čtvrtek 3. února 2022

Nina Špitálníková: Mezi dvěma Kimy | Knihodojmy

 Ahoj všichni, vítám vás u nového článku. Minulé knihodojmy byly též na knihu této autorky. Svědectví o životě v KLDR se mě natolik dotklo, že jsem se rozhodla objevit více v autorčině starší knize pojednávající přímo o jejím pobytu v KLDR.

Anotace: Málokomu se podaří pobývat v Severní Koreji, aniž by vedle sebe měl všudypřítomného průvodce a byl pod neustálým dohledem. Koreanistce Nině Špitálníkové se to povedlo v životě hned dvakrát. Jako jedna z mála na světě se zúčastnila studijních pobytů na Kim Il-songově univerzitě za vlády obou posledních vůdců Kim Čong-ila a Kim Čong-una. Co obnášelo studium v jednom z nejtužších diktátorských režimů na světě? Jak vypadá bezprostřední severokorejská realita? Jak se režim změnil během pár měsíců po převzetí moci Kim Čong-unem? Autorka se v textu snaží nalézt odpovědi na tyto i mnohé další související otázky a na základě osobní zkušenosti přináší vhled do segmentu severokorejského života.

Moje dojmy: Kniha z prostředí KLDR nikdy nebude slabou, co vás nechá nedotčené jako než jste jí otevřeli, to rozhodně ne. No pro mě bylo Mezi dvěma Kimy tak poloviční zážitek oproti Svědectví. Každý autor musí mít asi nějakou svou prvotinu a pak se zlepšovat ve zpracovávání svých zážitků nebo zkušeností. V knížce je spousta korejských pojmů, přičemž slovníček je až na konci knihy, ocenila bych spíše provedení poznámek pod čarou, abych to nemusela furt hledat. Vůbec se to nečte lehce a to nemyslím po emoční stránce, je to zkrátka složitě napsané. Zajímavý je samozřejmě ten kontrast mezi chováním k turistům a k obyvatelům země a ještě popis prostředí a rezervací Severní Koreji. Bohužel to pro mě bylo asi vše. Knihu bych hodnotila na 5/10 pro mě prostě byla 50% ze zážitku, co jsem měla z rozhovorů zpracovaných ve Svědectví. 

Je tu někdo, kdo taky četl obě? Dejte mi vědět do komentářů zda se shodujeme :-)

Sabča

2 komentáře:

  1. Zrovna jsem vydala článek, kde o knize KLDR mluvím. Ta mě totálně nadchla a doporučuji ji všem. Ani nevím, že má další knihy, zkusím se poohlédnout :-)

    http://www.jancahala.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Knížky jsem zaznamenala, ale ani jednu jsem nečetla, zatím asi nemám potřebu si o tomto tématu číst něco víc :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat

Přečteno za Duben 2024