neděle 3. července 2016

Zmizelé dívky | Lauren Oliverová | knihodojmy

Ahoj všichni, po nějaké té době vás vítám u nového článku. Jo, vím, že teď delší dobu nic nebylo a to asi z důvodu, že jsem měla všeho až nad hlavu a neměla jsem pořádně na nic čas. No, dnes jsem dočetla tuhle knížku, tak rovnou píšu recenzi, i když se zafačovaným palcem u pravé ruky to jde značně hůř než předtím, ale o tom se dočtete zase jindy a taky jinde. 


AnotaceDara a Nick bývaly nerozlučné, ale to bylo předtím – před tím, než Dara políbila Parkera, nejlepšího kamaráda Nick, a před tou nehodou, po které zůstala Dařina krásná tvář zjizvená. Od té doby se sestry naprosto odcizily a nemluví spolu. 

Nick se sice rozhodne, že vše, co ztratila, získá zpět, ale Dara už má jiné plány. A když o svých narozeninách Dara zmizí, Nick si zpočátku myslí, že je to nějaká hra, že se Dara zase předvádí. Ale zmizela i jiná dívka, devítiletá Madeline Snowová, a Nick je čím dál víc přesvědčená, že ta dvě zmizení spolu souvisí. A teď musí najít svoji sestru dřív, než bude pozdě.
Lauren Oliverová ve svém nejnovějším románu vytvořila svět ztrát a podezírání, v němž obě sestry hledají nejen jedna druhou, ale i samy sebe. 

Můj názor: Z knihy jsem byla zprvu unešená a brala jsme jí do ruky vlastně kvůli tomu, že by měla mít jistou podobnost s Nocte, které mi rozbilo srdce na tisíc kousků a zase ho slepilo dohromady. Dvě ženský, jeden chlap je špatný, ale dvě sestry a jeden kluk, to je víc než zlý. Velmi psychologický román s obrovským poselstvím. Zamilovala jsem si obě hlavní hrdinky, vždy nespoutanou a svou Daru a rozvážnou, správnou starší sestru Nick, která příběh vypráví. Něčím si mě kniha opravdu získala, ale stále nevím čím. Snad tím, že ukazuje křehkou stránku každého z nás. Nebo i stylem psaní, který je velmi neotřelý, jemný a hlavně psaný s citem. U téhle knížky docházejí slova a tají se Vám dech. Děj mi nepřijde nijak nápadný a konec mě vcelku i zaskočil. Hodnotila jsme čtyřmi hvězdami z pěti. Literatura tak opravdová, že si po zaklapnutí jejích desek připadáte, že jste to zažili. Mimochodem pokud hledáte nějakou knihu bez sexu, tak tohle je přesně taková kniha, i když osobně si myslím, že kdyby ho tam autorka trošku přidala, tak by kniha měla větší grády. 

S láskou, Sabbi 

Žádné komentáře:

Okomentovat