čtvrtek 13. října 2016

Obraz Doriana Graye | Oscar Wilde | knižní recenze

Ahoj, ačkoliv jsem dlouho nepsala důvodem bylo, že nebylo o čem a nebo jsme měla spousta starostí a vlastně stále mám, možná že ještě víc než předtím a proto mým psychologem je literatura, co mi vždy nasadí do hlavy jinou myšlenku, jako bych to na chvíli nebyla já.

Anotace: Příběh s utopickými prvky se odehrává v 19. století v Londýně.
Jediná rozsáhlejší próza Oscara Wilda předvádí na fantastickém příběhu aristokrata, jemuž kouzelná moc propůjčila věčnou krásu a mládí, rozpor mezi morálkou a estetickým prožitkem - zatímco Dorian Gray zůstává stále dvacetiletý, jeho dokonalá podoba na plátně stárne a ohyzdí se podle toho, kolik dívčích srdcí zlomil a kolik nadějných mladíků přivedl do zkázy. 

Můj názor: Bála jsem se klasiky jako Dorian zprvu svého obrazu, ale stejně jako on i já jsem  zjistili, že se z toho dá spousta vyčíst a já nesmírně děkuji mému profesorovi češtiny za doporučení této knihy. Nejen, že si mohu odškrtnout jednu knihu z maturitní četby, ale dokonce mě kniha donutila k něčemu hlubšímu. Nebo ne kniha, ale Oscarova filozofie, která mě zasáhla, dostala, pobavila. Dokonale představuje, že i bezcitný člověk vlastně bezcitný není, že je to jen maska. V tu chvíli mě napadá: Bojíte se důvěřovat ? Možná se někomu zdá, že klasika trvá déle a já už konečně přišla na to proč, má takovou úroveň a kvalitu, že nejdřív musíte vstřebat zážitek než jste schopni číst dál. Prý je i film. Chci a musím ho vidět. Chtěli by jste recenzi ? Co se mi na Wildově stylu ještě líbí je, jak střídá fylozofie a pak děj, přičemž zároveň kdyby tam ta filozofie nebyla tak to bude o ničem a kdyby to byla jen filozofie, tak to bude taky o ničem. Už chápu opravdovou kvalitu literatury a jejím ztělesním je pro mě tohle a asi ode mě teď budou všichni často slýchat Born to be Wilde !  Líbí se mi ty charaktery postav, jsou tam tak dokonale zlý  a příkří lidé, že konečně se nemůžete vymlouvat, jak je jiná doba a tak dále. Vždyť tohle přeci Wilde napsal dávno. Wilde byl mistrem svého řemesla a myslím si, že právě jeho bych si vybrala jako autora, co bych chtěla někdy potkat, protože hádat se s někým natolik inteligentním by bylo úžasné. Tihle lidé jsou samé překvapení, nedocházejí jim argumenty, odzbrojují i psaným slovem a tomu já říkám umění. Nadšená a rozhozená, musející si zítra zapsat detailní výpisky k maturitě ukončuji dnešní článek.
S láskou, Sabbi

2 komentáře:

  1. Knížku jsem četla, ale upřímně jsem z ní vůbec nadšená nebyla.. Znám mnohem lepší knížky :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já teda osobně doufám, že Wilde má i lepší knihy, mě na tom dostala ta filozofie, ta asi nejvíc. Podle mě třeba takové Květy z půdy jsou mnohem lepší to bez debaty, ale tohle má prostě taky něco do sebe.

      Vymazat