středa 15. listopadu 2017

Knižní wishlist | podzim 2017

Ahoj všichni, dneska druhá část wishlistu - slibované knížky. Teda rozhodně to nejsou všechny, ale tak znáte to neexistuje jakékoliv množství knih, které by bylo dostačující. Všechny anotace jsou z databáze knih (www.databazeknih.cz) 
v textu níže najdete jednotlivé anotace
1) Verum- Courtney Cole


Jmenuji se Calla Priceová a topím se. Můj nový svět je temný, temný oceán a všechna tajemství mě tlačí ke dnu. Můžu vůbec někomu věřit? Už nevím. Lži jsou jako spirály. Točí se a kroutí, oslepují mě svými trny a hadími jazyky. A když už si myslím, že jsem našla pravdu, všechno ze dna vystoupí. A obklopí mě temnota. Ale pravda mě osvobodí. Je jen kousek přede mnou, můžu se jí skoro dotknout. Ale i když září a třpytí se, vidím její blyštivé tesáky a vím, že mě rozerve. Zničí. Bojíte se? Já ano.
2)Píseň zimy - S.Jae-Jones
Liesl celé své dětství poslouchala krásné a tajemné příběhy o Králi skřetů – o nezbedném panovníkovi, který vládne podzemí, o Králi duchů, který ji inspiroval ke skládání hudby. Když ale Liesl vyrostla, musela své sny o králi a skládání hudby nechat stranou a věnovat se praktičtějším věcem. Avšak když zmizí její sestra Käthe, jen Liesl ví, že ji odnesli skřeti, a vydává se do podzemní říše, aby ji zachránila a přivedla zpět. Král podzemí jí sestru vydá pouze pod jistou podmínkou – za jeden život vyžaduje jiný. Aby zimu mohlo vystřídat jaro, musí si do podzemí vždy odvést pannu, a pokud se má Käthe vrátit, musí se pro ni Liesl obětovat. Bez smrti se nemůže svět znovu zrodit, a tak Liesl nabídne králi svou ruku. V podzemní říši Liesl zjistí, že ji král nadále inspiruje a že ho obdivuje. Avšak jak se její hudební talent rozvíjí, Liesl pomalu ztrácí sílu a jako králova nevěsta umírá. Čím blíž si ale s králem jsou, tím horší se zdá jejich rozhodnutí: Obětují svou lásku, anebo nastane konec světa?
3) Lakomec - Moliére
Lakomec je asi nejznámější Moliérovou komedií. Hlavní postavou je lichvář a necitelný lakomec Harpagon, který je pro peníze schopen obětovat vše, i rodinu a děti. Ztráta jeho bohatství pro něj představuje ztrátu smyslu bytí a ztrátu zdravého rozumu. Jeho postava je tragikomická a představuje Molièrův důkaz o tom, že peníze přirozeně deformují charakter a mezilidské vztahy.
4) Krverůž - Anita Grace Howard
Moderní převyprávění gotického příběhu Fantoma opery,aneb když se neopětovaná láska změní v šílenství…Sedmnáctiletá Rune je velmi nadaná operní zpěvačka,která ale kvůli svému talentu velmi trpí. Její matka jipošle na uměleckou konzervatoř do Francie v naději, že jí odborníci budou schopni pomoci. Avšak proslýchá se, že v budově školy straší fantom ze známého románu.V KrveRůži se Rune seznámí s maskovaným Thornem,nedostižným houslistou, který ji učí zpívat ve snech, jež se
zdají skutečnější než realita, a který ví, kdo dívka je a coprovedla. Oba po nějaké době zjistí, že je pojí cosi nad -pozemského, a zamilují se do sebe. Když ale vyjde najevo, komu Thorn slouží, bude se muset rozhodnout: Zničí Rune, nebo bude čelit zlobě fantoma této opery, jedinému otci, kterého kdy poznal?
5) Cinder - Marissa Meyer
Rušné ulice Nového Pekingu se hemží lidmi a androidy. Populaci devastuje smrtící nákaza. Z vesmíru tomu přihlížejí krutí měsíční lidé, kteří čekají na správný okamžik. Nikdo netuší, že osud Země spočívá v rukou jediné dívky...
Šestnáctiletou Cinder považuje většina lidské společnosti za nepovedenou hříčku techniky a
 její macecha za neúnosné břemeno. Být kyborg ale má i své výhody – mozkové rozhraní poskytuje Cinder nevšední schopnost opravovat věci (roboty, vznášedla, své vlastní nefungující součástky), díky čemuž se stane nejvyhlášenější mechaničkou v Novém Pekingu. Právě tato pověst přivede k jejímu stánku prince Kaie, který potřebuje před výročním bálem opravit porouchaného androida. Princ opravu v legraci nazve otázkou národní bezpečnosti, ale Cinder má podezření, že věc je mnohem vážnější, než jí je princ ochoten prozradit.
Cinder touží udělat na prince co nejlepší dojem, ale se všemi plány je konec, když se její mladší nevlastní sestra a jediná lidská přítelkyně nakazí smrtelným morem, který sužuje Zemi už celé desetiletí. Macecha obviní z dceřiny nemoci Cinder a nabídne její tělo pro výzkum moru, což je „pocta“, kterou dosud nikdo nepřežil.
Ale netrvá dlouho a vědci zjistí, že jejich nové pokusné morče je zvláštní. Chirurgové, kteří proměnili Cinder v kyborga, něco skrývali. Něco cenného.
Něco, kvůli čemu jsou někteří lidé ochotní zabíjet…
6) Naslouchač - Petra Stehlíková
Originální česká fantasy z fascinujícího temného světa.
Po Velké válce je svět rozdělen na dvě části, jedna je obyvatelná a druhá je zamořená jedovatými plyny. Obyvatelnou polovinu chrání štít, který čerpá energii ze zvláštního nerostu zvaného sklenit.
V blízkosti štítu žije národ sklenařů, kteří jako jediní dovedou sklenit těžit. Platí však za to vysokou daň. Nejenže energetické pole štítu odkazuje sklenaře k životu v téměř středověkých podmínkách. Těžba sklenitu způsobuje mnoho nemocí a znetvoření. Navíc byli sklenaři zotročeni lidmi z nížin.
Třináctiletá Ilan se jako jedno z mála dětí narodila bez deformací. Aby nebyla odvedena od své rodiny, od dětství se vydává za chlapce a skrývá se v hábitu s maskou, který musíi sklenaři nosit na znamení podřízenosti. Díky své schopnosti naslouchat sklenitu se začíná učit sklenařským brusičem.
Její dar je tak výjimečný, že si ji vybere sám kapitán pětadvacítky, družiny bojovníků, jež má za úkol chránit sklenářská města před nebezpečnými tvory zrozenými z otráveneho vzduchu za štítem, kterým sklenaři říkají Nasterea.
Ilan ví, že musí za každou cenu uchránit své tajemství. Před pětadvaceti bojovníky, nepřáteli, kteří zotročili její lid. Přesto se nedokáže ubránit, postupně se s muži sbližuje a zjišťuje pravdu, která byla sklenařům po celá léta tajena.
7) Obraz Doriana Graye - Oscar Wilde                                                                                                           Příběh s utopickými prvky se odehrává v 19. století v Londýně. Jediná rozsáhlejší próza Oscara Wilda předvádí na fantastickém příběhu aristokrata, jemuž kouzelná moc propůjčila věčnou krásu a mládí, rozpor mezi morálkou a estetickým prožitkem - zatímco Dorian Gray zůstává stále dvacetiletý, jeho dokonalá podoba na plátně stárne a ohyzdí se podle toho, kolik dívčích srdcí zlomil a kolik nadějných mladíků přivedl do zkázy.
8) 1984 - George Orwell
1984 (v anglickém originále vypsáno slovy Nineteen Eighty-Four) je významný antiutopický román anglického spisovatele George Orwella z roku 1949. Popisuje svět, v němž vládne absolutní totalita a podporuje ji permanentní válka. Cokoli proti kolektivnímu myšlení Strany je krutě trestáno, lidská individualita se stává zločinem. Z tohoto díla pochází známý výrok "Velký bratr tě sleduje!"
9) Promrhané dny - Tomáš Kosačík
Máte občas chuť někoho poslat do... ? A bojíte se to udělat? Máte pocit, že ostatním vychází vše lépe? Jiní lidé jsou štastnější než vy a mají v životě více? Chcete něco změnit a nemůžete se k činům dokopat? Chcete být úspěšní? Tato kniha vás nebude litovat, nebude vám říkat, že vše bude dobré a nakonec se vše vyřeší. Naopak vám ukáže skutečnost. V mnoha ohledech totiž škodíme sami sobě. Ale pomůže vám! Ukáže vám totiž kroky, kterými opravdu budete moci změnit svůj život a posunout ho k lepšímu. Bez zbytečných řečí, ale popravdě a otevřeně. Autor bestsellerů, Tomáš Kosačík, v ní popisuje jak pomůžeme během několika kroků naprosto převrátit náš život. Jak nemá smysl některé věci vůbec řešit, nemáme si brát názory jiných k tělu, být občas sobci, jak získat naději, nový cíl a splnit si sny. V této knize najdete myšlenky, které vám můžou pomoci ke změně: - Nežij život nápojového automatu - Když ucítíš foukat vítr... - Limity jsou jen v naší hlavě - Energetičtí upíři ve vašem životě - Vztahy, které tvoří náš život - Život jako jízda na horské dráze - 6 kroků k vyššímu sebevědomí A další desítky kapitol nejen o Vás. "Napsal jsem tu nejosobnější a nejvíce otevřenou knihu, ve svém životě, kterou bych chtěl sám číst", říká autor knihy. Tomáš Kosačík patří s nákladem přes 270 tisíc prodaných výtisků k nejoblíbenějším českým autorům. Jeho knihy pomohly už tisícům lidí změnit život k lepšímu.
10) Dospělost je mýtus - Sarrah Anderson
Tenhle komiks je pro všechny, kdo dokážou proflákat celé víkendy na internetu, pro které je držení se za ruce na ulici s naprosto úchvatným klukem nesnesitelná agónie, pro všechny, kdo sní o tom, že celý den zůstanou doma a budou se válet v pyžamu. A pro všechny, kdo přemýšlejí, kdy přesně vlastně ta dospělost začíná. Jinými slovy pro nás, kteří prožíváme hrůzy a trapnosti dnešního mladého života.
Připadáš si výjimečný? Máš ostré lokty a neohroženě buduješ svou kariéru? Je pro tebe dospělost vzrušující výzvou, na niž se cítíš plně připravený?
Uff. Tak to si dej odchod.
Tahle knížka je určená pro nás ostatní, Pro nás, kteří promrháváme celé víkendy brouzdáním po internetu, kteří prožíváme nesnesitelnou agónii, když se s někým držíme za ruku, kteří celý den sníme o tom, jak konečně přijdeme domů a převlékneme se do pyžama, a hlavně si neustále lámeme hlavu nad tím, kdy přesně že má vlastně dospělost přijít. Tyto komiksy vtipně ilustrují plejádu každodenních trapných a hrůzostrašných situací, které v moderní době prožívá většina mladých lidí.
Sarah Andersenová je mladá kreslířka z Brooklynu a tahle knížka rozhodně není autobiografická. Ani maličko.
A to vůbec není všechno nicméně.....
S láskou, Sabča


4 komentáře:

  1. Cinder a Naslouchač jsou perfektní... A Obraz Doriana jsem ani nedočetla. Nějak mi to prostě nešlo :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už ho jednou četla. Já mám, co se maturitní četby týče obavy, že ty knížky prostě pro mě osobně nemají tolik takového toho, co si zapamatuju, že je prostě budu muset mít doma a založený spoustou lepíků, jinak si absolutně nemůžu nic pamatovat, protože 90% z nich jsou z mého pohledu strašně plytký. Teda mě klasika nikdy nebrala. Měla jsem problém číst Dekameron, E.A. Poea a dokonce i Remarqua a ještě jeden titul.

      Vymazat
  2. Lakomce, Obraz Doriana Graye a Dospělost je mýtus mohu jen a jen doporučit. Lakomec je skvělá oddychovka a zatím jedna z mála knížek k maturitě, které mě bavily. Dorian Gray má sice dost obsáhlé popisy, ale ty se dají občas přeskočit a samotný příběh je velmi zajímavý. :)
    Fandom Before Blood CZ

    OdpovědětVymazat
  3. 1984 je kniha, kterou sem cetla asi nejvickrat ze vsech... rozhodne doporucuju :)

    TMA

    OdpovědětVymazat

Avon haul