neděle 22. května 2016

Mráz | Bernard Minier | knihodojmy

Ahoj, dnes vás vítám opět u recenze. Doufám, že vás to nijak nemrzí, ale mě to čtení zase tak chytlo, že jsem přečetla nejsilnější knihu vůbec a to sice tuhle šestiset dvaceti stránkovou detektivku. 
Anotace: Saint-Martin-de-Comminges je malé městečko ve francouzských Pyrenejích, kde jsou zimy kruté a kde se nikdy nic moc neděje. Až dokud pracovníci vodní elektrárny nenajdou jednoho zimního dopoledne mrtvolu koně bez hlavy, částečně staženou z kůže, zavěšenou na nosném stožáru lanovky, která je jedinou přístupovou cestou na toto místo. Není to obyčejný kůň – patří totiž místnímu magnátovi Ericu Lombardovi. Martin Servaz, čtyřicetiletý velitel regionální kriminální jednotky v Toulouse, je naštvaný, že byl odvolán z vyšetřování brutální vraždy bezdomovce, aby se ujal tohoto nejpodivnějšího případu své kariéry.
Ve stejnou dobu přijíždí do nedalekého Wargnierova institutu, jež se specializuje na mimořádně nebezpečné a duševně choré vrahy, psycholožka Diane Bergová, která postupně zjišťuje, že ředitel ústavu využívá neortodoxní metody. Detektiv Servaz na mrtvole koně brzy identifikuje DNA, která patří jednomu z chovanců Wargnierova institutu. Ústav je ale tak zabezpečen, že není možné, aby se někdo z chovanců mohl dostat ven. A za několik dní je nalezeno první mrtvé lidské tělo. Martin Servaz s kolegyní Irene Zieglerovou musí využít všech svých schoností k vyřeření děsivého tajemství…
Vynikající kombinace série skutečně strašidelných zločinů, mrazivé atmosféry a houževnatého policisty dělá z této knihy napínavé čtení, během kterého budete až do konce hádat, kdo je vrah.


Můj názor: Aaaa, boží ! Nikdy jsem nepřečetla, tak dlouhou knihu a tohle první vyjímka v mém životě. Líbí se mi styl psaní a to, jak autor dokáže všechno pořádně zamotat. Zároveň se tu kombinuje nkolik podezření i falešných stop a pořád to zůstává napínavé. Já zkrátka nemám slov, ale musím vytknou věčné popisování krajiny prakticky na každé dvojstránce. Hlavním kamenem úrazu je tolik dobrých avšak nevyužitých nápadů autora. Řekla bych, že tu možná bych prostě i špatný překladatel, což může mít u knih fatální následky. Nicméně já dala 4 hvězdičky z 5 a jsem spokojená. Zanedlouho, myslím, že nějak 6.6. nebo tak nějak má vyjít poslední díl této trilogie- Tma. Mě před Tmou čeká ještě Kruh a plno dalších knih. Na knihu jsou viditelné rozporné názory, ale přijde mi spíše oblíbená se svými 85% na Databázi knih.

Za knížku k recenzi děkuji Albatros media.

Za mě zkrátka ano
S láskou, Sabbi 

2 komentáře:

  1. Ahooj! :)
    Hodně jsem nad knihou uvažovala a po tvé skvělé recenzi musím říct, že jsem nyní definitivně přesvědčená, že si jí musím co nejdříve pořídit a přečíst :) Úžasná recenze!
    Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Luci, já se musím přiznat, že jsem jí prostě riskla. Jsem ráda, že se recenze líbí a snad se ti bude líbit i samotná kniha. Pěkný den a Děkuji za komentář.

      Vymazat