neděle 25. října 2015

Milion sluncí | Beth Revisová | knihodojmy

Již podle názvu jste si jistě uvědomili, že po měsíci vychází recenze na druhý díl vesmírné trilogie, a já doufám, že se při čtení této recenze budete bavit a bude se vám líbit stejně jako ta předchozí, protože na její psaní jsem se moc těšila.
Chci vás upozornit, že se v ději mohou nacházet SPOILERY, tak mě nekamenujte za vyzrazení děje, ale jinak dále můžete číst v klidu.

Autor: Beth Revisová
Původní název: A Million Suns
Edice: Across the Universe/Loď mezi hvězdami
Nakladatelství: CooBoo
Rok českého vydání: 2012


Děj: Minulý díl nás seznámil se životem na vesmírné lodi Universum a samosebou se dvěma hlavními hrdiny, z jejichž pohledů je kniha vyprávěna, Amy Martinovou, sedmnáctiletou dívkou ze ,,Staré Země'' a jejím o jeden rok mladším nejlepším přítelem Synem. A právě v této knize se nám vrací dobře známý svět, který skrývá ještě nejedno tajemství.

Amy je nucena žít na palubě Universa již tři měsíce a nic se nezměnilo. Lidé jí pořád opovrhují pro její odlišnost, své milované rodiče nemůže probudit a život, na který byla zvyklá jí mizí před očima. Sama ani neví, jestli se někdy vymaní ze světa ocelových stěn, které jí berou svobodu. Syn se ujímá vedení lodi a chce jednou provždy skoncovat s Phydusem, aby jeho lidé mohli sami přemýšlet o svém životě. Syn se nachází ve velice těžké situaci, kromě problémů s přistáním (protože loď už vlastně pluje déle než si kdo myslel) musí řešit menší i větší roztržky mezi obyvateli, z nichž si někteří myslí, že je Syn špatný a na jeho místo chtějí dosadit někoho jiného, a dál zde zůstávají těhotné ženy, které pod svými srdci nosí děti, budoucnost celé populace.
Amy mezitím zjišťuje, že neví ještě všechno, několik tajemství zůstává skryto, a proto se snaží objevit poslední zbytky rad, které jim byly zanechány. Orion, bývalý kronikář a člověk, kterému věřila, ji bere jako poslední možnost záchrany, protože je ze ,,Staré Země'', kde bylo všechno jiné než na Universu a ona to dobře ví. Kromě těžkých strastí, které každého z dvojice potkávají, jejich přátelství nabývá na síle a objevují vzájemné city jeden k druhému.
Tajemno útočí, záhady jsou nacházeny a nebezpečí se stupňuje. Syn a Amy si jsou vědomi, že je čeká dlouhá cesta, na níž si každý krok budou muset tvrdě vybojovat, ale dokud mají jeden druhého, jsou schopni čehokoli.
Loď umírá a moc dlouho nevydrží. 
Podaří se jim zachránit nevinné lidi i sebe?


Obálka: Znovu byla obálka krásně vypracována, k názvu se opravdu hodí pohled na hvězdy, kterých je nespočet a každá má svou pronikavou zář. 
I tentokrát se podle mě jméno autorky na modro - fialovém podkladu ztrácí, zatímco název je znovu dost velký a svou bílou barvou velice výrazný. Krásně zvolené barvy i nápad, který obsahuje prosklené okno, u kterého jsou k vidění dva mladí lidé, naši dva hlavní hrdinové, jejichž kontakt se snaží být zakryt silným bílým odleskem. Kdo si koupí tuhle knížku nebude litovat ani dějem, ale ani obálkou. 
Jsem ráda, že nakladatelství CooBoo vydalo originálně navržené obálky, protože některé země mají tendenci navrhnou svoji vlastní obálku, takže vám prostě k sérii nepasují a vás to naštve. To je pro tuhle sérii u nás velké plus.


Můj názor: Originalita se nezapře. 

Znovu jsem byla z knížky naprosto unesena. Líbilo se mi každé slovo, které bylo na papíře napsáno (nebo spíš otisknuto) a knížku jsem zhltla během šesti dní, které strašně rychle uběhly a já nepopírám, že bych si knížku moc ráda přečetla hned teď, protože psát o ní recenzi mě navádí k otevření knížky a následnému Re-readingu. 

Druhý díl je obecně o řešení zapeklitých záhad, které si autorka připravila a velice dobře vymyslela, aby trochu potrápila naše mozkové závity. Více méně se nám začíná rýsovat silnější vztah Amy a Syna, takže je možná později čeká nějaký happyend. Děj se mi vryl do paměti, i když oproti prvnímu dílu se tam nedělalo prakticky nic jiného než že se děla jedna katastrofa za druhou a hlavní postavy se chtěli tak zoufale dopídit ke konci hádanek, takže celé dny hledali odpovědi na své otázky a nic víc. Ale i tak to bylo poutavé čtení se skvělým koncem, který jsem vůbec nečekala. I v tomhle má Milion sluncí své kouzlo. V prvním dílu jsem věci většinou odhadla správně a věděla jsem přesně co se stalo. Tady to nešlo. :)

Znovu se setkáváme se skvělými nápady, jenž autorka důmyslně dokázala do svého světa přidat a následně rozpracovat, aby se čtenáři mohli u její knihy bavit. Prvky romantiky, akce, dobrodružství i nebezpečí jsou tam také, takže knize nechybí kouzlo čtivosti a fantazie.
Líbilo se mi prostředí, postavy, dokonce i ty revoluce na lodi, protože to k příběhům také patří, jinak bychom neměli ani páru o tom, že se v knihách vyskytuje ještě někdo jiný než jen ti hlavní. I vedlejší postavy jsou pro příběh důležité.
Tentokrát jsem byla ráda, že jsem se v textu neztrácela, protože někdy kapitoly Amy a Syna byly v minulém díle trochu uspěchané a musela jsem je pročítat znovu, ale to neznamená, že se to občas nestávalo i v druhém díle. Dokonce i autorčin oblíbený zvyk ukončovat kapitolu z pohledu prvního hrdiny v tom nejlepším, a následně ihned začínat kapitolu druhé hlavní postavy v naprosto jiné situaci nezmizí.
Stručně řečeno jsem byla knihou potěšena a vřele vám ji doporučuji, protože číst jenom první díl je o ničem. Přece potřebujeme pohyb a ten nám druhý díl poskytne.

 (Co k tomu dodat?
Já tuhle knihu miluju!)


Read books

Sissi

1 komentář: