neděle 4. října 2015

Štěnice | Ben H. Winters | knihodojmy

Ahoj,
jsem tu s novým příspěvkem. Moc bych chtěla poděkovat Nakladatelství Fragment a Sabbi, která mi knížku půjčila k přečtení a k recenzi. I když takovýto styl není můj šálek čaje bylo to napínavé, a doufám, že se recenze bude líbit.

Autor: Ben H. Winters
Původní název: Bedbugs
Nakladatelství: Fragment
Rok českého vydaní: 2015

Děj: Štěnice jsou velkým problémem v pronajatých bytech. Majitelé se musí snažit je vyhubit, aby se tam mohli ubytovat nájemníci. Susan a Alex si právě našli svůj byt snů. Nebo spíše Susanin byt snů, protože ze stěhování neměl její manžel zrovna dobrý pocit. Byl má nízký nájem, takže si ho mohou dovolit s jen Alexovým příjmem, neboť Susan dala prostor svému snu - malování - před prací. Jejich jediné dítě má svůj vlastní pokoj, celý byt je prostorný a v dobré čtvrti.
Ale opravdu je tak bezchybný jak se Susan na první pohled zdálo?
Později se dozvídá o strašném osudu předchozích nájemníků a jejich kočky, která tam uhynula. Susan ztrácí pojem o čase a na její kresbě se objevují divné pupínky po třech. Jednoho dne se začnou pupínky tvořit i na těle Susan a každý den jich je stále víc. Susan zjišťuje, že jejich byt je zamořen štěnicemi.
Ale proč má štípance jenom ona?
A proč ten hmyz nikdo jiný nevidí, a když se objeví tak hned zmizí?
Susan začíná ztrácet zdravý rozum. Kolem se děje něco temného a zlověstného. A jediná Susan může zjistit, co to všechno znamená.

Milujete příběhy, při kterých se bojíte tak,
že zamykáte všechny zámky a rozsvěcíte světla
v bytě, ale prostě musíte číst dál?
Tak tuhle knihu nepouštějte z ruky!

Obálka: Obálka je temná, velice jednoduchá, a moc tu knihu podle mě nepředstavuje. Ale když se vám v roce ocitne knížka s jednoduchým obrázkem na obálce, prostě musíte číst.

Můj názor: Knížky tohoto žánru nějak zvlášť nevyhledávám. Příčí se mi kriminálky, horory, ale číst o něčem takovém je něco jiného. Při čtení této knihy jsem opravdu nemohla přestat. Četla jsem i v noci, takže jsem chodila spát až v půl jedenácté, a celou dobu jsem držela v roce tuhle knížku.
Moc se mi líbil děj, všechno bylo složitě, ale dokonale a zajímavě vypracované, takže já jsem spokojená. Především byl tento příběh napsán proto, aby vyděsil a ukázal, co se někdy může stát (i když jedna polovina byla více smyšlená). Příběh mě na jednu stranu děsil na druhou mi přišel zajímavý, takže od každého trochu.
Některé pasáže mi přišly dost šílené, ale nedivila jsem se tomu. Je to velice složité čtení, protože někdy jsem se musela vracet, abych celý děj pochopila. Mráz mi jezdil po zádech, oči jsem měla vykulené, když jsem se propracovala ke konci. Opravdu jsem se bála zhasnout světlo, a když se mi to povedlo, zachumlala jsem se do peřin a přála si usnout. 
Doporučuji knížku těm, kteří zbožňují drama, psycho a thrillery, protože proto byla ta kniha napsána, a já jsem ráda, že jsem si ji přečetla. A když jsem já ráda, vy budete taky rádi.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Albatros media.

Read books
Sissi

Žádné komentáře:

Okomentovat