pátek 27. listopadu 2015

Harry Potter a Kámen mudrců

Ahoj, vítám vás u dnešního článku a zároveň se omlouvám za překlepy, kterých se tu prý objevuje víc než dost. Také bych chtěla poděkoval nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku této neobyčejné knihy.


Anotace: Až do svých jedenáctých narozenin si o sobě Harry myslel, že je jen obyčejný chlapec. Pak ale dostal soví poštou dopis, kterým byl zván ke studiu na prestižní soukromé Škole čar a kouzel v Bradavicích, a jeho život se rázem proměnil. Leccos se dozvídá o minulosti svých zemřelých rodičů, získá pár dobrých kamarádů, naučí se mistrovsky hrát famfrpál a kvůli Kameni mudrců podstoupí smrtelný souboj se zloduchem Voldemortem...


Zajímavosti: Kromě Flamela je jedinou skutečnou postavou v knihách Natalie McDonaldová, studentka zařazená do Nebelvírské koleje. Tato Harryho fanynka poslala autorce e-mail, ta však stihla odepsat až den poté, co dívka zemřela na rakovinu. Po její smrti udržovala Rowlingová kontakt s její matkou a rozhodla se zařadit ji do čtvrtého dílu.

Bradavický vlak, kterým se studenti dopravují z Londýna do školy, vyjíždí z nástupiště „devět a tři čtvrtě“ na King's Cross Station. Rowlingová zde vyšla z britské legendy, podle které je pod 10. nástupištěm pochováno tělo jednoho z keltských válečníků, a také proto, že se na 'King's Cross Station' seznámili její rodiče.

Zpracování knihy: Naprosto jsem si zamilovala tohoto ilustrátora a je sakra vidět, že ilustraci studoval, protože takovou krásu jsem zatím, co se týče ilustrací ještě neviděla. Celkem vzato písmo by mohlo být větší. Ještě větší problém mi však dělal text ve sloupečkách, na které nejsem zvyklá a asi si na ně ani nezvyknu.

Můj názor: Harry je prostě klasika a každý milovník fantasy ho umí skoro nazpaměť jako já a proto pro mě toto byl spíše takový re-reading, což je u mě velmi neobvyklé. Dříve mi to přišlo skvělé a neotřelé, ale jak se na tom přiživují další autoři, tak to ztrácí ten šmrnc. Vždycky jsem ze všech postav měla nejraději Hermionu. Je mi to nesmírně líto, ale musím říct, že film je lepší. Opravdu to není autorkou. Zase kdybych si měla knihy kupovat, tak rozhodně koupím toto vydání a na další případné díly si raději počkám, protože to stojí za to.

S láskou 
              vaše Sabina 

2 komentáře:

  1. Já už jsem se na tento výtisk koukala v knihkupectvích a moc se mi líbil, ale pořád nevím jestli si počkat až budou všechny díly nebo si koupit tu klasickou verzi :( no ještě uvidím :) jinak moc pěkná recenze!! http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, naprosto tě chápu. Myslím, že dostupnější jak fyzicky, tam cenově bude klasická verze, ale tahle ilustrovaná prostě chytne za srdce. Díky moc

      Vymazat

Rossmann haul