neděle 29. září 2024

Čtvrté křídlo | Rebecca Yarros | Knihodojmy

 Ahoj, vítám vás u další knižní recenze. Od úterý jsem jaksi bez práce čili jsem si konečně zase udělala čas na čtení, pustila jsem se právě do Čtvrtého křídla, které letos válcuje všemožné žebříčky v knižní sféře. 


Dvacetiletá Violet Sorrengailová měla nastoupit do kvadrantu písařů a strávit život mezi knihami. Její matka, nesmlouvavá velící generálka, jí však nařídí, aby se připojila ke stovkám kandidátů toužících dostat se mezi navarrskou elitu: dračí jezdce. Violet chybí trénink, navíc je menší než ostatní a draci se s „křehkými“ lidmi nespojují. Spálí je! Proto bude potřebovat všechen svůj důvtip, aby obstála. Brzo ale zjistí, že z Basgiathské válečné školy vedou jen dvě cesty ven: absolvovat, nebo zemřít.

Kniha je psaná velmi čtivě a svižně, já jí přečetla v podstatě za dvě necelá odpoledne a když jsem zrovna nečetla říkala jsem si, co asi bude dál. A ten konec? Nejradši bych si hned koupila další díl, jen nějak nejsem ochotná dát skoro šest stovek za knížku, takže si stejně jako v tomto případě počkám na nějakou akci. Čtvrté křídlo jsem ulovila za asi 240 Kč. Děj je předvídatelný a objevuje se v něm několik klišé, ale neubírá to celé knize nějak výrazně na kvalitě. Violet jako hlavní hrdinka mi byla velmi sympatická, ač si sama byla vědoma svých slabých stránek a i její okolí jí je neustále připomínalo, bojovala za sebe, ale současně nad věcmi sama přemýšlela a nepodléhala tak vnucovaným ideálům. První díl téhle série je dravým vržením do nového světa a skutečně jsem zvědavá jak to bude pokračovat dál, taktéž dobrá fantasy série s draky už tu dlouho nebyla. Minimálně já od Eragona a Dračích očí nic moc nezaznamenala, o čem by bylo slyšet. Za sebe s klidem doporučuji, pokud vám sedla třeba Sarah J. Maas tohle se vám bude líbit a dost to žerou i ti kterým Maas moc nesedla. 

Máte nějaké oblíbené bájné bytosti v knihách? Dejte mi vědět do komentářů :)

Sabča

Žádné komentáře:

Okomentovat