čtvrtek 10. listopadu 2016

HARY POTTER BYL ZNÁSILNĚN ! | Harry Potter a prokleté dítě | J.K. Rowlingová, J.Tiffany a J.Thorn | knižní recenze

Ahoj všichni, také na Vás poslední dobou příšerně doléhá podzim, jste pořád unavení a občas si prostě jen tak usnete na posteli, přičemž Vám půlka dne jaksi uteče ? Říkám si sakra v sobotu v tanečních v těch minišatech asi umrznu a přemýšlím, co začnu zase číst. Nicméně dnes jsem tu s další recenzí a tentokrát na nejnovějšího ho Harryho.

Anotace: Speciální vydání pracovního scénáře.
Harry Potter to nikdy neměl snadné a teď, jako přepracovaný zaměstnanec Ministerstva kouzel, manžel a otec tří školáků, to má ještě těžší.
Potýká se s minulostí, která nechce zůstat tam, kam patří, a jeho nejmladší syn Albus se mezitím musí prát s tíhou rodinného dědictví, o které nikdy nestál. Minulost a současnost se čím dál hrozivěji prolínají a otec i syn zjišťují nepříjemnou pravdu: temnota někdy vyvěrá z nečekaných míst. 
Divadelní hru Harry Potter a prokleté dítě na námět J.K. Rowlingové, Johna Tiffanyho a Jacka Thornea napsal Jack Thorne. Je osmým příběhem ze série o Harrym Potterovi a zároveň prvním, který se oficiálně dočkal divadelního zpracování. 

Můj názor: Začnu hned tím, že narozdíl od románových verzí, tuhle jsem dočetla. Není jako ostatní díly ani trochu, spíš jako by se ve vaší fantazii rozvíjel další film nebo snad sama divadelní hra, přičemž vše pochopí i ti, co žádný z předchozích dílů neměly ruce. Touhle formou mě to víc oslovilo, podle mě ( nezabíjejte mě prosím) je samotná Rowlingová prostě suchá. Zapůsobilo na mě, jak se Harry snaží být dobrým otcem, vlastně bych řekla, že až tady mi jak se patří učaroval. Dospělé verze našich oblíbených hrdinů mají mnohem víc do sebe a myslím si, že z Harryho by se dalo ještě hodně těžit, i když se obávám, že už toho nikdo moc nevyužije. I tak si myslím, že jednou se třeba děti našich dětí budou o legendární Joanne učit. K tomuhle ještě to grafické zpracování jakož to třešnička na dortu s lehce alegorickým významem. Každá kniha má však i nějaké ty své zápory a tady je to ta neuvěřitalná překombinovatelnost děje, snaha narvat, co možná nejvíc věcí do jedné knihy ( divadelní hry). Opravdu si nedovedu představit herce, co tohle dokáže vyplodit zpaměti, tak aby to vypadalo nevyumělkovaně.  Nedokážu vidět tohle jako divadelní hru, navíc trochu divné detaily jako "terminátor" v bradavickém expresu, Voldemortovo libido, nejhodnější postava se stala smrtijedem, synovec proměněný ve strýčka se líbal s tetičkou, jediná dcera Hermiony je vlastně nafoukaná husa, hlavní záporná postava... Prostě si říkám, jak mohla taková osobnost odsouhlasit něco, co je tak očividně neuvěřitelné, špatně poskládané. Řeknu to tak: Harry Potter byl znásilněn a všechny autory by měli nadosmrti nechat hnít v Azkabanu.
S láskou, Sabbi

Série:

Harry Potter (8.)

Originální název:

Harry Potter and the Cursed Child

Žánr:
Divadelní hry, Sci-fi a fantasy, Pro děti a mládež
Rok vydání:, 1. vydání originálu: 2016
Počet stran:424
Nakladatelství:Albatros
Překlad:Petr Eliáš
Autor obálky:Duncan Spilling
Vazba knihy:vázaná
ISBN:978-80-00-04429-3

Žádné komentáře:

Okomentovat