neděle 9. dubna 2023

Knižní wishlist

 Ahoj, vítám vás u dnešního článku. Wishlisty dělám poměrně často, ale rozhodně ne ty knižní. Knihám se pověnujeme dneska a to v opravdu velkém měřítku. 

Politika touhy: Sex a věda v komunistickém Československu
Historie někdy postupuje pozpátku. I v sexu.Sexuální revoluci si běžně spojujeme s šedesátými lety, feministickými a občanskými hnutími — a Západem. V oblasti sexu však bylo jednou z nejprogresivnějších zemí po druhé světové válce komunistické Československo. K legalizaci potratů či dekriminalizaci homosexuality tu ovšem došlo nikoli občanským tlakem, ale za dohledu sexuologů, psychologů a demografů, kteří chtěli pod odborným vedením utvořit rovnostářskou společnost. Tento společenský projekt skončil s nástupem normalizace, a dosažený pokrok ohledně genderových pořádků či pojetí sexuality dokonce začal couvat: ženy měly být v pozdním československém socialismu především pečujícími matkami a starostlivými manželkami, sex měl fungovat hlavně jako koření usedlého manželského života.Politika touhy vypráví fascinující dějiny utváření sexuality, rodiny nebo orgasmu v nečekané perspektivě socialistického řízení shora. Historii, která pokračuje v českých tělech, kultuře i politice.

Proč mají ženy za socialismu lepší sex - A další argumenty pro ekonomickou nezávislost.
Štěstí v rodině, úspěch v kariéře i pohoda v posteli začínají v zákonech.Západní společenská stabilita poválečných let je paradoxně v mnohém dílem komunismu: demokratické státy ze strachu před radikalizací obyvatelstva přijímaly opatření, jimž se dnes souhrnně říká sociální stát. Snad žádné skupiny obyvatel se tento vývoj nedotkl tak výrazně jako žen: vzdělávací politika a státní podpora jim umožnily kariéru, sexuologie a zdravotnictví částečně odtabuizovaly sexuální život a ženské tělo přestalo být vlastnictvím někoho jiného.S rokem 1989, kdy skončila komunistická hrozba a začala sílit mantra deregulace, se trend obrátil a sociální stát začal korodovat. Dnes jsou ženy více ohroženy chudobou a sexuální vztahy se opět pojí s materiálním zajištěním. Kristen Ghodseeová v provokativní studii analyzuje, jaké dopady má kapitalismus na soukromí, kariéry i sebevědomí žen a kudy by se mohl v budoucnu ubírat.

Proč muži chtějí sex a ženy potřebují lásku
Proč vůbec stojíme o sex? A co je to vlastně láska? Tuto otázku si lidé kladou už tisíce let, přesto uspokojivá odpověď stále neexistuje. Autoři převádí řeč vědy a špičkového výzkumu do zábavného čtení a vysvětlují čtenářům, jak s vědeckými poznatky naložit.

Probírají vztahy mezi partnery opravdu důkladně – od základní otázky, jak najít toho pravého, až po krátkodobé milostné aférky. Vysvětlují, proč vznikl sex, láska i zamilovanost, v které části mozku láska sídlí, jak je to s mimomanželským sexem nebo proč si muži a ženy s láskou a sexem spojují odlišná očekávání. Nabízejí rovněž strategie, jimiž lze svou tržní hodnotu v očích potenciálních partnerů zvýšit.
To vše dělají se svým typickým humorem a štiplavou nadsázkou, protože dobře vědí, že pár výstižných slov často znamená více než dlouhá řada čísel. A jak zní jejich recept na spokojené partnerství? Chcete-li být šťastná s mužem, musíte ho hodně chápat a málo milovat. Chcete-li být šťastný s ženou, musíte ji hodně milovat a vůbec se nesnažit ji pochopit. A nezapomeňte: Existují dvě teorie, jak se hádat se ženami. Ani jedna nefunguje.

Pět jazyků lásky
Naučte se hovořit jazykem lásky toho druhého / Manželský poradce přináší zcela nový pohled na manželské soužití: chcete-li prožít harmonický vztah, pak se potřebujete naučit hovořit jazykem lásky svého partnera. Práce přibližuje a na konkrétních manželských párech a jejich problémech ilustruje následující základní jazyky lásky: slova ujištění, pozornost, přijímání daru, skutky služby a fyzický kontakt. Kniha je ideálním dárkem pro všechny snoubence a manžele.

15 roků lásky
Realita umí být neuvěřitelná a skutečné události někdy působí nepravděpodobně. Aleš by do svých třiceti dvou let nevěřil, že jeho život bude vypadat takhle. Představoval si ho úplně jinak.
Jednoho dubnového odpoledne roku 2001 se zamiloval do ženy, která na něj naložila takovou porci lásky, že by to porazilo i vola. Tento román vypráví o všem, co musel zvládnout, aby se s tou láskou naučil žít.

Mezi vlky 
Strhující příběh ze druhé světové války, který se mohl stát

Jak by vypadalo Československo, kdyby naši představitelé odmítli mnichovskou dohodu čtyř velmocí?

Zdánlivě poklidné únorové odpoledne roku 1948. Mladá žena a muž v kavárně Slavia hledají odpovědi na neodbytné otázky a rozkrývají temné události posledních deseti let.

„Co všichni ti, které armáda nechala za sebou? Myslel na to vůbec někdo? Používali se civilisté jen jako obranné štíty? Nebo ještě něco horšího?“ Než stihl zareagovat, pokračovala dál: „Myslím, že víte, proč se na to ptám. Mocenské síly se rozdělily. Nikdo neví, co bude dál. Komu věřit. Lidé mizí a umírají každý den. Proč?“ Koutkem oka zachytila odraz v obrovském proskleném okně po své levici. Na okamžik si byla jistá, že zahlédla Samovu tvář. Ne, okřikla sama sebe v duchu. On musí ještě počkat.

„Proč věřit armádě, generále Maláku?“

Dominika na cestě Jižní Amerikou
Velká cesta malé motorkářky.
Metr a půl vysoká Dominika s ještě menší motorkou se vydává sama napříč Jižní Amerikou. Setkává se s padouchy i vzteklými psy, s poruchou i nemocnicí. Být to fikce, čtenář by si řekl, že to autor se zážitky přehnal a Dominika je neohrožená cestovatelka, kterou nic nezastaví. Ona se však bojí úplně všeho a jede dál jen proto, že si myslí, že se to zlepší. Nezlepší. A čím hůř je, tím víc je jasné, že jedinou obranou je dělat si z toho všeho srandu.

Šeptuchy
Podlasí, lesnatá oblast mezi Polskem a Běloruskem, je tak trochu zapomenutý kraj. Dodnes je opředený legendami a mlhami, v nichž žijí na první pohled zvláštní lidé — mají svoji víru, bídu a šeptuchy: ženy, které umějí léčit. Anebo neumějí, ale všichni tomu věří.

Příběhem dospívání hrobařovy dcery Doroty v magickém kraji provází čtenáře její nejlepší kamarádka. Fenomén hranic a jejich (ne)překročitelnosti je neodbytný jako refrén devadesátkového hitu z MTV. Svět živých se prolíná se světem mrtvých, křesťanská zbožnost s pohanskou šeptuchářskou tradicí, moderní západní kulturní impulzy splývají s místním folklorem. Hrdinky románu žene nezastavitelná touha odejít, překročit hranici, vymanit se. Ale ať už půjdou kamkoli, zkušenost se životem na periferii si ponesou vždy s sebou.

Bez citu
Tři přátelé, jejichž cesty svedla náhoda sice unikli rozpojení, děsivé proceduře, která z nich měla učinit zdroje náhradních orgánů pro vyvolené, ale zdaleka nemají vyhráno. Connor, Risa a Lev ve zvráceném světě budoucnosti potkávají nečekané spojence i kruté a bezcitné protivníky a z těchto setkání vyvstávají otázky, kde život začíná a končí – a co vlastně znamená žít. Dlouho očekávané pokračování románu Bez šance přináší nejen napětí a akci, ale jak už to u Neala Shustermana bývá, také mnoho podnětů k zamyšlení, které není snadné vystrnadit z hlavy.

Dvůr stříbrných plamenů
Čtvrtý díl bestsellerové série Dvůr trnů a růží
Nesta Archeron se marně snaží zapomenout na hrůzy války a vydobýt si své místo mezi vznešenými vílami. Na Nočním dvoře navíc stále potkává Cassiana, který ji přivádí k zuřivosti… a zároveň ji nebezpečně přitahuje. Mezitím zrádné lidské královny ohrožují křehký mír a jejich plány zhatí možná jen to, že se Nesta s Cassianem postaví své temné minulosti. Oba se budou muset utkat s démony všeho druhu, aby našli přijetí – a uzdravení – v náruči toho druhého.

Smrt před branami
V Impériu i za jeho hranicemi stále narůstá hrozba války.
Helena Aquilla, císařův Krkavec, čelí útokům ze všech stran. Císař Markus, pronásledovaný minulostí, ztrácí příčetnost a velitelka využívá jeho šílenství, aby posílila vlastní moc. Helena hledá způsob, jak zastavit blížící se temnotu, a v sázce se ocitá nejen život její sestry, ale všech obyvatel Impéria.
Laia ze Serry, která se nyní zdržuje daleko na východě, ví, že osud světa nezávisí na machinacích válečnického dvora, ale na tom, zda se podaří zastavit Temnonoše. Ve snaze ho svrhnout však Laia naráží na nečekané hrozby ze strany těch, na jejichž pomoc spoléhala.
V zemi mezi životem a smrtí se Elias Veturius vzdal svobody, aby mohl sloužit jako Strážce duší. Tím se však zaslíbil pradávné moci, která se nezastaví před ničím, jen aby zajistila Eliasovu oddanost - dokonce i za cenu jeho lidství.

Nebe po bouři
Dlouho očekávaný závěr bestsellerové tetralogie Jiskra v popelu

Po staletí uvěznění džinové útočí a zanechávají po sobě krvavou spoušť ve městech i vesnicích. Pro Temnonoše je však pomsta na lidských nepřátelích pouhým začátkem.

Po džinově boku stojí velitelka Keris Veturie, která se prohlásila za císařovnu a požaduje hlavy všech, kdo se její vládě vzpouzejí. Na předních místech tohoto seznamu samozřejmě figuruje Krkavec — Helena Aquilla — a její zbývající příbuzní.

Laia ze Serry je odhodlaná zastavit blížící se apokalypsu, a veškerou energii proto napře ke zničení Temnonoše. Přitom však probudí starobylou sílu, která ji může dovést k vítězství, nebo také k nepředstavitelné zkáze.

Hluboko v Místě čekání se Strážce duší usilovně snaží zapomenout na život a na lásku, které opustil To by však znamenalo přehlížet hory mrtvých, které za sebou nechává Temnonoš a jeho džinové. Aby Strážce duší dodržel svou přísahu, musí vyhlédnout za hranice své říše a ujmout poslání, jež může zachránit — ale také zničit — všechno, co dosud poznal.
Bez srdce 
Catherine je jednou z nejžádanějších dívek v říši divů a o ruku ji chce požádat sám Král. Ona má ale jiné sny, netouží stát se královnou. Když potká na královském plese pohledného a záhadného Šprýma, rozhodne se, že nebude jen figurkou ve hře někoho jiného. Se Šprýmem se začne potají scházet i přesto, že oba riskují královu nelibost a hněv jejích rodičů. Cath je však pevně odhodlaná zvolit si vlastní cestu, jenže v zemi plné kouzel, šílenství a nestvůr má osud jiné plány.

Hvězdy nad hlavou 
Označení v sérii - 4,5.
Jak se Cinder ocitla pod ochranou Michelle Benoitové? Co přimělo Winter k rozhodnutí nikdy nepoužít svůj měsíční dar? A co vedlo k uvěznění Cress v satelitu a k Vlkovu postavení alfy v královnině armádě? Fanoušci Měsíčních kronik v této knize najdou devět povídek, v nichž si mohou přečíst o minulosti svých oblíbených postav. Soustředí se na klíčové momenty raného života hrdinů, které ovlivnily jejich budoucí život.

Nejkrásnější - příběh Levany
Čiré zlo má své jméno, skrývá se za maskou klamu a používá “osobní romantické kouzlo”, aby získalo moc nad ostatními. Ale kdo je doopravdy královna Levana? Dlouho předtím, než jí cestu zkřížily Cinder, Scarlet a Cress v Měsíčních kronikách, žila Levana úplně jiný příběh – příběh, který nebyl nikdy vyprávěn… až dosud.
Marissa Meyerová, autorka ságy Měsíční kroniky, odhaluje v knize Nejkrásnější ze všech život své magnetizující záporné hrdinky, nezapomenutelný příběh o lásce a válce, zradě a smrti.

Iko
Křehké spojenectví Země a Měsíčního království je v ohrožení. Smečky zmutovaných vlčích vojáků, které stvořila královna Levana, se ani po její smrti nevzdaly a stále útočí na vše živé. Prostořeká androidka Iko se proto rozhodne vzít vše do vlastních rukou a dopadnout jejich vůdce. S nelehkým úkolem jí pomáhá pohledný palácový strážce, který brzy přiměje Iko přehodnotit vše, co dosud věděla o věrnosti, lásce a své vlastní lidskosti.

Zakázané ovoce
Poklidné přímořské městečko Merham se ještě vzpamatovává z následků druhé světové války, když poklidné místní vody rozčeří příchod bohémské skupinky s nejasnými vzájemnými vztahy, která se nastěhuje do moderního, na tu dobu architektonicky výstředního domu na pobřeží. Konzervativní obyvatelé Merhamu jsou pobouřeni, mladou Lottie a její přítelkyni Celii však dům i jeho osazenstvo neodolatelně přitahuje. A do pohybu se dává lavina událostí, jejíž tragické následky přetrvávají i po padesáti letech…

Bridgertonovi 1.-3.díl
Přeneste se s tímto nápaditým boxem do tanečních sálů regentského Londýna. Čekají vás velmi svérázní aristokraté a nespočet zářivých plesů. Potkáte spoustu šarmantních mužů a troufalých žen, vyslechnete nekonečno klepů, a než se nadějete, stanete se obětí vychytralých intrikánek… V této sbírce na vás čekají první tři knihy – Vévoda a já; Vikomt, který mě miloval; Nevhodný návrh – celosvětově oblíbené série Bridgertonovi, jež se stala předlohou fenoménu, který můžete v současné době sledovat na Netflixu.

Schovej mě v dešti
Tři generace žen, jeden příběh… Když Kate jako mladá utekla z domova, nezanechala za sebou žádné stopy. Toužila začít nový život daleko od rodiny a především od matky, ke které necítila takové pouto, jaké by dcera zřejmě cítit měla. I proto se Kate později zapřísáhla, že ona sama tu pro svou milovanou dcerku Sabine vždycky bude… Jenomže čím je Sabine starší, tím víc ji nejasná minulost její matky zajímá – a jednoho se prostě rozhodne svou babičku Joy na irském venkově navštívit. Splněný sen o shledání vnučky a babičky se však záhy změní v horlivé pátrání po tajemství minulých let, která doteď zůstávala pohřbena…

Bridgertonovi 4.-6.díl
- II- V tomto krásném boxu na vás již nedočkavě čeká se svým příběhem – Čekanka; S láskou, Eloise a Nečekaná láska.

Tichá dřina: Dělnictví a třída v továrně Baťa 
Co cítíme, když se začne mluvit o sociální třídě? Rozčílení, rozpaky, stud? Máloco prozradí naši třídu tak, jako typ emoce, kterou pocítíme, když se třída objeví jako téma hovoru. Třída je vidět ve vzdělávání a zaměstnání, ale souvisí také s tím, co jíme, jakým vtipům se smějeme, jestli a kam chodíme do divadla, jestli si oblečení pořizujeme na stánku, nebo v centru města. Sociální třída souvisí s tím, jestli je naše práce dřina, a v čem přesně ta dřina spočívá. Třída má co do činění i s tím, jestli je naše práce za dřinu považována ostatními, a jak je podle toho ceněna. Na základě pozorování a rozhovorů v továrně Baťa vypovídá tato kniha o dělnících, továrně, vedení a nerovnostech mezi lidmi. Jejím cílem je vrátit pojmy, jako je třída a dělnictví zpátky do diskuse, laické i odborné.

Merendy v zástěře: úsporná kuchařka pro dceru
Jak vařit úsporně, skromně a hospodárně? Jak se vyhnout plýtvání a jak využít vše, co je zrovna k mání? Jak nakupovat potraviny, aby všeho bylo akorát? Jak naplánovat smysluplný jídelníček?

Listopád
Zeptali jste se někdy sami sebe, jaký by asi byl váš život, kdyby to v listopadu 1989 dopadlo všechno úplně jinak?
Jaké by asi byly naše osudy, kdyby komunismus neskončil a my bychom zůstali za železnou oponou oddělující nás od světa i jeden od druhého?

Jedna z nejúspěšnějších českých spisovatelek Alena Mornštajnová opět překvapuje; její nový román je dramatickým příběhem obyčejné rodiny, kterou velké dějiny během jedné listopadové noci rozdělí a postaví proti sobě. Sledujeme příběh Marie Hajné, která je kvůli účasti na demonstracích zatčena a odsouzena ke dvaceti letům vězení. Ví, že už nejspíš nikdy neuvidí vyrůstat své děti, a při životě ji udržují jen dopisy. A taky naděje, že se nakonec přece jen shledají...

Vedle toho se odvíjí příběh dívenky Magdaleny, která je odebrána rodičům a umístěna do „ozdravovny“, ve které se vychovávají nové komunistické kádry. Jejich osudy se jednoho dne protnou, ale zcela jinak, než si obě představovaly a přály.

Hana (než jsem článek sepsala objednala jsem si jí) 
Třetí román úspěšné Aleny Mornštajnové. Pokud existuje něco, co prověřuje opravdovost lidského života, pak je to utrpení. A existuje-li něco, co život znehodnocuje, pak je to utrpení, které člověk působí druhým.

Je zima roku 1954 a devítiletá Mira se navzdory zákazu svých rodičů vypraví k řece jezdit na ledových krách. Spadne do vody, čímž se její neposlušnost prozradí, a je za to potrestána tak, že na rodinné oslavě nedostane zákusek. Nevinná příhoda z dětství však pro Miru znamená zásadní životní zvrat. Následuje tragédie, která ji na dlouhá léta připoutá k nemluvné a depresivní tetě Haně a poodhalí pohnutou rodinnou historii, jež nadále popluje s proudem jejího života jako ledová kra.

Příběh, vycházející ze skutečných událostí, popisuje Alena Mornštajnová ve strhujícím tempu a se smyslem pro dramatičnost, až má čtenář pocit, že sleduje napínavý film. Zůstává jen otázka, zda se kra osudu nakonec přece jen rozpustí…
Sedm manželů Evelyn Hugo
Stárnoucí a uzavřená hollywoodská filmová ikona Evelyn Hugo je konečně připravena říct pravdu o svém okouzlujícím a skandálním životě. Ale když si pro tuto práci vybere neznámou reportérku časopisu Monique Grantovou, nikdo není ohromen více než samotná Monique. Proč ji? Proč teď?

Monique není zrovna na vrcholu světa. Manžel ji opustil a její profesní život nikam nevede. Bez ohledu na to, proč si ji Evelyn vybrala k napsání své biografie, je Monique odhodlaná využít této příležitosti k nastartování své kariéry.

Monique, která je povolána do Evelynina luxusního bytu, fascinovaně poslouchá, jak herečka vypráví svůj příběh. Od cesty do Los Angeles v 50. letech až po rozhodnutí opustit showbyznys v 80. letech a samozřejmě sedm manželů na cestě. Evelyn rozvíjí příběh o nelítostných ambicích, nečekaném přátelství a velké zakázané lásce.

Monique začíná pociťovat velmi reálné spojení s legendární hvězdou, ale jak se Evelynin příběh blíží ke svému závěru, je jasné, že její život se tragicky a nezvratně protne s Monique.

Svolení
Pohledná mladá dívka a starší zkušený muž. Jenže toto není Lolita. Toto je skutečný život, v němž není radno si podobné vztahy romantizovat.
Osmdesátá léta minulého století v Paříži. Třináctiletou V. vychovává rozvedená matka, kterou více než dcera zajímají vlastní problémy. V. vyplňuje prázdnotu svých dní četbou. Jednoho dne potká na večírku charismatického staršího spisovatele G. M., jenž ji uhrane zamilovanými pohledy, vřelou pozorností a brzy také vyznáním lásky a slibem, že jí nikdy neublíží. V. se mu oddá tělem i duší a nenechá se odradit ani hrozbou policejního vyšetřování.
Vše se zhroutí ve chvíli, kdy se V. dozvídá, že G. M. je vztahy s nezletilými proslulý. Za přívětivou maskou se skrývá pedofilní predátor, chráněný příslušníky pařížských literárních kruhů.

Elon Musk
Pokud v Silicon Valley hledali nový idol po Stevu Jobsovi, našli jej ve svérázném Elonu Muskovi. Je nazýván vizionářem, těžkým workoholikem, i novodobým Iron Manem. Ashley Vance, píšící pro Bloomberg Business Week, přináší ve své nové biografii vyvážený pohled na život tohoto podnikatelského titána. Strávil desítky hodin se samotným Elonem Muskem, s jeho spolupracovníky, přáteli, ale i s protivníky a kritiky, aby vytvořil doposud nejobsáhlejší obraz inteligentního, odhodlaného muže na cestě za svými sny a vizemi. Kniha s názvem „Elon Musk: Tesla, SpaceX a hledání fantastické budoucnosti“ sestavuje mozaiku ze střípků dětství v Pretorii, prvních vydělaných milionů, party podivínů z PayPalu, aby nakonec převládly tři hlavní motivy: čistá energie, internet a vesmír. Elon Musk zahájil podnikání rozjezdem firmy Zip2, po jejímž prodeji získal dostatečné prostředky na tvorbu platebního systému X.com, později přejmenovaného na PayPal. I tuto společnost se mu podařilo s obrovským ziskem prodat a nic mu nebránilo začít se věnovat srdeční záležitosti – vesmíru. Projekt SpaceX měl za cíl levněji než státní firmy dopravit náklad na oběžnou dráhu, což se po několika letech vývoje opravdu podařilo – dokonce získal kontrakt s NASA. Obyčejnému člověku by asi vesmírný projekt bohatě stačil, ne však Elonu Muskovi. Myšlenka na čistou energii a čistou planetu jej přivedla k založení společností Tesla a Solar City. Populární automobil Tesla je dnes snem nejenom ekologů, ale všech, kdo milují dokonalý design a nové technologie. Společnosti Solar City se také daří, i přes pokles zájmu o solární energie. Kniha se samozřejmě věnuje také méně pozitivním okamžikům z Muskova osobního i pracovního života. Několik rozvodů, odvrácení krachu firmy jen několik hodin před oficiálním vyhlášením a poněkud kontroverzní vztah k zaměstnancům... i to je zapsáno v životním příběhu tohoto inspirativního podnikatele. Elon Musk tvrdí, že dříve či později budeme nuceni osídlovat vesmír a má v plánu přestěhovat se na Mars. Poté, co řidiči s nadšením jezdí v jeho automobilech na baterky, co jeho raketoplány přiváží náklady na Mezinárodní vesmírnou stanici, se tato vize nejeví až tak nereálnou.

Bible vagíny
Průvodce životem s vulvou a pochvou bez mýtů a předsudků.

Jen sebejistá a informovaná žena může zodpovědně rozhodovat o svém zdraví:
zná totiž své tělo a ví, na koho se obrátit, když něco nefunguje, jak má; dokáže odlišit lži, mýty a polopravdy od faktů; nenechá se vyděsit normálními tělesnými projevy. S pomocí této knihy se přesně takovou ženou stanete!

Vybavena desetiletími gynekologické praxe vyráží Jen Gunterová do boje s neinformovaností, přežitými patriarchálními stereotypy, studem a tabuizováním témat, která se ženských pohlavních orgánů týkají. Vysvětluje, že vinu na tom nese nejen historická marginalizace žen, ale i média, farmaceutický a kosmetický průmysl, pseudovědecké „poznatky“, šarlatáni a celebrity usilující o zviditelnění a zisk.

Ženy si však zaslouží víc než bludy! Tato spásná kniha odpovědí na malé i velké otázky; je plná porozumění, zkušeností, humoru, laskavosti a zejména vysoké erudice. Už nemusíte hledat na internetu, ptát se kamarádek či zkoušet babské rady. Bible vagíny se stane vaším spolehlivým domácím zdrojem informací: o anatomii, reprodukčním zdraví, menstruačních pomůckách, hygieně, antikoncepci, vaginálním mikrobiomu, pubickém ochlupení, lubrikantech, hormonech, HPV viru, kosmetické vaginální chirurgii, onemocněních, menopauze, sexu... A v neposlední řadě i o tom, jak to vše probrat se svým lékařem.

Ať už právě dospíváte a trápíte se tvarem své vulvy, nebo jste po menopauze šedesát a potýkáte se s bolestí při sexu, Bible vagíny bude vaším důvěryhodným rádcem a oporou.
9. listopad
Od autorky bestsellerů Pravda, nebo lež, Bez naděje, Odvrácená tvář lásky a dalších. Den před odjezdem z L. A. se Fallon seznamuje s aspirujícím spisovatelem Benem. Jejich nezastavitelná přitažlivost vede k tomu, že Fallonin poslední den ve městě stráví společně. Pro Bena je Fallonin život přesně tou inspirací, kterou pro své psaní hledal. Rozhodnou se proto zůstat v kontaktu. Vedou sice oddělené životy a prožívají vlastní vztahy, každý rok v ten samý den se však setkávají. Po nějakou dobu to funguje, až si jednoho dne Fallon není jistá, jestlí jí Ben říká pravdu, nebo si jen realitu vymýšlí tak, aby dosáhl své dokonalé zápletky. Zažijí jedinečnou love story, nebo oba skončí se zlomeným srdcem?

Praskliny
Když se na Zem snese malý kulovitý útvar, není člověka, v němž by tento jev nevzbudil očekávání. Koule sice levituje pár desítek centimetrů nad povrchem a je podivuhodně rezistentní vůči jakýmkoli pokusům o její přesun či zničení, ale jinak z ní nic nevychází. Nikomu a ničemu neškodí, ale ani neprospívá. Lidé, vyhladovělí po mystice, si začnou její přítomnost vysvětlovat různými způsoby a ve společnosti se najednou cosi pohne – a pak už dlouho potlačované frustrace, neurózy, vyčerpání, ale i problémy s klimatem nelze dále ignorovat...

Pozlacené
Šestnáctiletá Deka žije ve strachu. Během Rituálu čistoty musí prokázat, že se může stát plnohodnotnou členkou své vesnice. Když pak v den obřadu krvácí zlatě – démonickou barvou nečistoty – ví, že ji čeká něco horšího než smrt. Možnost uniknout strašlivému osudu přijde spolu se záhadnou ženou, která jí nabídne místo ve zvláštní císařské armádě. Nic však není takové, jak se na první pohled zdá, a Deka začíná odhalovat temný odkaz vlastních předků…

Štěstí má barvu levandule 
Babička vypadla z okna! Taková zpráva by Penelope, které všichni říkají Pepe, převrátila život naruby, i kdyby už nebyl v troskách. V práci dostala výpověď a od přítele kopačky po telefonu. A tak je vlastně ráda, že se musí postarat o babičku místo toho, aby řešila svůj vlastní život. Hned vyrazí do malého penzionu v Provenci, kde se sestrou trávily u babičky každé prázdniny. Jenže tam jsou už hosté, o které je třeba se postarat, a babička si poleží v nemocnici.

A tak se Pepe s chutí pustí do práce. Mezi péčí o hosty, pečením francouzských dezertů a procházkami po fialových lánech levandule si uvědomí, že je konečně šťastná. Postupně najde sílu dát do pořádku svůj život i vztahy. Uvědomí si, že pravou lásku měla celou tu dobu přímo u nosu?

Veškeré anotace pochází z Databáze knih, kde mě najde pod přezdívkou sabanka. Co vy a české autorky a autoři? Čtete? A jaký? Dejte mi vědět do komentářů :)

Sabča


7 komentářů:

  1. Ačkoliv čtu většinou detektivky a thrillery, tak z tvého přehledu bych asi sáhla po romantice - obou knížkách od Moyesové a po Štěstí má barvu levandule. Četla jsem Hanu a ta se mi líbila moc. A už dlouho se odhodlávám k Listopádu, protože na jedné straně mám autorku ráda a na druhé straně nemám moc ráda příběhy z budoucnosti ve stylu "co by ... kdyby"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Stáni, děkuji za komentář. Já jsem slyšela, že Listopád mnohé zklamal, že je takový buď tě nadchne nebo naopak zklame. Chystáš se na tu její novou knihu?

      Vymazat
  2. Ahoj Sabi,
    tu první sérii knih vůbec nemám ráda, to by pro mě nebylo. V sekci romance máš hodně dobrých titulů, většinu znám a určitě doporučuji Julii Quinn, knihy jsou lepší než seriál. České autory čtu. Hodně jich mám v rámci práce, to asi není překvapení. Sama jsem si koupila novou Klevisovou, M. K. Hardy nebo Jiřího Březinu. Mornštajnovou máme doma kompletní a včera jsem objednala nový román.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Haničko, mě by ta témata zajímal ač na čtení to asi jednoduché nebude. I když to samé lze říct o tísnivých knihách Mornštajnové, inu uvidíme :-D Děkuji za komentář a přeji hezký víkend.

      Vymazat
  3. Páni, to je obrovský wishlist :) Některé z těchto knížek bych si přála i já, ale jednak už na knížky nemám moc místo a jednak bych to asi ani moc neutáhla finančně.. O knížkách od českých autorek jsem nedávno psala na blogu :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Domčo, já knihy též momentálně nemám kam dávat, takže končí v krabicích na půdě a nebo je případně posouvám dál v rámci Knihovrátku za což si následně vybírám knihy nové a udržuju je v nějakém koloběhu, kdy pak za výhodnější cenu udělají radost někomu dalšímu. Případně lze využít knihovny když se na to podíváme z toho finančního hlediska. Já knihy beru jako investici do svého duševního zdraví a svým způsobem i rozvoje, knihy mě nejednou zachránili a dávají mi co nic jiného v životě ne.

      Hezký víkend :)

      Vymazat
  4. Z tvého wishlistu znám pouze knihy Aleny Mornštajnové a Jojo Moyes. Nicméně Hana byla naprosto dokonalá a s klidným srdcem doporučuji!

    OdpovědětVymazat