pátek 18. listopadu 2016

Potrhaná křídla | Ruta Sepetysová | knižní recenze

Ahoj všichni,  dneska je zase pátek, no tenhle týden to s touhle recenzí bylo vážně o chlup. Knížku jsem začala číst včera a dnes jsem jí dočetla. Díkybohu, že bylo to volno, musím říct, že jsem si kupodivu skvěle odpočinula.



New Orleans padesátých let – zábava, saxofony, intriky i černá ruka mafie. Josie Moraineová přišla do města „velké pohody“ s matkou. S matkou, která jí slibovala panenku, když bude hodná, ale nikdy si na to pak nevzpomněla, s matkou, která byla prostitutkou a milovala drahé šperky, s matkou, která se o ni neuměla a možná ani nechtěla postarat. Josie se ale dokázala postavit na vlastní nohy a má hlavu plnou snů. Dokáže si je však splnit? Dokáže se vymanit z bahna Čtvrti, které se jí snaží stáhnout dolů? A dokáže se vyrovnat s lidskými slabostmi, zradami a křivdami a poznat, kde je pravda?
Další kniha od autorky světově uznávaného románu V šedých tónech, která vás nenechá chladnými, s postavami, které vám budou ožívat před očima. Ruta Sepetysová svou druhou knihou dokázala spisovatelsky vyspět a právem se zařadila mezi významné autory současnosti. 


Někdy vyrazíme na cestu, ale nakonec dojedeme úplně jinam, než jsme chtěli. Ale to nevadí. Důležité je vyrazit. (Potrhaná křídla)

Můj názor: Tahle kniha je vlastně dárek pro někoho mě velmi blízkého a já udělala zásadní "chybu", za kterou jsem teď ráda. A to sice, že jsem otřevřela tuhle knížku se slovy, tak alespoň jí nebudu dávat zajíce v pytli. Zároveň to beru tak, že o to osobnější to bude dárek... Na férovku bylo to totálně rutový ( zkomolenina Ruta+tutový) už od začátku. Myslím, že mám nějaký pouto k lidem, který to neměli v životě úplně jednoduchý. Jen se mi nějak nechtělo věřit, že Josie zůstala ve všem tak nevinná vzhledem k tomu, že se kolem ní motala mafie, její "skvělá" matka atd. Zkrátka vždyť v reálu by tý holce z toho všeho muselo hrábnout nebo byla sakra silná a já jí sakra respektuju a kdybych měla nějaký klobouk, tak smekám. Absolutně jsem si zamilovala Jesseho s jeho humorem a krásným úsměvem, Willie pro její ráznost a duši. Líbí se mi, jak to všechno poukazuje na to, že nikdo nejsme úplně dokonalý a také, že chybami se člověk učí.  Nejspíš budu taky slanej burák a víte vy, co ? Jsem na to patřičně pyšná. Hlavní problém téhle knihy je, že jí sice chceš dočíst, ale rozhodně jí nechceš dočíst. Balím to Vánočního papíru a při krátkém povzdechnutí si říkám: Proč nemůžou psát všichni jako Ruta ? 
*****
S láskou, Sabbi

Originální název:

Out of the Easy

Žánr:
Literatura světová, Romány, Historie
Rok vydání:2014, 1. vydání originálu: 2013
Počet stran:294
Nakladatelství:CooBoo
Překlad:Petr Eliáš
Vazba knihy:vázaná s přebalem
ISBN:978-80-7447-459-0


Žádné komentáře:

Okomentovat