čtvrtek 20. října 2016

Stránky světa | Kai Meyer | knižní recenze

Ahoj všichni, jak vidíte opět se začínám dostávat do svého obvyklého tempa a já jen doufám, že máte taky takovou radost jako já, protože já jsem nadšená. Poslední dobou se obzvláště nudím, začala jsem být přebornice v rychložehlení a skvěle topím v krbu, ale to Vám tu přece nehodlám vykládat.


Anotace: Furia Salamandra Faerfaxová žije ve světě knih. Sídlo její rodiny v sobě ukrývá nekonečnou knihovnu. Do jejích hlubin se Furia vydává pátrat po jednom velmi speciálním svazku: své vlastní dušeknize. S ním ovládne sílu a magii slov. Ale netuší, jak smrtelné nebezpečí se nad ní vznáší. Každá kniha má totiž i své tajné stránky. Její rodinu ohrožuje mocný nepřítel – a jde po krku i jí. Musí se vydat do Libropolisu, města ztracených knihkupectví, ovšem nebude to snadná cesta. Boj proti vládcům bibliomantiky právě začíná!

Můj názor: Knihu jsem sice začala číst 21.9. tedy skoro před měsícem, což zní samo o sobě dost negativně, ale bylo to jen prvních ani ne sto stran, kde mezitím umírá Furiin otec ( nespoileruju, je to prakticky na začátku, tím děj začíná) a na dům útočí tzv. Okouzlující se svými kavalíry, Furie stihne utéct, její bratr však zůstává v zajetí. Přežije to její bratr, Furie se vydává na strastiplnou cestu, která bude mnohem delší a zajímavější než zprvu vypadá. Kai vytváří originální svět plný knih, bibliomatů, záložeček, které jsou zároveň vstupenkami do Libropolisu a jednu máte i vy ve Vašem výtisku stránek, tedy pokud si ho pořídíte. Setkáváte se i s oživlými postavami knih, které byly vytrženy ze svých dějů a poslány do světa ( zde jim říkám exlibris) . Samotnou by mě nenapadla tak originální myšlenka, ale to je Kai originální, šokující a strhující, tak, že pokud se jednou začtete jeho dílo už z ruky nedáte. Po tom, co jsem přečetla celou jeho sérii Arkádie a tohle nevím, co je vlastně lepší. Nedovedu si představit, jak jen chce v tomhle pokračovat, ale tak to bylo i u Arkádií. Kniha je popisována i jako kombinace Sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti a Harryho Pottera, ale to musíte posoudit Vy sami. Líbí se mi ta promyšlenost, detailní až puntíčkářská, při které je vytvářen komplikovaný knižní svět i s vlastní politikou (diktaturou) a vším, co ke každému prachobyčejnému světu patří. Ráda bych Vám to vysvětlila, ale nevím, jak přesně to popsat, nedá se vystihnout slovy obsah této knihy. Kniha se tváří jakože je o ničem, ale je o všem, o předsudcích, o tom, že i to, co zní zprvu dokonale má své temné stránky, o lži, o iluzích, o odvaze, o rodině. Zkrátka téměř o všem co si dovedete představit, ale nekomponuje tu ději nějaká praštěná láska, jak to v dnešní době u young adults bývá, ačkoliv párkrát v ději zmíněna je nijak ho nenarušuje a ano, jedna láska tam má menší význam, není však okecávána stále a má nakonec opravdu fatální následky i zvraty. Nikdo tenhle svět nedokáže popsat tak jako Kai a já Vám říkám, že to za to stojí.
S láskou, Sabbi
Série:

Stránky světa (1.)

Originální název:

Die Seiten der Welt

Žánr:
Romány, Sci-fi a fantasy, Pro děti a mládež
Rok vydání:2016, 1. vydání originálu: 2014
Počet stran:392
Nakladatelství:CooBoo
Překlad:Tereza Pecáková
Vazba knihy:vázaná s přebalem
ISBN:978-80-7544-173-7




2 komentáře:

  1. No... Harryho mám ráda, ale Sirotčinec se mi nelíbil vůbec, tak nevím jestli se do ní pouštět :D
    Pěkná recenze. :)
    Fandom Before Blood CZ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Myslím, že se ti bude líbit .... Děkuji, snažím se už psát slušně, když už jsem velká študentka...

      Vymazat