sobota 11. listopadu 2017

Oprawme se | Stanislav Skřička | megaknihy.cz | recenze

Ahoj všichni, vítám Vás po delší době u knižního článku. To ale bylo, co ? No, to je takové to, když nevíte, co máte sakra číst dřív a pak ještě přijde recenzák. Dneska se mrkneme právě na ten recenzák.

Podstatou díla je náhled na to, jak to v našem těle funguje a to lidovým způsobem, který snadno pochopí naprosto každý. Najdete tu vzorové jídelníčky, rozepsanou snad každou věc, co by Vás mohla zajímat a pokud jí tu nenajdete, tak se můžete obrátit na jeden z uvedených kontaktů. Vše je doplněno překrásnými barevnými ilustracemi Veroniky Bejlkové. Jde i o to, jak z potravin vytěžit, co nejvíce a nenechat se mást marketingovými triky jak je něco zdravé, ačkoliv není.

Možná by se mi kniha i líbila, kdybych nebyla zastáncem čokolády, zmrzliny, grilování, sýrů.....a tak podobně. Vlastně upřímně moje strava je přesný opak toho, jaká by měla být. Jenže mě tohle nestačí k nějakému "nakopnutí" ke změně. Na něco se umřít musí a jestli to má být jídlo, tak ať je. Neznám skoro nikoho, kdo by byl raw, vegan, vegetarián nebo cokoliv z tohoto....Já osobně tohle neuznávám a vzhledem k tomu, že ze zeleniny prakticky nic nejím, superpotraviny mi přijdou jako noční můra ? Prostě co je zelený to je zkažený a nechte mě být. Moje maximum zdravé stravy je nějaký ten ovocný fresh, nikdy zeleninový a nebo si občas přikrojím k večeři pár kousků papriky. Teď jsem přesně ten natvrdlej člověk, jenže pro mě je nepředstavitelný, že bych z něčeho takového žila. Pěstovat cosi na zahrádce je pro mě asi jako svahilština a navíc chce to čas a ten já nemám. Nikdy jsem nebyla tenhle typ, ale i přesto jsem doufala, že si v tom raw něco najdu, no alespoň šťávy, teda prosliňovat ... Teď mě napadlo, že kdybychom nad jídlem takhle přemýšleli, tak buď vystydne nebo projde jiným procesem. Samozřejmě ať si každý jí, co chce, ale podívejte se i na to, že nezdravé jídlo je všude daleko levnější než zdravé. Dobře já to nikomu neberu, ale mě to nic nedalo... A co se týče těch jídelníčků, eh nemůžu na močák kyselé, není takhle náhodou pomeranč kyselý  ? Jakože bacha na mě u téhle recenze jím BIO banán, wooooooooow.... Vzhledem k tomu, že mi spolužáci občas čorkují knížky, tak možná můžu říct i jejich reakci: Tak to bych prohodil oknem. Přičemž mě strašně mrzí psát na tohle negativní článek, jenže prostě mě to zklamalo a ani to, že je to recenzák nezmění můj názor. Nicméně alespoň něco pozitivního - je to napsaný jednoduše, každý to tedy pochopí, docela zajímavá je část o sportu, konkrétně, kdy přestává mít vaše sportovní smysl, co se týče tepu,  jsou tu i jídelníčky a recepty, což se opravdu šikne, pokud by jste chtěli s raw začít.

Nejsem žádnej králík, abych jedla jen ovoce zeleninu a oříšky...
Proč nemůžu žít raw ?
- kakao
- čokoláda
- Kinder 
- Raffaelo
- grilovaný hermelín
- rajská 
- topinky s tatarákem
- cereálie s mlékem
- Coca Cola, Pepsi, Kofola.....
a milion dalších důvodů

Lidi nechtějí číst o brokolici ,ale o masu 😀
Tohle je jako přijít do trafiky a říct: Chtěl bych jeden porno časopis, ale kde se jen líbají... ideálně si ty polibky posílají jen vzduchem 😀


Anotace: Kniha je napsána podle scénáře dokumentu točeného s předními odborníky z ozdravných institutů a univerzit na americkém kontinentu.

Je v ní srozumitelně vysvětleno, jak funguje výživa a co v těle dokážou vlastní ozdravné procesy. Biochemické vzorce jsou tu přetlumočeny do lidového podání. Sporné věci a mýty ve stravě se řeší návštěvou pravěku, kde se vždy nachází ta správná odpověď.
V knize se odhalí se spousta mýtů „zdravé stravy“, například:
Proč jsou nezdravé himalájské soli, klíčky, vláknina, svačinky jablko s mrkví či mladá vojtěška alfa-alfa. Proč se zběsilým běháním většinou nehubne, proč moc nefungují ořechové tyčinky pro sportovce…
Dozvíme se také, jak vytěžit maximum živin z ořechů, jak získat léčivou vodu ze studánky i doma v kuchyni, anebo proč nemáme chuť na maso z dravců či na vařený meloun.
Kromě banálních rad, jak zhubnout s plným žaludkem, jak nemít zubní kazy a jak si prodloužit život, se dozvíme nejen, jak se dá snadno vyléčit astma, alergie či atopický ekzém, ale také těžší kalibr: epilepsie, autismus, syndrom vyhoření, neplodnost a dokonce i rakovina.
Kniha není určena jen nemocným lidem, ale jsou zde i kapitoly pro upevnění zdraví, vitality a výkonů – od miminek přes vrcholové sportovce až po seniory.
Pro snadné pochopení zdravé výživy je zde několik vzorových týdenních jídelníčků pro všechny cílové skupiny. První jídelníček má podtitul „Dejte mi pokoj s nějakou dietou!“ a poslední je „Jídelníček na hubnutí s plným břichem“.
Co se v knize nedozvíme je, proč se nejmenuje stejně jako pracovní název scénáře, podle kterého byla napsaná: „Zastřelil jsem svého výživového poradce, milé dámy“. Jeho český pracovní název je mírumilovnější, půjčili jsme si jej od Karla Čapka: „Jak si pejsek s kočičkou dělali dort“.
Dalo by se říci, že kniha je návod, jak se skutečně můžeme „opravit“ a dožít sta let v plné síle, zdraví a vitalitě. A to vše na bázi pravdy a produktů zakoupených „zdarma“ v supermarketu Příroda…


Děkuji e-shopu megaknihy za zaslání knížky a koupit jí můžete tady.
S láskou, Sabbi 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Rossmann haul