pátek 4. září 2020

Shari Lapena | Jeden z nás | Recenze

 Ahoj, vítám vás u nového článku, dneska po dlouhé době zase nějaká ta literatura a snad ještě po delší době detektivka, psychothrilleru. 

Děj začíná samotnou vraždou, od počátku to vypadá, že vše udělal manžel naší oběti ze žárlivosti. Amanda totiž nebyla žádná světice a on nebyl úplně psychicky v pořádku, ale vyšetřováno je i několik dalších osob. Vina se postupně rozkládá mezi několik lidí, ale čtenář má furt pocit, že ví kdo to byl. Přitom celou dobu nevíte ani zlomek toho, co se doopravdy stalo. Brutálně zbitá bohatá koketa umlácená kladivem nalezená v kufru auta v jezeře. No a to není zdaleka jediný zločin, co se v této knize stal. 

Autorka stále zůstává u žánru, v kterém se evidentně cítí jako ryba ve vodě, na čemž se zajisté z velké části podílí i bestseller Manželé od vedle, který je též jejím dílem. Nicméně tato kniha vyšla letos a je tak od ní tou nejnovější.

Nejvíce mě zaujalo, jak autorka umí zmást čtenáře a rozčilovala Olivie - jak může mít někdo tak plochý charakter a být neschopný bránit svou rodinu kvůli tomu, že něco musí říct své kamarádce - další klepně. Strašně těžko se vysvětlují role jednotlivých postav, protože je jich tu dle mého gusta zbytečně moc a neustále se střídají jejich části + všichni bydlí v jedné ulici. Působí to chvílemi dost zmatečně. Kromě vyšetřování se děj nikam jinam moc nerozvíjí a to je škoda, já bych možná ubrala postavy a rozvinula více děj a charakter jednotlivých "hrdinů" a možná právě i to mi tu chybí k tomu, abych celý tento výtvor více procítila. Celé je to čtivé a dobře napsané, upoutá to pozornost, když zrovna nečtete stejně pořád přemýšlíte, jak to asi bude dál a kdo to teda fakt udělal. Poměrně povedený kousek, který bych zhodnotila 4 hvězdičkami z 5 v rámci tohoto žánru, jinak by dostal spíše 3.

Četli jste nějaké z děl autorky? Dejte mi vědět do komentářů!

Za poskytnutí knihy děkuji týmu eshopu megaknihy.cz 

Dobré ráno, Červenko! | Tvoříme pro děti

1 komentář:

  1. autorka je dost chvalena, i mamce se libila, tak se do ni musim taky pustit :-)

    OdpovědětVymazat