pondělí 5. července 2021

Ruta Sepetys: Mlčící fontány

 Ahoj, vítám vás u dnešního po dlouhé době knižního článku. Pokud mě alespoň trochu znáte víte jak miluju Rutu Sepetys, a proto mi ani její nejnovější kniha neunikla, ačkoliv s menším zpožděním. Popravdě jsem v poslední době byla trochu ztracená sama v sobě a díky téhle knize jako bych se sama zamilovala, jako bych sama někdy byla v Madridu, který si mohu jenom představovat. 


Anotace: Madrid, píše se rok 1957. Španělsko za diktatury generála Franca skrývá temné tajemství. Do země proudí turisté a zahraniční obchodníci lákáni na slunce a víno. Mezi mini je i osmnáctiletý Daniel Matheson, syn ropného magnáta, který přijede do Madridu se svými rodiči a doufá, že bude moci prostřednictvím čočky fotoaparátu poznat zemi, kde se narodila jeho matka. Fotografování - a osud - mu přivedou do cesty Anu. Překážky, jimž musí její rodina čelit, odhalují přetrvávající hrozby španělské občanské války i mrazivé rozhraní mezi štěstím a strachem. Danielovy fotky vyvolávají nepříjemné otázky. Je zahnaný do kouta složitými rozhodnutími, protože chce chránit ty, které miluje. V příběhu, kde se potkávají životy a láska s osudy, se ukáže neuvěřitelně temná stránka tohoto jinak slunného španělského města. 

Ruta je skvělá vypravěčka a doslova vás dokáže přenést do hlavní role jako byste sami kráčeli ulicemi Madridu a byli jste v kůži Any. Kniha ačkoliv se zdá od pohledu větší a patří mezi 500 stránkové doslova utíká pod rukami a rozvíjí neskutečně nádherný a dojemný příběh nehynoucí lásky. Všichni hrdinové mají svůj nelehký osud a jizvy, s kterými každý den svádějí boj. Do toho prostředí Španělska a pro mě úplně neznámá historie Španělska za diktatury Francisca Franca. Střídají se úryvky z pohledu Daniela, syna ropného magnáta, které místo ropy zajímá fotografie, Any a jejího bratra Rafa. Do toho je občas vložen kousek minulosti, případně výstřižek z novin. Opravdu jsem nemohla odtrhnout oči a už vůbec ne myšlenky od tohoto díla. Za sebe musím hodnotit 10/10 a tiše doufat, že někdy vyjde film. Vřele doporučuji k přečtení! 

Sabča

6 komentářů:

  1. Moc pěkně napsaná recenze. Už vím, jakou knihu budu kupovat jako dárek. Velké díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, tak to doufám, že se bude líbit. Sestřenice jí zrovna čte a je také nadšená :-D

      Vymazat
  2. Autorku neznám, takže jestli nezapomenu, mrknu při příští návštěvě knihovny, jestli ji objevím

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě a jestli jí tam nemají, tak je to ohromná škoda.

      Vymazat
  3. Ahoj Sabčo,
    přiznám se ti, že autorku vůbec neznám, ale anotace mě zaujala. Tvoje hodnocení je také pozitivní, takže bych to mohla zkusit. Píši si autorku na seznam do knihovny, kam se příští týden chystám pro nějaké detektivky. Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Haničko, určitě mrkni. Její V šedých tónech už se mnohdy dává i do povinné četby. Opravdu stojí za to.

      Vymazat