pátek 4. listopadu 2016

Sůl moře | Ruta Sepetysová | knižní recenze

Ahoj, vítám vás u dnešní recenze. Snad vidíte, jak se v poslední době snažím číst a všechno stíhat. Dneska jde o knížku, kterou jsem si koupila za dárkové poukázky do NeoLuxoru, za které vděčím jedné ze dvou osůbek, co mi dávali k narozkám knihy a já DĚKUJU.


Anotace
V roce 1945 se druhá světová válka chýlila ke svému konci a poblíž Východního Pruska se tisíce uprchlíků vydalo na pouť za svobodou a většina z nich měla co skrývat. Mezi nimi i Joana, Emilia a Florian, jejichž cesty se zkřížily na lodi, která slibovala spásu. Jmenovala se Wilhelm Gustloff. Donuceni okolnostmi drží při sobě, ale když se svoboda zdá na dosah, udeří tragédie. V tu chvíli je naprosto jedno, které jste národnosti a kultury či jaký je váš společenský status. Všech deset tisíc lidí na palubě bojuje za jedinou věc: chtějí přežít.

Autorka knihy V šedých tónech se vrací do dob druhé světové války se svým novým románem, jenž vrhá světlo na jednu z nejhorších – přesto téměř neznámých – válečných tragédií

„Vina je lovec... Strach je lovec... Hanba je lovec... Osud je lovec “ (Sůl moře)
Můj názor: Asi nedovedu ani slovy popsat, jak moc mě tahle kniha zasáhla. Ještě když píšu tato slova běhá mi mráz po zádech a sama váhám koho bych nenáviděla v té době víc. Jestli Německé nebo Ruské vojáky (?) . Podle mě není na světě nic, co by ospravedlnili takovéto jednání s lidmi. Ruta dává young adults jistou morální vyšší hodnotu. Vskutku nevím, co říct. Nesnášela jsem psychopatického Alfreda, vzhlížela k bezúhonné Joaně a zbožňovala statečnou a obětavou Emilii, ačkoliv proti Florianovi jsme taky nic neměla, i když celou knížku byl pro mě takový tajemný, prostě to byl "ten Prušák".  Obdivuju to, že svůj život nevzdali bez boje, i když tím nechci říct zda umřou všichni nebo jen někdo, to už by bylo spoilerování. Já bych tu vůli neustále jít dál asi neměla, možná kdybych byla v roli Floriana. Na co jsme koukala jako chleba z tašky bylo, jak Ruta střídá postavy a přitom děj je stále souvislý a nic Vám neunikne. Znovu jsem si připomněla, proč když už se dostanu k moři neplavu daleko od břehu. Za prvé protože jsem srab, za druhé neumím dobře plavat. Upřímně mě nejvíc straší právě smrt utopením. Jak teď v červnu pojedu do Anglie, když je tam přeprava trajektem ? :D To bude zajímavý. Po dočtení tohoto mi zbývají ještě Potrhaná křídla, která ani nemám pořízená takže Ježíšku ? Za mě pro tuhle knihu nemůže být nic jiného než 5 z  5.
S láskou, Sabbi

Originální název:

Salt to the sea

Žánr:
Literatura světová, Romány, Historie
Rok vydání:2016, 1. vydání originálu: 2016
Počet stran:352
Nakladatelství:CooBoo
Překlad:Petr Eliáš
Autor obálky:Lubomír Kuba
Vazba knihy:vázaná s přebalem
ISBN:978-80-7544-180-5



2 komentáře:

  1. I mně se Sůl moře neskutečně líbila, takže jsem ráda, že sis ji také užila :)

    OdpovědětVymazat

Rossmann haul