středa 24. května 2023

Víkend na Moravě - Hustopeče, Lednicko-valtický areál, Sirotčí hrádek, Mandlárna Hustopeče

 Ahoj, vítám vás u dnešního článku, který věnuji naší první letošní víkendové dovolené s rodinou. Celý víkend jsme strávili na Moravě a mimo vinný sklípek jsme navštívili i nejednu památku nebo restauraci. Dneska si tu celý víkend shrneme včetně mých postřehů z jednotlivých míst a podniků. A tímto bych chtěla i poděkovat Lucce za pozvání.


V pátek jsme vyráželi již dopoledne, abychom i v pátek stihli nějaký výlet, naše cesta vedla nejprve do Hustopečí. Oběd jsme si dali v Hotelu Rustikal, kdy nás zmátlo hned několik budov s názvem Rustikal, nakonec jsme ale trefili správně. Já si dala zvěřinový guláš a Kuba řízek, oboje bylo dobré a prostředí taktéž nezklamalo. Pokračovali jsme do místní Mandlárny (sady jsme kvůli počasí vynechaly) - já s tetou jsem ochutnala višňovou mandlovku a všichni jsme pořídily i nějaké suvenýry domů. Já jsem brala mini degustační sedy, kde v každém byly tři mini mandlovky - višňová, klasická a kávová. 

Procházkou přes historické centrum Hustopečí jsme došli k autům a pak už jsme se jen stavili nakoupit zeleninu a pečivo a hurá se ubytovat. 

Každý jsme měli svůj apartmán s kuchyňkou a koupelnou, no paráda. Následovala úvodní degustace ve sklípku U Rabatů, u nichž jsme současně byli i ubytovaní. 

Druhý den po společně snídani jsme už jeli směr Lednice, kde jsme opět procházkou tentokrát okolo zámku Lednice vyrazily na Janův hrad. Z něj potom lodí k minaretu - cestou jsme se dozvěděli spoustu zajímavostí o místní fauně a flóře. Nikoho po seznámení s komáry nepřekvapila skutečnost, že jich zde žije až na 33 druhů. Přes lávky jsme došli celý okruh zpět do Lednice. 

Na oběd jsme zavítali do vyhlášené restaurace známé díky Polhreichovi tzn. do Restaurace U Tlustých. Já si pochutnala na panence s houbovou omáčkou a pečeným bramborem a přítel na burgeru. Byl to příjemný zážitek a to prostředí a obsluha, no super! Posilněni jsme zvládli ještě kratší výstup na Sirotčí hrádek odkud je parádní výhled na Nové Mlýny, ale i na zbytek Pálavy. Večer už jsme si jen k vínu opět ogrilovali a spokojeně plni zážitků vyrazili spát. 

V neděli už jsme spěchali přebalit věci a hurá na Maneskin do Prahy, o tom už více v měsíčním shrnutí.

Co vy a Jižní Morava? Dejte mi vědět do komentářů :)

Sabča


10 komentářů:

  1. Ahoj Sabi,
    je jasné, že jste si to užili. Já byla v Lednici a moc se mi tam líbilo.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Hani, já si hrozně odpočinula, jak jsem to nemusela vůbec plánovat :-D a navštívila jsem spoustu krásných míst. Měj se fajn :-)

      Vymazat
  2. Moc hezký článek, do Lednice bych se také ráda podívala. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, určitě doporučuji :) je to tam nádherné. Mně Lednicko-valtický areál pro milovníky hradů a zámku, mezi které patřím přijde úplně ideální.

      Vymazat
  3. Sabčo, určitě pěkný výlet. Já musím přiznat, že Jižní Moravu máme "prozkoumanou" strašně málo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Stáni, já zas naopak docela dost :-D Byla jsem tam dvakrát na dovolené s rodiči ještě jako dítě. Pak jsme tam měli takový road trip, kdy jsme každý den byli v podstatě jinde a ještě teď tenhle víkend a čas od času právě za vínem. Mám to tam dost ráda, třeba takové Brno bych určitě zvažovala, kdybych nebyla s přítelem. Mám pár takových měst, kde by mi nevadilo žít. U nás poblíž by to byla nejspíš Chrudim a z těch vzdálenějších Brno a Plzeň :-D

      Vymazat
  4. Sabi, v Lednicko Valtickém areálu jsem byla 2x a upřímně mi to nic nedalo. Ale líbí se mi vaše prima parta, výlety, že nejste ničím a nikým vázáni. Moc krásně jste si to užili a to jídlo. ☺♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Eri, 100 lidí 100 chutí já jsem zámkový maniak už odmalička :-D a tady se mi nejvíc líbilo, že jsem nemusela nic plánovat. Prostě jsem se jen zúčastnila a užila si to.

      Vymazat
  5. Višňovou mandlovku jsem si koupila domů, když jsme se byli podívat v Mandloňových sadech. Jinak v Lednici jsem byla už několikrát a ten areál se mi velmi líbí :)

    OdpovědětVymazat