neděle 14. února 2016

Narozen o půlnoci: Dračí znamení | Lucie Fidlerová | knihodojmy

Ahoj všichni,
jako by ty moje dlouhé pauzy neměly brát konce - v prosinci v nemocnici, v lednu týden doma a konec ledna a začátek února taky doma. Já si myslím, že těch nemocí už mám tak akorát dost, jeden měsíc zdravá, požaduju snad hodně?
Ale dnes jsem si našla čas na recenzní výtisk od Fragmentu, na který mi stačily tři dny, abych ho přečetla, a i když mám do termínu ještě poměrně dost času, tak tentokrát to píšu napřed, abych potom mohla začít číst další knihy (kterých mi už moc nezbývá :-)).

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Fragment.
Děj: Narozen o Půlnoci - Dračí znamení, už podle názvu víme, že se bude jednat o svět s draky a o chlapce narozeného o dvanácté hodině večerní. Je to pravda, Gabriel, hlavní hrdina, se narodil přesně o půlnoci pátku třináctého. Tohle datum narození i čas mu předurčily osud coby zaklínače (člověka schopného používat magii a přivolávat draky) a příštího krále Dračích skal. Potom co při jeho porodu zemře matka a královna místa, kde magie ještě nevymřela, s otcem se díky oběti ženy se stejnými schopnostmi jako Gabriel, Angely, dostává na místo, kde je okamžitě prohlášen princem.
O šestnáct let později je z Gabriela teenager, který veškerý svůj čas tráví pilováním svých schopností, ale také soutěží s jeho kamarádkou Nely, dcerou Angely, která je stejně jako on princeznou Dračích skal. Aby ne, když její matka byla zastupující královna. Pomalu dospívají a to několika obyvatelům tajemného místa přijde jako správný čas, aby sesadili královnu Melisu, jenž vůbec není vládcem, za jehož vlády by říše nějak vzkvétala. Krásná Melisa vůbec nechce trůn opustit a později začíná série nevysvětlitelných úmrtí, intrik a temných kouzel, u nichž vůbec není jisté, kdo stojí v pozadí a tahá za nitky.
Dokáží Gabriel a Nely dotáhnout své pátrání až do konce?

Můj názor: Autorce bylo patnáct let, když tuhle knížku napsala, takže je tady vidět, že je autorka ještě začátečnice. Ale jelikož jsem vlastně téměř ve stejném věku musím říct, že je to velice krásná knížka, i když v několika případech mi připadala zdlouhavá nebo až moc ukvapená. Obálka i anotace mě do toho čtení strhly, takže jsem nemohla přestat, příběh celé knížky si musela autorka pracně vymyslet, nikde jsem nenacházela mezery, kdy by mi náhodou kniha nedávala smysl, jelikož mladší autorky mají hodně barvité představy a někdy na něco opomenou nebo něco přidají, takže tomu potom někdy nerozumíte.
Avšak to nebyl případ této knihy. Velkým plusem po ději bylo popisování postav, jak hlavních, tak i vedlejších. Přece jenom se někdy našlo v chování lidí něco ,,jiného''. Obyvatelé Dračích skal reagovali ve větší míře za jeden celek, jako by nemohli mít svůj vlastní názor, hlavní postavy se vždycky drželi svého podezření zuby nehty :-)
Moc se mi líbilo na knize, že autorka dokázala popsat něco i z minulosti, z pohledu různých postav v okamžicích, kdy bylo myšleno, že se ve vzpomínkách vyskytne nějaká indície k rozluštění těch případů, co proměnily překrásné místo fantasie v noční můru. Milovníci draků se nemají moc na co těšit. Draci jsou uváděni jen v občasných zmínkách, popsáni jsou doslova jen párkrát, takže není to kniha, kde by draci byli na každém kroku. To mě trochu víc mrzelo a doufám, že mi to další díl vynahradí.
Především je nutno napsat, že knihu doporučuji, knížka si příznivce najde, to vím, jde jen o to tomu dát šanci.
Read books
Sarah

2 komentáře: