středa 3. ledna 2024

Shrnutí měsíce Prosinec 2023 - rozsvěcení stromečku, oslavy, chci seknout se školou, Vánoční dámská jízda, Vánoce, nové vlasy...

 Ahoj, vítám vás u posledního letošního shrnutí měsíce. Začínám s koncem prvního prosincového víkendu, abych opět měla vše, co nejautentičtější skutečným pocitům. 

seminář - Sabča pracovně, výhled z CrossCafé ve Vědecké knihovně v Hradci, snídaně, rozsvěcení stromečku, s Kubíkem, oslava Sářiných narozenin

Ještě si dovolím ohlédnutí za listopadem, který jsem ukončila tak nějak kvapem. Přidávám fotku z semináře, který jsem v minulém článku zmiňovala. V pátek mě čekala Rétorika a stejně tak v sobotu, ač jsme předmět měli poprvé hned jsme prezentovali své zápočtové práce - v pátek náš napsaný proslov a v sobotu umělecký text. Přišlo mi to poměrně těžko uchopitelné, protože jsem se všechny praktické věci dozvěděla až, když jsem proslov měla napsaný a vůbec jsem nevěděla, jak si vyznačit fonémy. V životě jsem to nedělala a některé věci v tom textu tolik nevidím, nevnímám. Popravdě to pro mě byl víkend dost náročný, tak jsem si oba dny dopřála velkou snídani v CrossCafé a ještě že tak, na oběd nebyl prostor a tak jsem pak jedla až po příjezdu domů. V pátek slavila svátek tchýně, s ní babička narozeniny a Kuby teta a sestřenice též svátek. Napadla taky štědrá sněhová nadílka a v sobotu jsem téměř půlku trasy do Hradce Králové jela smykem - ač silničáři jezdili, tak jim těch pár vozů a traktorů na příval sněhu nestačilo a krom hlavních tahů snad ani moc nesolili. V sobotu jsme končili včas, takže jsem stihla rozsvěcení vánočního stromečku u nás v Ronově. S tím sněhem to má své kouzlo, jen to nebylo na nějaké dlouhé procházení vánočních trhů, ale dala jsem si tradičně svařák - mimo tento den si ho většinou nedám vůbec. Odtud jsme vyrazily na narozeniny sestřenice, která studuje podobný obor jako já akorát anglickou filologie, ne českou. Pokecaly jsme si o škole a teta nás jako vždy skvěle pohostila. Naprosto mi učarovaly paštiky a rilettes Od Martina z Blanska a výborný ryzlink.

Adventní neděle, aktuální skincare, kafe s Monty, vínečko s Kubou, předpracovní rozbřesk, vývařovna hadr

V neděli jsme se inspirovali paštikovým občerstvením a s přítelem si dali víno u sledování Young Sheldona. V pondělí jsem byla s kamarádkou na kafíčku a zařídit s ní nějaký vánoční dárky a ještě, že tak protože nakonec v pátek rodila, ale k tomu se dostaneme. V úterý jsem byla zase s babičkou na nákupu a ve středu na nákup na vaření pro kluky. Vařila jsem už v pátek, v sobotu jsme měli mít dámskou jízdu a potřebovala jsem tedy po obědě brzy odjet. Dělala jsem kotel guláše, bramboračky a hruškový koláč a ještě byla kýta, takže nám od všeho zbylo, protože běžně vařím sotva polovinu porcí a nějak jsem to neodhadla. V týdnu jsem taky cvakla jedno svítání z okna. 
Vánoční dámská jízda, netradiční stromeček, Čína, selfie s makeup of the day, zbytky kýty, Martínek

V rámci dámské jízdy jsme měli i "tajného Santu" a já jsem dostala paletku od Mary Kay, tři rtěnky a krásný zimní hrníček. Potom jsme se šli projít na náměstí v Chrudimi na svařák, případně horkou čokoládu, protože se nám řady budoucích maminek také rozrostli. Bože, už jsme starý a všichni maj děti a já to vůbec nechápu. Trhy nás trochu zklamaly v podstatě tam nebylo nic moc na výběr krom horkých nápojů a světýlka také nic moc. Potom jsme si vyzvedli Čínu - já si dala nudle a takové malé závitky. V neděli jsem se jela podívat do porodnice za Monty na jejího syna Martínka a je tuze roztomilý a zatím skoro pořád spinká. 
Bejkn večeře, nové vlasy, firemní večírek v Gumárně, miniburgery

Ve středu jsem si sjela po dlouhé době pro Bejkn, protože přítel šel s kluky z práce na pivo, tak jsem si udělala "hezký" večer. Byla jsem fakt strašně unavená psychicky i fyzicky čili jsem si dala jídlo lehla si a pustila si film, co jsem chtěla vidět už delší dobu - To nic, drahá a hrozně se mi to líbilo. Hodně dobré zpracování i námět. Ve čtvrtek jsem šla ke kadeřnici k Sabině Karbanové, která v listopadu otevřela v Čáslavi svůj salon a nechala jsem si prosvětlit konečky, předlohou byla jedna z fotek Dakoty Johnson a vzhledem ke stavu mých vlasů to dopadlo dost dobře. V pátek jsme měli firemní večírek v Gumárně včetně cateringu od Bejknu a bylo to výborné. Já teda řídila, protože jsem v sobotu měla letos naposledy školu, tak jsem si popíjela Birella. Ale večeře, miniburgery, tatarák a jednohubky a saláty byly výtečné. Navíc tam bylo i spoustu vyžití okolo - šipky, fotbálek, kulečník, bowling. Máme večírky i s partnery, takže jsme si s Kubou s ostatními zahráli jednou šipky. 
Zdroj: https://www.thesports.physio/low-motivation/

V sobotu jsem jela do školy a asi po 24. přemýšlím o zanechání studia. Na školu jsem šla s nějakou vnitřní motivací, že dostanu nový směr něčeho, co mě bude bavit. Bohužel tahle motivace se setkala s realitou a absolutně neobstála. Přijde mi, že buď po vás nikdo nic nechce nebo vše dostáváte extrémně pozdě a já nejsem schopna vyhradit si na to dost času a hlavně neustále reagovat na měnící se požadavky v rámci jedné práce, díky kterým vlastně přijdete o čas, co jste do toho vložili. Taktéž neumím respektovat autority založené na čistě akademickém titulu a jejích manýry. Ve finále mi škola nedala nový směr, dala mi další věc, z které se budu muset neustále stresovat s tím, že i když tomu dám všechno, že to nakonec bude k ničemu a nevím zda mi to za školu, kterou vlastně k ničemu nepotřebuju stojí. Samozřejmě všichni jsou jakože zkus to, zkus to alespoň do zkoušek, ale já upřímně i kdybych zkouškami prošla, v tom už nevidím moc smysl. Cítím, že by se mi neskutečně ulevilo, kdybych zanechala studia a pracovala na sobě možná v jiných směrech. Současně budu určitě bojovat s pocity, že jsem selhala, že tohle mělo být to co jsem chtěla, ale není to tak. Naopak vnímám jak nemám čas na to si v klidu uklidit, vyprat, uvařit a cítím ze všech stran akorát tlak a jsem neskutečně vyčerpaná a vlastně v tom nevidím to proč v tom pokračovat. Dalším faktorem je, že budou Vánoce a všichni se budou ptát co škola a když jí zanechám, co jim řeknu? A budu zase poslouchat, jak jsem šikovná, jak bych to zvládla, ale pointa není zda bych to zvládla, ale že já už nechci, nechci, nechci...
právě čtu, s přítelem z vánoční večírku, Kavárna Staré časy, vinná chvilka, západ Slunce z práce, čtecí okénko podruhé

V sobotu po škole se stavila Verunka na víno a kus řeči a v neděli zase maminka s kančím masem, tak jsme si zašli do kavárny já na svařák a jablečný koláč a mamka na horkou čokoládu. Samozřejmě jsem s ním probrala i situaci škola a v pondělí jsem podala zanechání studia. V týdnu nás čekalo pár krásných rozbřesků a západů Slunce s červánky. Ve čtvrtek už jsem měla jen půl dne homeoffice a druhého půl dne jsem pročetla - přečetla jsem celé Lapeni a načala Její tajemství. Letošní Vánoce budou díky nemocem některých blízkých možná trochu menší než předchozí - doufám, že bude všem brzy lépe. 
nová ložnice, s maminkou na Vánoce, Štědrovečerní zátiší doma, selfie, shisha co ode mě dostal přítel k Vánocům, Štědrovečerní tabule

Páteční volno jsme využili k nákupu ložnicové sestavy, kterou jsme za výhodný peníz našli na marketplace a samozřejmě jako vždy když někam jedeme museli padat hovna s háčkama, oba dva jsme byli mokrý jako myšky, po cestě zpátky jsme se odměnili kávou a hot dogem. Ložnice nakonec je na tu cenu v dobrém stavu, tak snad v něm i vydrží do doby než jí budeme mít, kde smontovat - snad příští rok. 

V sobotu nás čekaly Vánoce u mamky, ale přítel přes den makal, takže já jsem si jak jinak než četla a dočetla další knížku. Jedna z věcí, co mě na Vánocích baví je, že se mám kam vyfintit čili k mamce jsem po dlouhé době vynesla červenou halenku s vázačkou a černou sukni společně s červenou rtěnkou. Došlo i na společnou fotku u stromečku a celkově to byli jedny z nejpohodovějších Vánoc u mamky, vážně se povedly. V noci mi bohužel praskl štendr na oblečení, tak jsem hned objednala nový a asnad brzy přijde protože nemám skříň, tu budu mít až na baráku. Na Štědrý den jsme byli tradičně doma čili v podstatě s přítelovo rodinou, než se zděsíte těch dárků, to je množství pro deset osob. Po večeři a dárcích jsme rovnou vyzkoušeli vodnici, kterou ode mě přítel dostal. 
Vánoce u babičky Hany, cukroví, OOTD, blond paruka na kostým Zvonilky, další věci do domácnosti

V pondělí nás čekaly návštěvy rovnou dvě a to moje babička a tátova část rodiny a pak Kuby babička  a jeho maminky část rodiny. U babičky Hany jsme se nabuchly vývarem, svíčkovou, cukrovím i chlebíčky a ještě dostaly krabici cukroví domů a já tak u druhé babičky už zvládla jen kafe a pivo. Večer jsem si zase četla, ale také jsme koukali na nové Simpsonovi, který jsou vážně boží. Další den se mi podařilo tak nějak poklidit věci v pokoji, tak nějak čili bez toho abych si měla kam dát oblečení a s tím, že nám tu vězí pár velkých krabic, co je třeba odnést. Večer jsme zamířili na poslední návštěvu k babičce Květě a tím jsme uzavřeli letošní Vánoce.
čtecí okénko, v kině na nových Hunger games, MOTD, kočičí dozor, nový štendr, Silvestr parta

Následující den jsme si nechali na vydechnutí resp. jsme se zase pustili do baráku a další suti, s kterou jsme už nepočítali. Zkrátka slavení toho, že bordel je pryč bylo předčasné. Já si kromě toho i hodně četla, nějak mě to letošní Vánoce chytlo. Ostatně po dlouhé době bude Přečteno za...Také jsme stihli Hunger Games: Balada o ptácích a hadech v kině a za mě to bylo úplně boží. Hrozně se mi ten film líbil a určitě si musím znovu pustit i ty další díly, abych si to připomněla a ucelila. Devětadvacátého mi konečně přišel nový štendr na oblečení, který se mi podařilo i bez problémů složit a naplnit. Konečně zase budu mít oblečení trochu jako člověk. Na Silvestra jsem si objednala nákup na Rohlíku, abych se vyhnula davům a udělala jsem zapečené jednohubky, přes prvotní rozpaky se nás sešlo docela dost, na této fotce ani nevidíte všechny bohužel. A tím jsem zakončila rok 2023.

Rok 2023 byl horská dráha - byla jsem na koncertě Maneskin, byla jsem na první dospělácké dovolené v zahraničí, zkusila si svojí vysněnou vysokou, začali jsme předělávat barák. Ale taky jsem bojovala stále s problémy s močákem, se svou psychikou a s dalšími věcmi. Ostatně za každou dobrou věc přichází nějaký poděl, a pak je to všechno v balancu, ale zase bez mraků bychom si nevážili těch jasných dnů. 

V roce 2024 bych chtěla dořešit problémy s močákem, začít pracovat na své psychice a vyrovnání se sama se sebou. Chtěla bych ke konci roku už pardon spát&srát ve vlastním, za měsíc to budou čtyři roky bydlení s tchýní. A ač mám tchýni skvělou čtyři roky jsou čtyři roky. Ostatně ono to všechno nějak dopadne, že? Z cílů které můžu více ovlivnit bych chtěla číst ještě víc než vloni, naučit se říkat ne a respektovat svoje hranice. A chtěla bych už poprvé v životě zkusit udělat tu svíčkovou. 

„Neberte život příliš vážně, stejně z něho nevyváznete živí.“ —  Elbert Hubbard


A jaké cíle do nového roku máte vy? Jak jste si užili letošní Vánoce? Dejte mi vědět do komentářů :)
Sabča










 


7 komentářů:

  1. Ahoj Sabi,
    já měla Vánoce poklidné a rodinné, tak jak to mám ráda. Hodně času jsem trávila i prací, měla jsem doma slohovky a nějaké testy, co jsem musela opravit. Předsevzetí si nikdy moc nedávám, ale když se něco povede, budu ráda.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Sabčo, pokud máš pocit, že se ti ukončením školy psychicky ulevilo, bylo to dobré rozhodnutí. Nakonec třeba ještě někdy (a když ne, tak se taky nic nestane ;-)).
    Já do nového roku neplánuju nic. Za loňsko jsem přeplánovala dvakrát, takže letos se prostě nechám překvapit. Přeju, ať se povede to samostatné bydlení, bydlení s tchýní (byť by byla zlatá) není úplně ideál (a to říkám jako čerstvá tchýně :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Stáni, děkuji za milá slova. Já jsem si říkala pak zda tu část nemám vymazat, zda už nesdílím příliš. S tchýní už jsme se až na vyjímky docela naučily fungovat, ale každá se těšíme na to až budeme svému království vládnout sami bez zásahů té druhé. Na svatbu snad dojde někdy taky, až bude to bydlení - to teď bereme jako velkou prioritu.

      Vymazat
  3. Sabi, je dobře, že jsi s tou školou sekla, pokud ti to spíš bralo než dávalo... naprosto to chápu, to, jak je to naše studium nastavené, není zrovna ideální no :/ ale fakt obdivuju, že sis to dokázala říct, že to prostě není to pravé pro tebe, a odejít od toho, já dřív měla tendenci nechat se vším totálně rozdrtit a až pak si přiznat, že to není ono :D takže fakt klobouk dolů, že ty umíš zakročit všas :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, mě spíš děsí, že to takhle mám docela u dost věcí, pak si říkám zda není třeba chyba ve mně. Ale zas ve věcech u kterých dlouhodobě vydržím jsem troufnu si říct vážně dobrá :D

      Vymazat
  4. Ty nové vlasy ti moc sluší!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) já jsem nejdřív nevěděla zda to nebude moc tmavé a moc studené, ale nakonec to bylo super. Byl to jen přeliv :)

      Vymazat