pátek 18. března 2016

Šťastní lidé čtou a pijou kávu | Agnes Martin-Lugard | knihodojmy

Ahoj všichni, vítám vás u dnešní recenze na jednu vcelku žhavou novinku nakladatelství Motto. Nevím, kdy vy tuhle recenzi čtete, ale pro mě je neděle 13.3. a tahle knížka byla moje víkendovka.

Anotace: Dá se vyléčit zlomené srdce? Mladá Pařížanka Diane je přesvědčená, že šťastní lidé čtou a pijou kávu, a proto tak nazve svou kavárnu. Když však při automobilové nehodě zahyne její manžel i malá dcerka, Diane ztratí smysl života. Zoufalá mladá žena se zcela uzavře před světem a přestane se starat i o svou literární kavárnu. Nakonec se rozhodne odjet do Irska, které toužil navštívit její muž, a na jeho bouřlivém a drsném pobřeží dát do pořádku svůj život. Netuší, že tu potká muže, který rázem její život změní. Záhadný fotograf Edward, kolem nějž se dějí podivné věci, ji přiměje vrátit se do života. V současné době se podle knihy natáčí i film.

Můj názor: Hrozně jsem se bála, že to bude typický brak bez děje a nějakého vkusu vydavatele, co se týká stylu psaní, ale jsem nadšená.  Líbí se mi irské prostředí a hlavní hrdinka, která není ani zdaleka perfektní. Právě naopak hrdinka má spoustu problémů, jak v rodině, tak v soukromém životě a sama se sebou. Přijde mi, že jí naprosto chápu. Celkově je perfektní combo hlavní hrdinka alkoholička, kuřačka s tunou problémů, co se zamiluje do arogantního, samotářského Edwarda. Ta kniha je prostě úchvatná, až mi docházejí slova. Možná by někomu mohla přijít o ničem, ale je psána tak svižně, čtivě. Od začátku jsou tam takové ty skulinky, kudy nahlížíte Diane přímo do srdce. Skvěle popsaná atmosféra Irska a jeho venkova. Vlastně to není ani, tak o lásce, ale o tom, jak na sobě Diane začne pracovat, jak se začne dávat dohromady, ale to jestli to dotáhne do konce je ukryto v knize a tomhle fantastickém příběhu. Psychologický román v naprosto skvělé formě. Mimochodem za zmínku stojí i design a to nejen přebalu, ale i desek a písma. To je prostě dokonalost a ten skvělý kabelkový formát též musím pochválit. Kniha ode mě dostala pět hvězdiček z pěti a k tomu už prostě není, co říct.

Za recenzní výtisk děkuji Albatros media.
S láskou, Sabbi

6 komentářů:

  1. ta knizka musi byt super asi sa po nej pozriem :)
    Pozyvam na velku GA o Rimmel, Niveu a ine, tu: http://goo.gl/DSNk3D

    OdpovědětVymazat
  2. Irské prostředí a svérázná hlavní hrdinka jsou dvě věci, které mě na knížce docela lákají :) Pěkná recenze a prima tip, děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To naprosto chápu :) Za mě je to skvělá četba, ale určitě mrkni i na názory ostatních :) Děkuji za komentář :)

      Vymazat

Rossmann haul