neděle 22. listopadu 2015

Talon - Společenstvo draků | Julie Kagawa | knihodojmy

Zdravím všechny,
už je to docela dlouho co jsem naposledy napsala článek s dračí tématikou. Jelikož celou sérii Eragon mám už dočtenou (a to pěkně dlouho) můžete se v bližší době těšit na vydání recenze Inheritance, posledního dílu této tetralogie.
Ale teď jsem tady s knížkou úplně jiné tématiky o dracích. Knížka Talon, Společenstvo draků je u nás novinkou. V zahraničí už se těší z druhého dílu a doufám, že ten se k nám dostane co nejdřív.


Autor: Julie Kagawa
Původní název: Talon
Edice: Talon (1.díl)
Nakladatelství: Fragment
Rok českého vydání: 2015

Děj: Draci byli na pokraji vyhynutí, lovci z Řádu sv. Jiří jim šli po krku a vyžádalo si to oběti nejen v dračích, ale i v lidských řadách. Predátoři se museli skrývat před lidmi, pro které znamenali nebezpečí. Tak vznikl Talon, který po několik set let sbíral síly, počet draků znovu narůstal a teď je čas ... jsou připraveni konečně lidem ukázat, kdo stojí v potravním řetězci nad nimi.
Sledovat. Přizpůsobit se. Splynout.
Tímto heslem se řídí každý drak, každý agent, který je vyslán do světa smrtelníků na pokračování výcviku. A tak začíná příběh Ember a jejího bratra - dvojčete - Danteho. Obě dvě mláďata se umí přeměnit do lidské podoby, a jsou převezena do malého městečka Crescent Beach, kde mají pokračovat v tréninku a později být zařazeni do jednotlivých skupin neboli frakcí, pro které budou dál pracovat. Ember je jiná než ostatní draci. Nechce slepě poslouchat rozkazy Talonu, nechce se řídit naplánovanou budoucností, poznává, že svět ani lidé nejsou plní zla, jak ji učili.
Během času se na scéně objevují další osudní, především dračí přeběhlík (tedy drak co zradil Talon) Riley (pravým jménem Cobalt) a člověk Garret, který se nezdá být tak normální jak by měl být. Ember přichází na kloub věcem, jako že lidské city nejsou pro draka neznámé. Oba dva chlapci ji přitahují, Riley rozpaluje její dračí duši, zatímco Garret si svou zádumčivostí a samotářskou, nicméně přátelskou povahou získá její skutečné srdce.
Jenže Ember v cestě nestojí jen láska, ale i tajemství, které si Talon zkouší střežit pro sebe, jenže na jak dlouho. Ember čeká těžký osud, jelikož to co pro ni Talon naplánoval jí je proti srsti. Čím déle žije mezi lidmi, tím víc si uvědomuje, že pravda, ve kterou věřila, má velké trhliny. Stane se z Ember přeběhlík nebo zůstane věrná Talonu?

Můj názor: Jak jste si všimli, můj názor na obálku z recenzí zmizí, jelikož na každého působí obálka jinak, a když se mi bude chtít o ní rozepisovat bude to v mém osobním názoru na knihu.
Nyní zpět k Talonu. Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Fragment, jelikož se mi kniha velice líbila a nebýt spolupráce s ním, tak by se mi možná do rukou nedostala.
Oceňuji autorčin um vyjádřit dračí i lidský svět, promítající se v jednom ,,člověku''. Kniha je psaná nejdříve z pohledu dvou hrdinů, později však do děje vstupuje další vypravěč, takže mi tam nastával chvílemi menší zmatek. Ember měla živou mysl, které by dokázala svěřit víc než svému deníku. Dívat se na souboj dvou bytostí uvnitř jedné dívky je velice zajímavé, protože jedna strana po vás chce jedno a druhá strana zase to druhé.
Velká část knihy je vlastně o prázdninách, které dvojčata prožívají. Vyhledávání kamarádů, lekce surfování, tvrdé výcviky s trenéry, kteří vás mají připravit na budoucnost, ukázka party naprostých debilů, které zajímají jenom holky, plážový bar až do okamžiku, kdy Ember pociťuje nával lidských citů, které by drak cítit vůbec neměl. V této chvíli si uvědomujete, že tahle dívka je opravdu jiná.
Jak už jsem psala o sledování děje přes tři postavy, je to obtížné, ale máte větší perspektivu pohledu na svět. V každé kapitole se děje něco jiného, ale jako u knížky Loď mezi hvězdami, tak i tady mě štvala věc s ukončením kapitol v tom nejlepším. Díky třem popisům od hlavních vypravěčů víte kam povede směr knihy a jaké bude finále.
Kniha se mi četla velice rychle, příjemně, a i když prvních pár kapitol bylo o ničem, závěrečné stránky stály za to. Příběh je klasická romantika, okořeněná dávkou fantasy, ale je to spíš oddechovka, kterou by si měl přečíst každý milovník draků. Velkou atrakcí zde budou zásahy drakobijců z Řádu sv. Jiří, které jsou protkané akcí, nebezpečím a sebeobětováním, jaké by si mnoho lidí ani nepředstavilo. 
Od této knihy nejprve neočekáváte skoro nic, ale o to víc vás kniha přebere na svou stranu a mile překvapí. Za čtivost, nápad, prvky, větším slovem za všechno co kniha v sobě má, dávám čtyři hvězdy z pěti. Nebylo to úplně dokonalé, ale velice se mi to líbilo, nejen prostředí, děj, ale také sympatická atmosféra okolo postav, především impulsivní, milé, vtipné Ember, tichého, samotářského, ale roztomile starostlivého Garreta, a arogantního, férového a pravdomluvného Rileyho.
Každý člověk, či ,,člověk'' měl něco do sebe a dokázal té knize něco dát, a já ji z celého srdce doporučuji fanouškům draků nebo lidem co pátrají po nějakém klidném, ale přesto velice napínavém čtení na pár dní.
Za recenzní výtisk děkuji Albatros media.
 Read books
Sissi

Žádné komentáře:

Okomentovat