čtvrtek 30. listopadu 2023

Kam na Kutnohorsku když ne do "Hory"

 Ahoj, vítám vás u dnešního článku. Mnozí to možná neví, ale pocházím z Kutnohorska a k tomu mám ještě vystudovaný cestovní ruch. Napadlo mě tedy začít takovou sérii, kdy postupně přibližovat různá zákoutí mého současného, minulého, bližšího i širšího okolí. Můžete to brát jako tipy na výlet - kam se podívat, dojít si na něco dobrého, dojít se trochu kulturně obohatit. V Kutné Hoře jsem byla i na praxích v informačním centru, kde je mimochodem super parta a už se jim podařilo ve svém oboru získat i nějaké to ocenění. Na Kutnou Horu se však podíváme někdy jindy. 

Zdroj: https://cdn.kudyznudy.cz/files/bb/bb0a036e-371a-4c88-bdd3-624a6189f7cb.webp?v=20230914075447

Začala bych asi Kačinou, protože je co by kamenem dohodil čili 6,5 km od Kutné Hory. V současné době zde sídlí jedna z poboček Národního zemědělského muzea a mají část expozice i zaměřenou tímto směrem. Celá budova je zvenku jednou z nejzajímavějších empírových staveb u nás. Krom expozice zemědělství je tu i nádherná knihovna (kde bych jednou chtěla svatbu), zámecké divadlo, kaple, bylinková zahrada, skleník a samozřejmě interiéry, kde pobývalo panstvo. Vystavět ho nechal hrabě Jan Rudolf Chotek v letech 1806–1824 a architektem je Jiří Fischer (Podle plánů Ch. A. Schurichta). Celoročně je Kačina cílem turistů nejen pro své expozice, ale i pro četné kulturní akce - místní vinobraní, foodfestivaly, Hubertovy jízdy, tematické prohlídky dle období, koncerty, divadelní představení. Kačinu můžete zkrátka zažít na spoustu způsobů. V areálu je přes sezónu i Empir Cafe, kde si můžete i mimo akce dát něco dobrého a posedět. 

Zdroj: https://www.cestyapamatky.cz/img/galerie/tk/0014/f/tygri-tajmir-kama-a-raja.jpg

Kousek od Svatého Mikuláše, kde Kačinu najdete jsou Habrkovice a v nich minizoo plná nejen kočkovitých šelem Ringelland. Za dobrovolné vstupné uvidíte několik tygrů, lvů, levhartů a v dané hodiny i vystoupení s nimi. Samozřejmě chápu, že s tím ne každý musí souhlasit s tímto způsobem chovu etc. Každopádně manželé Ringellovi se drezuře kočkovitých šelem věnují celý život a drží i několik ocenění na mezinárodní úrovni. 

Zdroj: https://cdn.megapixel.cz/gallery/w1380h900/9/564269.jpg?v=1628154447

Pohádkové Žleby z Tří bratrů, Nejkrásnější hádanky a dalších filmových titulů - novogotický zámek na meandru řeky Doubravy s rozlehlým parkem a oborou s dravci, jeleny a dalšími zvířátky. Pro mě byly Žleby výlet v dětství a to velmi oblíbeným a dnes vidím jak i v porovnání s ostatními zámky má tento neskutečně rozsáhlé sbírky historických předmětů, nádherné expozice, skvělé průvodce a zjevně vedení. Do zámku proudí poslední roky více a více lidí a to je jenom dobře a je to na jeho skvělém stavu vidět. Vybudoval ho nechaly Lichtenburkové, ale významnou přestavbou prošel daleko později. Zámek je otevřen od dubna do října s výjimkou tematických prohlídek, které jsou občas mimo sezónu a těší se velké oblibě. Pod zámeckým areálem je placené parkoviště, na nádvoří je taktéž sezónně otevřená cukrárna a další občerstvení je v oboře. Nově je v obci otevřeno Bistro U Kohouta, ale nemůžu referovat neb jsem tam nebyla. V létě v průjezdu Hospůdky u Kosů točí zmrzlinu.

Zdroj: https://cdn.kudyznudy.cz/files/d3/d3363bd1-690f-4c73-b886-1554dee090ec.jpg?v=20230814070634

Když už se vám nebude chtít někam daleko, tak tohle je z Kutné Hory kousek jako Kačina akorát úplně druhým směrem. Nachází se poblíž obce Miskovice a pokud se nepletu dá se dojet až k ní - upřímně už si to moc nevybavuju až na to, že tam až k ní asfaltka vede. Vedle rozhledny Vysoká na stejnojmenném vrcholu je ale ještě zajímavější stavba, a to zřícenina letohrádku oblíbená nejen fotografy.  Architektem je  Giovanni Battista Alliprandi a vystavět letohrádek s kaplí sv. Jana Křtitele nechal František Antonín Špork. 

Na jídlo Vám doporučím v Čáslavi Bejkn bistro (burgery, k vidění v Gastromapě Lukáše Hejlíka) nebo Vyžlovku (italská, ale mají výborné i steaky). V Kutné Hoře jest mým favoritem Staročeská restaurace V Ruthardce v centru města. 

Tak jak? Zaujalo vás něco? Dejte mi vědět do komentářů :)

Sabča



5 komentářů:

  1. Žleby jsou nádherný, ještě jsem tam sice nebyla, ale podle fotek jsou.

    OdpovědětVymazat
  2. Zaujalo mne vlastně všechno, jen třeba Kačina je myslím mimo sezónu zavřená (a v sezóně je jednak moc lidí a hlavně jezdíme na chalupu a na chatu, aby nám ty nemovitosti nespadly na hlavy :D).
    V Ruthardce jsme byli loni a spokojenost. Ale chytli jsme se tam až v neděli večer, v pátek a v sobotu bylo beznadějně narváno.

    OdpovědětVymazat
  3. 👍👍👍 Zámek Kačinu mám velmi ráda, byly jsem tam, no už ani nepamatuji. Super tipy. Krásné adventní dny přeji. ♥

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Sabi,
    super tipy na výlety, určitě někam budu muset vyrazit. Líbí se mi vše a Kutná Hora není úplně z ruky, dá se tam dojet, když se vracíme z Hradce.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Žleby miluju a na Kačinu jezdíme taky rádi, fajn místo na procházku :) Krásný den, Sabi :)

    OdpovědětVymazat