neděle 13. března 2016

Okouzlená nocí | Amy Plum | Jak obelhat smrt ?

Ahoj všichni,
v neděli jsem nestihla vydat svůj článek, což mě mrzí a za což se omlouvám. Bylo toho za posledních sedm dní opravdu dost. Nakonec dnes svou recenzi vydám, avšak znovu to bude recenzák, jelikož jsem se pustila do čtení ve směru nejdřív práce a potom zábava.
(Teď se to ke knihám docela dobře přirovnává)
Anotace: Šestnáctiletá Kate Mercierová žije poklidným, zcela normálním životem, dokud jí při nehodě nezemřou oba rodiče. Přestěhuje se i se starší sestrou do Paříže a před bolestí ze ztráty rodičů utíká do světa knih a pařížského umění. Pak ale potká Vincenta.
Tajemný Vincent Delacroix ji dokáže jediným pohledem okouzlit a v Kateině srdci klíčí láska. Vzápětí však zjistí, že Vincent není obyčejný člověk, ale revenant - zvláštní bytost, jejímž údělem je bojovat proti zlým silám a nasazovat vlastní život pro záchranu lidstva. Kate se ocitá na osudové křižovatce -  má se své lásky vzdát, nebo ji následovat, vydat se vstříc nebezpečí a bojovat s Vincentem proti zlu společně?

Můj názor: Knížku jsem měla vybranou naslepo, vůbec jsem nevěděla co mám očekávat, až se mi recenzáky konečně dostaly do rukou. Původně jsem moc nerozuměla ani významu slova revenant, ale to jen do doby, kdy jsem viděla film Revenant: Zmrtvýchvstání, z čehož jsem konečně to slovo pochopila.
Nicméně děj byl velice krásně propracovaný, zasazen do ještě lepšího prostředí, kde opravdu můžete očekávat, že se stane cokoliv. Koho by napadalo, že v noci budete svědky bitvy nesmrtelných lidí, kteří žijí pro účel zachraňovat lidi?
Takhle to dobrodružství skutečně začíná. Moc se mi líbilo číst o něčem jiném než jen o upírech, vlkodlacích a takových nadpřirozených bytostech, kterých jsou knížky plné. Byla to vítaná změna a náramně se vyplatila. 
V téhle knížce není postrádána láska, jenž vydrží cokoliv, přátelé na staletí ani nepřítel s pořádnou dávkou temnoty, která by mohla čtenáře pořádně vtáhnout do příběhu. Dobrodružství, humor, minulost....všechny prvky se snoubí v této překrásné knížce.
Na prostředí se mi líbil nápaditý, zcela pravdivý popis, tak skutečný, že jsem měla nejednu chvíli, kdy jsem chtěla do příběhu skočit a sama ho zažít. Ta pestrost jednotlivých stránek o Paříži mě velice mile překvapila. Teď si ještě víc uvědomuji, že se tam chci podívat.
K postavám bych mohla dodat, že každá byla sama sebou, člověk s tak pečlivě vypracovaným charakterem, kdy jsem nebyla schopna odlišit padoucha od dobráka. Několikrát jsem se pro chování postav v některém spletla a musela jsem nakonec zírat, jak se kniha dostala do nádherného konce po bitvě, která byla tak akorát napsaná, žádný spěch, detaily a toho jsem si cenila.
Hlavní hrdinka byla na jednu stranu sympatická, na druhou ne. Kate byla ten typ holky, co o své rodiče přišla a je odříznutá od reality. To mě štvalo, někdy to byla opravdu holka a.k.a Elena Gilbretová, ale většinou se dokázala vyhrabat z této skořápky, zabrat a jít po své vlastní cestě.
Vincent byl prostě Vincent, dokonalý mladík, krásný, inteligentní, vzdělaný, avšak sužovaný svým osudem coby navždy žijícího revenanta s pravidly, u kterých jsem si někdy nebyla jistá jestli je spravně chápu. Měl skvělou ,,rodinu'', mezi těmi lidmi jsem se cítila ve své kůži.
Tahle knížka se opravdu povedla a já ji doporučuji dívkám, které hltají příběhy s pohádkovým princem, hlavní hrdinkou jinou než jsou ostaní a skvělými lidmi, jevícími se jako skutečnými. Někdy až moc skutečnými.

Za recenzní výtisk děkuji Albatros media.

Read books
Sarah

2 komentáře:

  1. Parádní recenze! Moc jsi mě na knihu nalákala :) určitě se po ní mrknu!
    Měj se krásně! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky za komentář:-)
      Jsem ráda, že se ti moje recenze líbila, tak doufám, že se ti bude líbit i knížka.
      I ty se Měj krásně :-)

      Vymazat