neděle 1. listopadu 2015

Poklad na stromě | Susan Cooperová | knihodojmy

Ahoj,
dnes jsem zde znovu s recenzí, protože v tomto měsíci jsem hlavně vydávala články a ne recenze. Rozhodla jsem se pro recenzi o knize Poklad na stromě od Susan Cooperové, kterou jsem si zamilovala od první chvíle co jsem si knihu vzala do rukou.
Autor: Susan Cooperová
Původní název: Silver on the Tree
Edice: The Dark Is Rising Sequence/Probuzení Tmy
Nakladatelství: Albatros
Rok českého vydání: 2009

Anotace: Will Stanton - nejmladší z Dávných - musí spojit síly se svým Merrimanem a Branem, velšským chlapcem, jehož osudem je Světlo. Společně s nimi putují také tři sourozenci Drewovi. Šestice hrdinů bojuje se strachem a smrtí uprostřed temných a skličujících hvozdů. Pátrají napříč časem a prostorem, jenž se dotýká prastarých mýtů britských ostrovů.
A Temno se nadechuje ke svému poslednímu úderu...

Obálka: První co mě přesvědčilo byla obálka. Byl to jeden z těch zvláštních případů, kdy jsem si knihu vybrala podle obálky. Skvěle by zapadala do The Courtship Book TAG, přesně do první fáze. Kdo neví ať si počká, protože tento TAG hodlám někdy napsat.
Ale teď zpět ke knize. Mám ráda fantasy, tajemno, které kniha slibuje svou krásnou obálkou. Strom, kde září poklad, který by mohl zvrátit proces války mezi Světlem a Temnotou. Blesky, temné pozadí, skvělý nadpis, jedním slovem tohle je přesně ten typ obálky, který má upoutat, tedy aspoň mě, ale doufám, že i vás.

Můj názor: Začala jsem nezvykle ne dějem, ale anotací. Jelikož je to poslední díl, nechci prozrazovat. Možná se někdo diví proč dělám recenzi na knihu, která je poslední v tetralogii. Je to proto, že jsem dva roky nemohla najít první díl. Opravdu, oni ho nikde neměli! Ale poštěstilo se mi na veletrhu studijních oborů, tedy na Burze škol. Se Sabbi jsme narazily na levné knihy, kde byl k dostání první díl. Obě dvě jsme si ho koupily a já doufám, že se mi i jí bude líbit.
Knižka se mi velice líbila stylem psaní, bylo tam hodně vědomostí, které měl Will jako Dávný v zásobě, došlo i na okamžiky normálního života, jako třeba rodinné večeře nebo záchrana drůbeže před nočním lovcem. Samosebou se kniha neobešla bez výprav do minulosti, kde číhaly nástrahy zla nebo zapeklité hádanky, nezbytné k záchraně světa, k vítězství Světla.
Postavy byly rozpracované, ale jelikož jsem nečetla první díl nebo další dva pokračující, nemohla jsem posoudit jejich chování, měněné v průběhu cyklu. Rozpracované byly i zápeltky, vyvrcholení jsem nečekala takové, bylo to nad má očekávání.
Pár much kniha má - někdy nerozumíte a musíte se vracet, některé věci mi nedávaly smysle, ale přece jenom bylo mi třináct, když jsem to četla. Je to kniha pro lidi, kteří si potrpí na pořádný příběh, který má svou originalitu, jenž mu propůjčuje nádech velice krásného díla k přečtení.
Prvky správné knihy, která stojí za přečtení, měl Poklad na stromě ve správné míře a já vám knihu s chutí doporučuji, jen... nebuďte takový idioti a nekupte si poslední díl dřív než ten první.

Read books
Sissi

Žádné komentáře:

Okomentovat