středa 31. května 2023

Hana | Alena Mornštajnová | Knihodojmy

 Ahoj, vítám vás u další knižní minirecenze - troufnu si říct, že poslední dobou jsem se docela rozečetla na moje poměry. Dneska tu mám i svou prvotinu od této profláklé české autorky kolem níž nyní probíhá velmi nepříjemná kauza v souvislosti v novou knihou Les v domě. K tomu si dovolím říct pouze, že zcela zásadním problémem je absence empatie ze strany autorky i nakladatelství. 

Anotace: Třetí román úspěšné Aleny Mornštajnové. Pokud existuje něco, co prověřuje opravdovost lidského života, pak je to utrpení. A existuje-li něco, co život znehodnocuje, pak je to utrpení, které člověk působí druhým.
Je zima roku 1954 a devítiletá Mira se navzdory zákazu svých rodičů vypraví k řece jezdit na ledových krách. Spadne do vody, čímž se její neposlušnost prozradí, a je za to potrestána tak, že na rodinné oslavě nedostane zákusek. Nevinná příhoda z dětství však pro Miru znamená zásadní životní zvrat. Následuje tragédie, která ji na dlouhá léta připoutá k nemluvné a depresivní tetě Haně a poodhalí pohnutou rodinnou historii, jež nadále popluje s proudem jejího života jako ledová kra.

Příběh, vycházející ze skutečných událostí, popisuje Alena Mornštajnová ve strhujícím tempu a se smyslem pro dramatičnost, až má čtenář pocit, že sleduje napínavý film. Zůstává jen otázka, zda se kra osudu nakonec přece jen rozpustí…

Dojmy: Knížka se stala klasikou zařazovanou i do maturitní povinné četby zcela zaslouženě nejen tématem, ale i velmi zajímavým stylem autorky, která umí skutečně vystavit a gradovat příběh. Nenudila jsem se, s postavami jsem soucítila, ale vzhledem k tomu boomu jsem čekala něco víc, proto knížce ubíral jednu hvězdičku. Taktéž si troufnu říct, že máme lepší knížka na téma holokaust, ale chápu že s tím Mornštajnová jen potvrdila své pevné místo na české literární scéně. Pokud máte téma rádi nebo chcete zase zkusit nějakou českou autorku nebude to špatná volba, spíš záleží co konkrétně si vyberete. Mě by zajímal ještě Listopád.

Co vy a tato autorka? Podělte se se mnou v komentářích o vaše dojmy

Sabča 


3 komentáře:

  1. Mně se Hana moc líbila - bylo to moje první setkání s autorkou a neměla jsem žádná očekávání. Naopak mne neláká Listopád - mám pocit, že by mne koncept "co by, kdyby" moc neoslovil.

    OdpovědětVymazat
  2. Mě kniha ani autorka vůbec nesedla, proto jsem ve čtení nepokračovala, ale jsem spíš výjimka, vím. ☺♥

    OdpovědětVymazat
  3. Mornštajnovou mám ráda a kniha Hana je jednou z mých nejoblíbenějších knížek.

    OdpovědětVymazat

Spotřebováno za Duben 2024