy nesmí být znovu uspána, jelikož by jí hrozila smrt. Hrdinka celé série se musí smířit s krutou pravdou - bude žít sama, obklopena nekončícími zdmi Universa, které jí brání žít svobodně a až se konečně bude moct setkat se svými milovanými rodiči, bude o hodně starší než oni sami.
Amy se musí potýkat, nebo se spíše chce potýkat, se záhadou kdo ji rozmrazil, protože kdyby nebyl právě včas přiveden Doktor, ona by se v kryo tekutině utopila. Později jsou podobným způsobem probouzeni ostatní lidé ze ,,Staré'' Země, ale jelikož o nich nikdo neví, jsou ponecháni krutému osudu - smrti. Dívčinou hlavní starostí se tak stává záhada a ochrana rodičů, protože oba dva jsou velice důležití pro úkol na nové planetě, a jelikož jsou zabíjeni lidé potřební, Amy si myslí, že dříve či později dojde řada i na její rodiče. Starosti jí přidělávají i lidé na lodi, protože jsou všichni úplně stejní a Amy je tam jediná, kdo nemá hnědé vlasy, hnědé oči a snědou pleť, ale její vlasy jsou zrzavé, oči zelené jako mladá tráva a pokožku má téměř bělostně čistou.
Jejím přítelem a oporou se stává druhý hlavní hrdina, a to Syn, který má velet nové generaci lidí na Universu, a který se s postupem děje do ní zamiluje, protože je jako jediná téměř stejně stará jako on. Jenže v cestě jí toho stojí hodně, kromě Synova mentora Otce, i Doktor, a vlastně veškerý lid na lodi. Dokáže dívka přežít?

Obálka: Podle mě tato obálka je zase něco nového. Kromě výrazného názvu knihy a trochu zanikajícího jména autorky, je zde vyobrazen vesmír v růžové a fialové barvě, se zářícími hvězdami, jenž tvoří krásné prostředí pro dva lidi, ženu a muže, Amy a Syna, kteří si k sobě, uprostřed toho chaosu, dokáží aspoň částečně najít cestu.

Na zadní straně je samosebou anotace a dva úryvky z knihy, jeden psaný z pohledu Syna a druhý z pohledu Amy. Kromě toho až si všechny tři knihy koupíte a vystavíte ve vaší knihovně, budou ladit svými originálními hřbety. A to dodávám ze své vlastní zkušenosti :)

Můj názor: Kdybych měla napsat jediné slovo vystihující tuto knihu, nebo spíš úplně celou sérii, bylo by to slovo: neskutečné anebo nové, protože celá tato série obecně se stala velice originální, bylo to něco nového, jelikož nevím o nikom, kdo by napsal knížku o vesmírné lodi, kde hlavní hrdince jde v podstatě o život, kvůli její odlišnosti.

Kromě prostředí je poutavý především děj, ale také postavy. Každá měla svůj specifický úkol, který plnila dokonale, možná někdy až moc. První díl je obecně o seznamování se systémem nejen knížky ale i lodi, který je docela matoucí. Abych to vysvětlila. Velitelem lodi je Otec, který vládne vždy generaci o 20 let mladší. A vždy před další generací se rodí jeho nástupce, už zmiňovaný Syn, který později vládne své vlastní generaci.
I pro mě to bylo těžké pochopit.
V knížce bylo hodně nápadů a myšlenek, které celý příběh okořenily o potřebnou dávku dobrodružství, romantiky i záhad. Hlavním bodem, který ještě nikdy nikdo nevymyslel (aspoň myslím) je období Páření, kdy se začíná budovat generace pro dalšího velitele lodi, a právě v okamžiku, kdy se Amy probudí nastává tohle období, takže se nedivte až si budete muset přečíst o naháčích na každém kroku :)
Co se týče způsobu, jakým je kniha napsána, tak se ve vypravování střídá Amy i Syn, takže celý příběh vnímáme z pohledu chlapce dospívajícího v muže a dívky, která se stává samostatnou ženou. Někdy je příběh k nepochopení, protože se střídají po kapitolách, a autorka má tendenci ukončit kapitolu ve vyvrcholení děje a přepíná na druhého hrdinu. Dalším bodem je řeč Universa, kde jsou prvky jako každé jiné, ale některá slova jsou nová jako třeba: Xakru! Slovo opravdu podobné našemu Sakra!, objevující se snad na každé stránce Synova vyprávění. Dalším slovo je poněkud divné: Chucpe! Nevěděla jsem co to znamená, ale mělo by představovat něco jako zlost, strašpytel, nevzdělanec....
Zkrátka knížka se mi velice líbila, protože tam bylo potřebné napětí, a další prvky, které by měla kniha obsahovat a tohle všechno vyvrcholilo v úchvatném konci a podle mě by se tato knížka rozhodně měla zfilmovat. 

Read books

Sissi




2 komentáře:

Rossmann haul