čtvrtek 25. července 2024

Winter | Měsíční kroniky | Marissa Meyer | Knihodojmy

 Ahoj, vítám vás u dnešní knižní recenze, na závěrečný díl hlavní série Měsíčních kronik. Kromě tohoto dílu k sérii patří i samostatné příběhy dovysvětlující některé situace jako sbírka povídek Hvězdy nad hlavou či příběh hlavní záporačky Příběh Levany. 

Anotace: Krásná a všemi milovaná princezna Winter je trnem v oku své mocné maceše královně Levaně. Jenže není tak slabá, jak si Levana myslí. Společně s kyborgskou mechaničkou Cinder a jejími spojenci by se jí mohlo podařit rozdmýchat povstání a ukončit dlouhou válku. Dokážou Cinder, Scarlet, Cress a Winter porazit Levanu a dopsat šťastné konce ke svým příběhům? V posledním díle Měsíčních kronik se uzavírá osud všech hrdinů úchvatného dystopického příběhu, který si zamilovali čtenáři na celém světě.

Dojmy: Co si budeme uzavírat sérii, kterou mám rozečtenou od roku 2018 a předchozí díl jsem četla v roce 2019 až teď není ideální a zezačátku mi trvalo než jsem se trochu zorientovala v příběhu kdo je kdo atp. Měsíční kroniky jsou přenádhernou fantasy sérií plnou částečně pohádkových postav využitých v poněkud jiných podmínkách budoucnosti a vesmíru, kdy Cinder je v podstatě kyborgská verze Popelky atd. Série své doby zažila hrozný boom a sehnat zbývající díly už je oříšek neb jsou z nich sběratelské kousky. Ačkoliv kniha skýtá téměř 800 stránek, tak příběh velmi odsýpá a rozhodně se nenudíte, celkově veškeré knihy této série jsou záležitost kterou byste nechtěli dostat po hlavě :D Vývoj hlavních hrdinů je propracovaný, stejně tak jako všechny charaktery hlavních hrdinů. Autorka opravdu skvěle pracuje s příběhem i hrdiny samotnými. Kniha v roce 2016 vyhrála na databázi obálku roku. Mnohdy série ke konci už konečně skončí, zde se to však neděje, zakončení je bravurné a série velmi komplexní, co se týče dějových linek a jejich uzavření. Doufám, že se mi podaří sehnat zbývající dvě knihy. Knihu hodnotím na 10/10 a pokud se vám líbily třeba Dvory od Maas, tak tohle se vám bude líbit taky. 

Čtete rádi retellingy? 

Sabča


5 komentářů:

  1. Sabi, občas zahlédnu nějaký seriál, ale knihu jsem žádnou nečetla. Ale proč ne, pohádky přece máme rádi všichni...
    Děkuji za tvé hodnocení a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Sabčo, obálka se mi moc líbí, ale jinak se s tímto žánrem dost míjíme, takže sérii vůbec neznám.

    OdpovědětVymazat
  3. Obálka je opravdu moc pěkná. Tuto sérii znám, ale jen díky různým recenzím, protože tento žánr už jsem hodně dlouho nečetla. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji za komentář. Na podzim teď celá série vyjde s barevnou ořízkou, pokud jsi zvažovala pořízení, tak určitě neváhej.

      Vymazat
  4. Ahoj Sabi,
    nezní to špatně, ale asi to hned hledat nebudu.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat