úterý 29. prosince 2015

Skleněný trůn | Sarah J. Maasová | knihodojmy

Ahoj všichni,
tak Vánoce jsou za námi, dárky rozbalené a jistě je už plně využíváme. Dnes bych chtěla psát o knize, jejíž desetiletá cesta za vydáním je skvělým příkladem, že se všechno nemusí zdařit napoprvé, ale přesto z toho něco jednou bude. Podle názvu víte, že se bude jednat o velice oblíbenou knihu Skleněný trůn od Sarah J. Maas.
Anotace: SRDCE Z LEDU. VŮLE Z OCELI. NELÍTOSTNÝ BOJ ZAČÍNÁ....
V temných a špinavých solných dolech Endovieru si doživotní trest odpykává osmnáctiletá dívka. Celaena byla od dětství trénována k jednomu jedinému úkolu - stát se tím nejlepším zabijákem na světě, rychlým, tichým, neodhalitelným a všehoschopným. Ale udělala chybu. 
Nechala se chytit.

Korunní princ jí nabídne poslední šanci: Svobodu výměnou za velkou oběť. Musí ho reprezentovat v turnaji, kde se proti sobě postaví 24 šampionů, těch nejlepších vrahů a zlodějů z celé země. Bude to boj na život a na smrt. Pokud zvítězí, bude volná. Ovšem její soupeři umírají nejen při soubojích, ale i za tajemných okolností - Celaena teď o svůj život bojuje nejen s nimi, ale i s něčím tajemným a děsivým, co se skrývá v pozadí.

Děj z mého pohledu: Celaena Sardothien, nejlepší nájemná vražedkyně v celém Adarlanu, a nejen tam, i v celé zemi zvané Erilea, byla chycena a nucena po celý rok pracovat jako otrok v solných dolech Endovieru. Je zázrakem, že vůbec ještě žije, když mnoho vězňů přišlo o svůj život již po několika měsících. Její život se změní ve chvíli, kdy přijíždí korunní princ Adarlanu, Dorian, se svou družinou, aby jí dal šanci znovu žít, být volná.
Celaena přijme nabídku a stává se z ní účastník turnaje, kde se utká společně s dalšími vrahy, zloději a podvodníky, jenž dostali stejnou podmínku pro pozdější zisk svobody. Celaena je nucena vystupovat pod identitou lady Lilian Gordainové, zlodějky šperků, z čehož by vrah její úrovně neměl velkou radost a ona je na tom stejně. Nikdo se v turnaji nesmí dozvědět, kdo je jediná dívčí účastnice, jelikož si Adarlanského zabijáka (tedy Celaenu) představují lidé jako dospělou, silnou ženu a nikdo neví, jak by se smířili s faktem, že nejslavnější vražedkyně je sice dospělá, ale vypadá velice mladě. Vždyť právě dovršila osmnáctin!
Během pár měsíců je hodně bojovníků posláno zpět do díry, odkud byli vytaženi a jejich počet se rychle, spíš až rapidně zmenšuje. Jenže za to nemohou jenom zkoušky, když jsou účastníci chladnokrevně zabíjeni. Nikdy to není jen dýka do srdce, ale jsou zbaveni orgánů, včetně mozku, někdy napůl sežráni, provrtání dírami skrz naskrz a kolem nich se nalézají podivná znamení.
Celaena je ve vážném nebezpečí, nejen ona, ale i její srdce je lapeno do pasti, ze které se jen těžko dostane. Zdá se, že smrti není lehké uniknout a Celaena bude bojovat!

,,Zemře tu.''
,,Svoboda nebo smrt.''
Můj názor:
Už jenom fakt, že knížku jsem zhltla během tří dnů, jistě vypovídá o čtivost, jenž vás nutí nepřestávat ani, když vám jezdí mráz po zádech z nebezpečných okamžiků. Na knihu jsem byla zvědavá, velice jsem se na ni těšila, už jenom kvůli té obálce, o kterou se každou chvíli strašně bojím, protože a jelikož je to paperback, a já bych se se zničenou obálkou, jenž má tu moc vás na knihu částečně připravit a navnadit, nevyrovnala.
Do rukou se mi dostal spis fantasy s menší dávkou nadpřirozena, protože se tam několikrát zmiňují magické bytosti (víly) anebo magie samotná. Hodně knih je vyprávěno z pohledů hlavní hrdinky či více hlavních hrdinů, ale zde to bylo z pohledu 3. osoby, z pohledu Celaeny. To není jediné, protože jsme měli tu možnost nahlédnout do myšlenek kladných postav (prince Doriana, jeho přítele, kapitána stráží Chaola) a i naprostých záporáků (lady Kaltain, velice nafoukané šlechtičny s velkou touhou po koruně a po velice pohledném Dorianovi). 
Hodně se mi líbila hlavní hrdinka. Není to ten typ hrdinky, která je na začátku prostě sama sebou a když jde do tuhého stává se z ní ufňukaná, slabá káča. Jasná Celaena je jasná Celaena, chytrá, krásná a velice nebezpečná. Její sklony k menšímu vykolejení, kdy nemyslí na nic jiného než na zabíjení jsou v knize také, kdy jsme překvapeni jejími nápady na výrobu zbraní nebo chutí zabíjet lidi, kteří jí lezou na nervy. Přesto se pod skořápkou tvrdé dívky skrývá i její poněkud citlivější, ochranářské a starostlivé já, toužící po normálním životě, očistě od zločinů, které napáchala. 
Kromě hlavní hrdinky jsou zde samosebou dva chlapci, takže nás jistě čeká milostný trojúhelník a také čekal. Princ Dorian je sice arogantní, má jízlivé, provokativní poznámky, ale někdy se dokáže chovat celkem ... jako Dorian bez zlaté koruny na hlavě. Zato Chaol nedává nic najevo, pořádně mluvit dokáže až v druhé části knihy a jediné na čem mu záleží je blaho královské rodiny, takže bych řekla, že tohoto chlapíka není radno podceňovat.
Kromě hlavní trojice je tu milá, ale velice sebevědomá princezna Nehemie, přítelkyně naší přítelkyně ve zbroji, zlá, velice podlá, prostě ,,královská mrcha'' Kaltain a nafoukaný, nesympatický vévoda Perrington, a samosebou královští rodiče, matka co chce syna oženit a otec, který si není jist synovou důvěrou a schopnostmi.
Normálka?

,, Koneckonců, nejsi Adarlanský zabiják pro nic za nic.''

Vůbec ne! Příběh protkaný něčím co vám dává najevo svá kouzla, osobitost a čtivost. Knížku jsem nemohla pustit z ruky, četla jsem a četla, klidně bych ji měla v ruce pořád, ale jednou musela skončit. A moje věta po jejím dočtení zněla: ,,...Wow...''
Vlastně to ani věta nebyla, knížka protkaná sarkasmem, romantikou, nebezpečím, které vás pronásleduje do každé temné chodby, osamělé uličky a v nejméně očekávaném okamžiku vás pohltí a s vámi je ámen, a nesměla chybět akce. Knížka neztrácela nic, spíš víc a víc nových věcí nalézala a objevovala, a vy jste mohli jen svědčit o pravdivosti. Byla jsem nadšena, nezklamalo mě nic, protože jsem se královsky bavila nad vtipnými situacemi, jenž nepřestávaly, kdy hlavní hrdinka měla takovou kuráž, že bych jí do cesty stoupnout nechtěla. Bolestné okamžiky, přívaly silného zla, ukrytého někde ve skleněném zámku. Ne nadarmo se hlavní město království jmenuje Zlomuval. :-)
Doufám, že se vám recenze líbila a můj další článek vám představí knihy, které přibyly do mojí knihovničky.

Read book
Sissi  

Žádné komentáře:

Okomentovat

Rossmann haul