úterý 25. října 2016

Pomsta a rozbřesk | Renée Ahdiehová | knižní recenze

Ahoj všichni, vítám vás opět u další knižní recenze. Pro mě dnes začínají prázdniny a mám v plánu opravdu hodně číst. Taky Vám přijde hrozně otravné venkovní počasí ( aktuálně déšť) a nebo jste z těch bláznů, co milujou když prší ? No to asi není podstatné, že ?



Anotace:V zemi Chorásán si násilnický kalif Chálid každou noc bere novou dívku a za každého rozbřesku ji nechává oběsit na hedvábném provazu. Když se šestnáctiletá Šíva stane jeho obětí, rozhodne se její nejlepší přítelkyně Šeherezáda, že se pomstí, a dobrovolně se stane jeho další ženou. Šeherezáda je nejen odhodlaná zůstat naživu, ale ukončit hrůzovládu kalifa jednou provždy.
V tomto napínavém převyprávění Tisíce a jedné noci okouzluje Šeherezáda noc za nocí kalifa svými příběhy, a získává tak další dny života. Ale jestli je Chálid doopravdy takové monstrum, jak je potom možné, že se do něj Šeherezáda zamiluje? A znamená v tomto světě plném tajemství láska vůbec něco? 

Vím, že láska je křehká. A milovat někoho, jako jsi ty, je téměř nemožné. Je to jako pokoušet se udržet v ruce něco rozbitého uprostřed písečné bouře. Jestli chceš, aby tě milovala, chraň ji před tou bouří...A postarej se o to, abys tou bouří nebyl ty. (- Džalál, Pomsta a rozbřesk)

Můj názor: Přála jsem si, aby tahle kniha nikdy neskončila a stejně jako Šeherezáda jsem se zamilovala do Chálid, až na to, že já nepochybovala a jednala bych jinak. Líbí se mi poetická i popisná stránka knihy. Sice jsem nečetla originál, tedy Příběhy Tisíce a jedné noci, ale tato kniha mě dostala. Obzvláště jsem si oblíbila kapitolu Mehrdád Modrovous, pokud knihu máte tak se na tu kapitolu mrkněte a řekněme mi co vy na to. Rozhodně neexistuje na světě žena, co by měla manžela, který před ní měl tolik manželek, ale ani to a ani nic jiného by mě nedonutilo muže jako je Chálid opustit. V téhle zimě se dostat do tohoto exotického a opojně bohatého prostředí je opravdu něco, ještě s tím perfektním popisem. Na chvíli jsem si připadala jako bych to měla být já, kdo bude za rozbřesku umírat, kdo má milovat "netvora". Můj neskonalý obdiv si získal také víc Chálid než Šeherezáda, už jen pro svou sílu, která není jen fyzická. Docházejí mi slova, jako vždy když mě kniha dostane. Tahle knížka si mě prostě získala stejně jako Šeherezádu Chálid. Po celou dobu jsem však nesnášela Tárika, jako by měl právo brát jenom protože chce, protože on umanutej spratek chce. Měla jsem sto chutí mu dát čočku pokaždé když byl jen řádeček psán z jeho pohledu. Přeci když milujete, tak pochopíte i to, že ten druhý Vás nemiluje. Nicméně čekala jsem trochu jiný závěr a ne tak otevřený, protože otevřený konec je věc, co mě neskutečně vytáčí, takže úplně grrrrrr CooBoo koukejte vydat další.


Hodnocení samozřejmě 5 z 5 .
Originální název:

The Wrath and the dawn

Žánr:
Romány, Dívčí romány
Rok vydání:2016
Počet stran:400
Nakladatelství:CooBoo
Vazba knihy:vázaná
ISBN:978-80-7544-177-5

S láskou, Sabbi
P.S.: Užijte si podzimní prázdniny.



4 komentáře:

  1. Krásná recenze, která mě utvrdila v tom, že knihu si zkrátka musím pořídit! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Poslouchala jsem Tvé předčítání a ten příběh o Modrovousovi mi připomněl jednu pohádku z dětství, akorát tam myslím nebyl Modrovous ale Rudovous. Také tam šlo o to, že jí dal klíč od místnosti, co nesměla otevřít a byly v ní mrvé ženy...Mělo to jiný konec, nakonec ho její bratři zabili. Vždy mi ten příběh naháněl hrůzu. :-)

    Ten otevřený konec by mě taky naštval. ;-)

    http://mojerande.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že tu pohádku jsem také někdy četla, tedy alespoň podle jména. Děkuji ti za komentář.

      Vymazat