úterý 22. prosince 2015

Jsem roztříštěná | Tahereh Mafi | knihodojmy

Ahoj, dnes jsem se stejně jako vy dozvěděla tu smutnou realitu, že mě Sára opustí. Upřímně si asi ani nedovedete představit, jak moc mě to děsí. Ještě si od ní dvě recenze přečtete, ale pak už budete chodit přímo na její web. Samozřejmě to nenechávám jen tak a už mám čistě teoreticky náhradu a to jednoho mého velice sympatického kamaráda, který se zajímá o umění a historii. Třeba o takových obrazech dokáže psát opravdu neuvěřitelně zajímavě a poučně. Doufám, že se vám i toto odvětví bude na tomto blogu líbit.

Anotace: Jsem prokletá. MÁM DAR. 


Jsem zrůda. JSEM VÍC NEŽ JEN ČLOVĚK. 
Můj dotek je smrtící. MŮJ DOTEK ZNAMENÁ SÍLU. 
Jsem jejich zbraň. BUDU SE BRÁNIT! 
Nikdo neví, proč je Juliettin dotek smrtící, ale Obnova s ní má své plány. Chtějí ji použít jako zbraň. Ovšem Juliettina představa je úplně jiná… 
Kniha, kterou držíte v ruce, vás bude děsit.
Tuhle knihu nebudete moci odložit!


Děj: Juliette je zavřená v ústavu a už skoro rok neviděla lidskou bytost, když v tu ránu k ní přidají spolubydlícího. Ani se nestihne vzpamatovat z tohoto šoku a ocitá se v područí Warnera, který s ní má vlastní plány. Vlastně on je s ní doslova posedlý. Juliette jakožto dívka, co prorazí holými rukami pět metrů silný hrubý beton je pro něj jako generála dokonalou zbraní. Ocitáme se v nějaké té budoucnosti, kde opravdu nic není jako dřív. Změní se však Juliette v onu vražednou zbraň ? 

Můj názor: Zezačátku jsem si myslela, že se to podobá Vyvolené bohy, potom pro změnu Hunger games. Jenomže tohle je kniha, která se opravdu složitě popisuje, protože si vní každý najde to něco, co mu bude připomínat děj či pointu jiné knihy a ve finále ještě mnoha dalších. Když tuhle knihu čtu skoro jako bych jinde než v ní neexistovala. Chvílemi se mi, až svírá strachem žaludek a jindy se mocná, milovaná jako sama Juliette. Kniha se strhujícím dějem a tolika zápletkami, z kterých vzniká tolik teorií ve vaší hlavě, že nad tím přemýšlíte ještě dlouho po tom, co knihu zavřete. Není to od začátku žádná jednoznačná, jednotvárná slátanina, ale něco co mě osobně vážně zaujalo. Zároveň chci však upozornit na to, že text je tu občas přeškrtnutý a perfekcionalistům by to mohlo způsobovat potíže. Já jsem tedy četla ve slovenštině a neměla jsem žádné větší potíže knihu číst. Dokonce se mi občas četla lépe než česká, ale zase se pak stává, že odpovídáte na dotěrné dotazy lidí, co vás při čtení otravují slovensky.
 S láskou, Sabbi
                          

Žádné komentáře:

Okomentovat