neděle 16. ledna 2022

Nina Špitálníková: Svědectví o životě v KLDR | Knihodojmy

 Ahoj, vítám vás u dnešního po dlouhé době opět knižního článku. Pokud čtete můj blog pravidelně, tak už víte, že můj poslední nákup knih obsahoval tuto knihu a Deník vděčnosti, na nějž už samostatný článek vyšel. Každopádně dnes to bude o tématu mnohem vážnějším a to je život v Severní Koreji. Svědectví zprostředkovaná pomocí rozhovorů s uprchlíky jsou rozhodně věcí, kterou by měl číst každý ať už proto, abychom nebyli proti socialismu tak zaslepení nebo abychom věděli, co se děje ve světě kolem nás. 

Anotace: Dění v Severní Koreji bedlivě sledují média a politici po celém světě, přesto se k nám z této země dostává jen velmi omezené a cenzurované množství informací. Kniha koreanistky Niny Špitálníkové, která přináší sedm rozhovorů se severokorejskými uprchlíky, proto představuje mimořádně cenný a unikátní příspěvek k poznání jednoho z nejtužších autokratických režimů na světě.

Jak funguje severokorejská indoktrinace? Co pro tamní obyvatele znamená trojice zbožštěných vůdců? Jaký je rozdíl mezi životem na vesnici a ve městě? Na tyto a mnohé další otázky najdete odpověď ve strhujících výpovědích sedmi silných osobností, které se rozhodly riskovat vlastní život, utéct z KLDR – a poznat svobodu.

Dojmy: Především oceňuji rozličnost osob v knize, máte šanci poznat vyšší i nižší vrstvu a porovnat tak rozdíly mezi nimi nebo mezi tím, kde žijí. Kniha je velmi silná, dobře zpracovaná a dozvíte se mnoho zcela nových zajímavých informací. Pokud vás alespoň trochu zajímá, co se děje kolem vás tohle si jednoznačně musíte přečíst. Všichni už víme, že v KLDR si nikdo nežije úplně v bavlnce, ale tohle vám ukáže, jak moc je to zlý, když děti umírají hlady, když v 17 na vojně řešíte, aby vám neumrzly nohy. Není divu, že kniha získala cenu Magnesia Litera za publicistiku. Rozhodně si od autorky plánuji přečíst i knihu z jejích studií v Koreji - Mezi dvěma Kimy. Hodnotím 10/10. 

Sabča

4 komentáře:

  1. O knize jsem už slyšela, ale sama jsem ji zatím nečetla. Nepochybuji, že to bude drsné čtení. Moje kolegyně byla v KLDR kdysi na zájezdě a říkala, že to tam na ni působilo děsně nepresivně - a to jim jako zájezdu ukazovali tu tvář reality, kterou považovali za "výkladní"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Stáni, ty brďo to musel být na jednu životní zážitek a na druhou stranu já jsem takový posera, že jen z té představy se mi svírá žaludek. Zrovna mám rozečtenou od Niny tu starší - Mezi dvěma Kimy, tak se můžeš těšit i na recenzi na tu.

      Měj se moc fajn!

      Vymazat
  2. Jéé, tuhle mám na seznamu v databázi knih na čtenářkou výzvu a hrozně se na ni těším! Vlastně si ji brzy budu objednávat, tak jsem zvědavá :-)

    http://www.jancahala.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jani, tak to se budu těšit na nějaké tvoje dojmy. Já si teď brousím zuby na 15 roků lásky, Elona Muska a Bibli vagíny :-D Zajímavé kombo že?

      Vymazat