neděle 13. října 2024

Železný plamen | Rebecca Yarros | Knihodojmy

 Ahoj, vítám vás po poměrně krátké době u recenze druhého dílu Empyrea, ale po prvním dílu jsem neodolala příjemné akci na Luxoru na díl druhý a přestože e-kniha druhého dílu má přes dva tisíce stránek podařilo se mi jimi prokousat poměrně snadno. 

Dojmy: Druhý díl začíná přesně tam, kde první skončil. Autorka si úspěch právem zaslouží, druhý díl udržel kvalitu prvního ba je i o chlup lepší. Yarros ví jak napsat příběh, který vás donutí číst, číst a taky no...číst - doporučuji knihu ani nezačínat pokud na ní nebudete mít souvisle čas. V druhém díle dostává méně prostoru romantická linka hlavních protagonistů, ale o to více se tu rozvíjí svět okolo nich ať už v rámci revoluce, tak i v rámci zcela nových postav. Přestože se kniha může zdát příliš rozsáhlá nudit se nebudete ani chvilku, více se tu dozvídáme i o samotných dračích a fungování ochranného štítu, run a dalších součástí této říše. Violet se během druhého dílu nadále vyvíjí a vylepšuje své schopnosti nejen na bojovém poli ač má i slabší chvilky, kdy se může zdát trochu dětinská a nerozhodná. V ději jsou skrytá i mnohá vodítka k dalšímu vývoji (zejména v citátech mezi samotnými kapitolami) a jako celek je to absolutně senzační, rozhodně se nejedná o slabší druhý díl, jak jsme z některých sérií zvyklí. Trochu mě mrzí, že tu nebyla nějak dál rozvinu linka Liamových dopisů sestře, ale jinak bomba - čekání na další díl bude nekonečné. 

Anotace: Všichni, včetně Violet samotné, očekávali, že během prvního ročníku na Basgiathské válečné akademii zemře. Přežila, ale skutečný výcvik – brutální a extrémně vyčerpávající – je teprve před ní. A spolu s ním i výzva v osobě nového zástupce velitele, který si dal jediný cíl – ukázat jí, jak vypadá absolutní bezmoc. Violet se už naučila, že odhodlání přežít a odvaha měnit pravidla dokážou mnohé. Bude to ale stačit, když ví, že Basgiath ukrývá prastaré tajemství, které může všechny a všechno zničit?

Výborný počin, pokud máte rádi fantasy a draky nenechte si tuto báječnou sérii utéct, budete to milovat! 

Sabča


5 komentářů:

  1. Sabčo, vypadá to, že tě tahle série fakt chytla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni máš naprostou pravdu a nemůžu se dočkat dalšího dílu.

      Vymazat
  2. Sabi, jsem nepolíbená, ale ty jsi zjevně spokojená! To je dobře.
    Hezkou neděli přeji, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Mě osobně tyhle knihy zatím minuly. Obecně mám spíše opačnou zkušenost - tyhle dvě knihy jsou tak chválené... Stává se mi, že když je něco hit, bývám zklamaná. Na druhou stranu po dobré fantasy bych sáhla ráda. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, já jsem se k nim nějak dostala až teď spíše z důvodu nepřeberně dlouhého seznamu knih, co si chci koupit a že tam mám i tituly skoro 10 let zpátky občas :D Ale tak když je akce občas se nechám unést a zlákat.

      Vymazat