pátek 31. srpna 2018

Bez šance | Neal Shusterman | knihodojmy

Ahoj všichni, den se s dnem sešel a už jsem zase přečetla celou jednu knížku, jen se modlím, abych toto tempo s nástupem do jistého vzdělávacího institutu zase neztratila, což mi připomíná již téměř neodkladnou povinnou maturitní četbu - to je přesně takovej výběr, abyste pak už nikdy číst nic nechtěli.
Anotace:Fascinují a temná dystopie ze světa, kde společnost zavedla nový zákon: Každé dítě má právo na život od chvíle početí až do věku třinácti let. Mezi třinácti a osmnácti je ale na rodičích, jestli ho vychovají až do dospělosti, anebo ho pošlou rozpojit. Tohle nenápadné slovo znamená, že problémové děti, sirotci, anebo prostě ty, které v sobě mají příliš vzdoru, jsou odeslány do sklizňových táborů, kde jsou jejich těla rozebrána a orgány předány těm, co je potřebují. Tři z nich, Connora, Risu a Leva, k sobě na útěku svede náhoda a pohromadě udržuje zoufalství. Vědí, že pokud přežijí do svých osmnáctých narozenin, nemůže se jim nic stát. Jenže když šílený svět prahne po každém jejich kousku, počínaje rukama a srdci konče, osmnáctiny se zdají být velmi vzdálený cíl.

Můj názor:Tenhle autor rozhodně patří mezi ty přední, co se teď YA týče, jen mě mrzí, že tato jeho kniha u nás nemá takovou publicitu. ačkoliv dle mého si ji zaslouží stejně jako Smrtka. Autor má občas mírné sklony sklouzávat k takovému tomu "amíkovství", ale jinak jsem si to zase užila a byla to jízda. Hrozně mě bavilo těch víc pohledů na příběh, na věc, to jak se postupně všechny ty drobnosti propojovaly. Popravdě Neal je jeden z toho mála chlapů, co mě literárně dostali, ne že bych to dělala záměrně... Přijde mi geniální, jak to má promyšlený a tohohle týpka bych někdy chtěla potkat osobně, možná se mrknu jestli by nebyla nějaká šance mu třeba napsat, protože I love him 😍😍😍 no a taky na něj mám po těch dvou knížkách pár dotazů. Už jenom to, jak do knížky někdo natříská tolik emocí, sedím tu jako po lobotomii a vůbec nevím, co mám sakra  teď dělat než tu vyjde druhý díl Smrtky.

Miluju to, jak píše, kdyby jste to náhodou někde v tom všem přehlédli, jasný ?
Páček,
Sabča



7 komentářů:

  1. emoce z článku úplně stříkají, úplně je cítit, jak se ti při čtení knihy střídavě zrychloval dech a naopak zastavoval tep.... jen tak dál, chci zase brzy takový slova plný zážitků od Tebe číst...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to neuvěřitelný ! Prostě Neal, doufám, že teď dokážu číst něco dalšího a ne jako posledně, totální literární kocovina.

      Vymazat
    2. Veřím, že tě to úplně pohltilo, je to z toho cítit, jsi byla úplně maximálně vtažena do příěhu, a kor když jsi mi to vyprávěla :)

      Vymazat
  2. Já si to asi budu muset přečíst :D
    Do smrtky jsem se naprosto zamilovala... jako vážně NAPROSTO. Jak říkáš má všechno tak dokonale promyšlený, žádná hluchá místa, prostě dokonalost sama. ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No k tomuhle tady bohužel v ČR nemáme druhý díl a má to otevřený konec :((( Smrtku to netrumflo, ale i tak BOŽÍ.

      Vymazat
  3. Mě to teda moc nebavilo. Téma zajímavý a přesto divný :-)

    OdpovědětVymazat

Avon haul